Δίαιτα μυαλού: Η απώλεια κιλών είναι ο πρωταρχικός στόχος των περισσότερων διατροφικών σχεδίων, ειδικά όταν πρόκειται για αποτοξίνωση και καθαρισμό της μόδας.
Η απώλεια κιλών είναι ο πρωταρχικός στόχος των περισσότερων διατροφικών σχεδίων, ειδικά όταν πρόκειται για αποτοξίνωση και καθαρισμό της μόδας. Αλλά δεν θέλουν όλοι οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα να χάσουν βάρος. Διαφορετικές δίαιτες μπορούν να επιτύχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Και αν ελπίζετε να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας και να αποτρέψετε την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ , μπορείτε να δοκιμάσετε τη δίαιτα MIND, η οποία έχει συνδεθεί με βραδύτερη γνωστική έκπτωση.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ – μια προοδευτική και καταστροφική νευροεκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί απώλεια μνήμης και σύγχυση – επηρεάζει 6,5 εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας , σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ. Από το 2021, είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. (Έχασε τη θέση του ως το έκτο λόγω της έναρξης της πανδημίας COVID-19 .) Αν και δεν υπάρχει έρευνα που να συνδέει τη δίαιτα MIND με την αναστροφή του Αλτσχάιμερ, υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύνδεση αυτής της διατροφικής προσέγγισης και της πρόληψης της νόσου.
Τι είναι το πρόγραμμα διατροφής MIND και πώς ενσωματώνει το DASH και τη μεσογειακή δίαιτα;
Το MIND (ακρωνύμιο που σημαίνει την παρέμβαση Mediterranean-DASH για νευροεκφυλιστική καθυστέρηση) είναι ένα «υβρίδιο της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας ή να επιβραδύνει την πτώση της υγείας του εγκεφάλου», λέει η Becky . Kerkenbush, RD , κλινικός διαιτολόγος με το Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Watertown στο Ουισκόνσιν.
Σε μια μελέτη του 2015, η διατροφική επιδημιολόγος Martha Clare Morris, ScD, και οι συνάδελφοί της στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο αναφέρθηκαν σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη διατροφική σύνδεση μεταξύ της τροφής και της γνωστικής έκπτωσης και στη συνέχεια δανείστηκαν έννοιες από τη μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα DASH. — δύο φυτικές δίαιτες — για να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα γευμάτων με οφέλη για την τόνωση του εγκεφάλου. Έτσι γεννήθηκε η δίαιτα MIND. Αν και υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των τριών διατροφών, η δίαιτα MIND είναι η μόνη που ενθαρρύνει την κατανάλωση τροφών που έχει βρεθεί ότι προάγουν τη γνωστική υγεία. Η δίαιτα MIND επικεντρώνεται στην πρόσληψη τροφών φυτικής προέλευσης και στον περιορισμό της πρόσληψης ζωικών προϊόντων και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά . Η έμφαση δίνεται στα φυτά και αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η δίαιτα προτρέπει συγκεκριμένα την υψηλότερη κατανάλωση μούρων και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η τροφοδοσία με προϊόντα πλούσια σε φλαβονοειδή μπορεί πράγματι να ωφελήσει το μυαλό. Τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα βατόμουρα φαίνεται να αποτρέπουν τη γνωστική γήρανση στις γυναίκες έως και 2,5 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012. Μια ανασκόπηση του 2022 11 μελετών κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ των συμπληρωμάτων με βάση τα μούρα και της γνωστικής λειτουργίας.
Ομοίως, φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης φυλλωδών λαχανικών – όπως το λάχανο, το σπανάκι και τα λαχανικά – και η βραδύτερη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τη γήρανση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φυλλωδών λαχανικών και της μείωσης της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, δύο παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010. Τόσο τα μούρα όσο και τα φυλλώδη πράσινα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν η αντιοξειδωτική άμυνα είναι χαμηλή και το σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα τοξικά μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτό το στρες προκαλεί κυτταρική βλάβη στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα και έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.
Τροφές για περιορισμό στη δίαιτα MIND
- Κόκκινο κρέας (μπριζόλα, μοσχαρίσιος κιμάς, χοιρινό, αρνί): όχι περισσότερες από 4 μερίδες την εβδομάδα
- Βούτυρο και μαργαρίνη: όχι περισσότερο από 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα
- Τυρί (μπρι, μοτσαρέλα ή τσένταρ): όχι περισσότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα
- Γλυκά (κέικ, μπράουνις, παγωτό): όχι περισσότερες από 5 μερίδες την εβδομάδα
- Τηγανητό ή γρήγορο φαγητό (τηγανιτές πατάτες, κοτομπουκιές, ροδέλες κρεμμυδιού, τηγανητό κοτόπουλο, χάμπουργκερ): όχι περισσότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube