Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δίαιτα Harvard: Μειώνει σημαντικά τον διαβήτη & τις καρδιακές παθήσεις

Δίαιτα Harvard: Μειώνει σημαντικά τον διαβήτη & τις καρδιακές παθήσεις

Δίαιτα Harvard: Ένα πρόγραμμα διατροφής έχει ξεπεράσει τη μεσογειακή διατροφή ως το καλύτερο παγκοσμίως για τη μείωση του πρόωρου θανάτου, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.



Η δίαιτα Χάρβαρντ αναπτύχθηκε από τον διατροφολόγο Δρ Walter Willett και μπορεί να περιγραφεί περισσότερο ως «οδηγός» παρά ως δίαιτα, που ενθαρρύνει τους χρήστες να αυξήσουν την κατανάλωση φρέσκων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και να αποφεύγουν ενεργά τέτοιου είδους κακά όπως τα ζαχαρούχα. ποτά και επεξεργασμένο κρέας. Εδώ, αντί για ένα καθορισμένο πρόγραμμα γευμάτων με «κανόνες» διατροφής, δίνονται στους χρήστες βαθμούς δείκτης για την κατανάλωση περισσότερων συγκεκριμένων τροφών και επιπλέον βαθμοί για την αποφυγή των κακών πραγμάτων. Η τελική «βαθμολογία» είναι ο αριθμός που σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας.


Όταν πρόκειται για τον υπολογισμό του προσωπικού σας «δείκτη», απονέμονται περισσότεροι βαθμοί στις πιο ισχυρές συνήθειες υγείας – κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων λαχανικών, κατανάλωση φρέσκων φρούτων, επιλογή μόνο υδατανθράκων ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ή καστανό ρύζι και κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρους. Στη συνέχεια, απονέμονται πόντοι μπόνους εάν αποφεύγονται τρόφιμα που συνδέονται στενά με κίνδυνο ασθένειας, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά.

Τα υπέρ

Οποιαδήποτε δίαιτα που λειτουργεί στην οικοδόμηση ισχυρών συνηθειών με την πάροδο του χρόνου αντί για ένα αυστηρό καθεστώς που καθίσταται αδύνατο να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα είναι μια έξυπνη επιλογή. Σε αντίθεση με πολλές δημοφιλείς δίαιτες, το Σχέδιο του Χάρβαρντ δίνει επίσης σημαντική εστίαση στην περιεκτικότητα σε σιτηρά ολικής αλέσεως της δίαιτας, έναν τύπο τροφής που πολύ λίγοι Αυστραλοί πλησιάζουν αρκετά, δεδομένης της εμμονής μας με επεξεργασμένους λευκούς υδατάνθρακες.

Τα μειονεκτήματα

Η δίαιτα του Χάρβαρντ αναπτύχθηκε από ερευνητές ως εργαλείο για την αξιολόγηση της δίαιτας των ατόμων χρησιμοποιώντας μια ενιαία αριθμητική τιμή που θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε σύγκριση με τα ποσοστά θανάτου και ασθενειών μεγάλων συνόλων δεδομένων πληθυσμού. Δεν σχεδιάστηκε ως κλινική διατροφική συνταγή. Αυτό σημαίνει ότι μόνο και μόνο επειδή λαμβάνετε υψηλή ή τέλεια βαθμολογία, δεν σας εγγυάται μια μακρά και χωρίς ασθένειες ζωή.

Εάν έχετε χρόνο, είναι ένα εξαιρετικό διατροφικό εργαλείο που θα σας βοηθήσει να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας και να δείτε εάν υπάρχουν αλλαγές ή προσθήκες που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της διατροφικής σας πρόσληψης και τελικά στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή καρδιακή ασθένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα φυσικά πεπτίδια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Ποιες τροφές έχουν υψηλά επίπεδα γλουτένης;

Οι διατροφικές διαταραχές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας: εμπειρογνώμονες προσφέρουν συμβουλές

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon