Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαισθητική μαγειρική: Καιρός να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας και να μαγειρέψετε!

Διαισθητική μαγειρική: Καιρός να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας και να μαγειρέψετε!

Διαισθητική μαγειρική: Μην δεσμεύεστε από την αλληλουχία βημάτων μιας συνταγής, ούτε από την στείρα αναπαραγωγή υλικών. Προσαρμόστε κάθε πιάτο στα γούστα σας, έχοντας εμπιστοσύνη στις αισθήσεις σας!


Οι άνθρωποι συχνά προσκολλώνται σε συνταγές από φόβο μήπως κάνουν κάτι μη βρώσιμο. Πρέπει πραγματικά να προσπαθήσετε πολύ σκληρά για να το κάνετε αυτό. Η μεγαλύτερη πρόκληση στο να μάθετε να μαγειρεύετε διαισθητικά είναι να ξεπεράσετε αυτή την ανασφάλεια και να τολμήσετε να κάνετε αυτό που θέλετε. Δοκιμάστε μια μικρή αλλαγή στο επόμενο γεύμα σας και μετά ένα μεγαλύτερο. 9 φορές στις 10 μάλλον θα βγει πολύ καλό. Αφήστε να σας καθοδηγήσει το περιεχόμενο του ψυγείου σας και να κάνετε αντίστροφη μηχανική ενός γεύματος από εκεί. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα καταλήξετε με μισοχρησιμοποιημένα συστατικά ή πιθανότητες και άκρα που θα πεταχτούν. Η σκέψη με όρους “κόσμων γεύσεων” – βότανα, μπαχαρικά και συστατικά που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε “τυπικά γαλλικά”, ας πούμε, ή “τυπικά ταϊλανδέζικα” – μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο πιάτο ή συμπληρωματικό ζεύγος. Προσθέστε ρίγανη στις ντομάτες και είναι πιθανό να δεσμευτείτε για την Ιταλία. Ο κουρκουμάς ή το κύμινο μπορεί να προτείνουν ένα ινδικό κάρυ.

Απλοποιήστε τα βήματα, όχι τα συστατικά

Πολλές συνταγές ακολουθούν παρόμοια διαδικασία. Αν κάνετε ένα βήμα πίσω και αρχίσετε να ψάχνετε για τα μοτίβα, μπορείτε να δείτε ποιο βήμα ταιριάζει πού – τότε γίνεται πιο εύκολο να τα αλλάξετε, να τα αλλάξετε ή να τα αφήσετε έξω. Ακολουθήστε μια μέθοδο τριών βημάτων με:

  • βάση (κρεμμύδι, σκόρδο, άλλα αρωματικά λαχανικά και μπαχαρικά, μαγειρεμένα σε κάποιο είδος λίπους),
  • σώμα (φρέσκα προϊόντα και πρωτεΐνη, συχνά υγρά)
  • και κορυφή (βότανα και αρώματα).

Με προσαρμογές στον χρόνο, τη θερμοκρασία και τις ποσότητες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζεστή κατσαρόλα ή σοτάρισμα, στιφάδο ή σούπα, σάλτσα ή τηγανητό. Ακόμη και ένα traybake συνδυάζει το βήμα βάσης και σώματος. Ομοίως, στο άρωμα του κτιρίου, θα μπορούσατε να σκεφτείτε ως προς το φόντο, το προσκήνιο και τον τόνο, με κάθε στρώμα να συμπληρώνει ή να έρχεται σε αντίθεση με το προηγούμενο.

Ξυπνήστε τις αισθήσεις σας

Πολλοί από εμάς έχουμε αποσπαστεί από την αισθητηριακή μας εμπειρία του φαγητού. Μοιράστε ένα βάζο με πασάτα ή μια κονσέρβα με ντομάτες και μετά προσθέστε σε καθένα με τη σειρά λίγο αλάτι, πολύ αλάτι, ελαιόλαδο, ζάχαρη, νιφάδες τσίλι, ξύδι βαλσάμικο, μπαχαρικά ή μυρωδικά. (Κρατήστε ένα απλό, ως τον «έλεγχο».) Ανακατέψτε, δοκιμάστε και αξιολογήστε την απάντησή σας – μπορεί να εκπλαγείτε από τη διαφορά που κάνουν ακόμη και μικρές ποσότητες. Είναι τόσο αποτελεσματικό γιατί συνήθως δεν δίνουμε τόση σημασία.

Κάποιες αλλαγές μπορεί να μην είναι προσεγμένες. Το λάχανο μπορεί να είναι πολύ παχύ και ινώδες για να χρησιμοποιηθεί για το σπανάκι, για παράδειγμα. Αλλά συχνά υπάρχει περισσότερος χώρος για ευελιξία από ό,τι νομίζετε. Αν δεν έχετε μαύρη σοκολάτα για το τσίλι, η σάλτσα Worcestershire θα λειτουργήσει ή κακάο σε σκόνη, ή ακόμα και το τελευταίο κατάλοιπο καφέ από την κούπα σας. Μπορεί να μην έχει ακριβώς τη γεύση του όπως σκόπευε ο προγραμματιστής της συνταγής – αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι κακό. Οι πιθανότητες είναι ότι όταν μαγειρεύετε μια συνταγή δύο φορές με τα ίδια ακριβώς υλικά, θα έχει λίγο διαφορετική γεύση ούτως ή άλλως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπριζόλα ταρτάρ piedmontese με αμύγδαλα και κροστίνι

5 συμβουλές για να βελτιώσετε τις μαγειρικές σας δεξιότητες για μια υγιεινή διατροφή

Πώς μπορεί η μαγειρική να βοηθήσει την ψυχική μας υγεία;

Φτιάξτε την πιο νόστιμη συνταγή για μουστοκούλουρα!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon