Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

ΔΕΠΥ: Μπορεί η κατάλληλη διατροφική παρέμβαση να κάνει τη διαφορά;

ΔΕΠΥ: Μπορεί η κατάλληλη διατροφική παρέμβαση να κάνει τη διαφορά;

ΔΕΠΥ: Η βραχυπρόθεσμη διατροφική παρέμβαση, η οποία ελέγχει εάν ορισμένα τρόφιμα αποτελούν έναυσμα για συμπτώματα ΔΕΠΥ μέσω της διαδικασίας εξάλειψης, μπορεί να κάνει τη διαφορά.


Μπορεί η υψηλά περιοριστική «δίαιτα λίγων τροφών» να ανακουφίσει τα κλασικά συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στα παιδιά; Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η βραχυπρόθεσμη διατροφική παρέμβαση, η οποία ελέγχει εάν ορισμένα τρόφιμα αποτελούν έναυσμα για συμπτώματα ΔΕΠΥ μέσω της διαδικασίας εξάλειψης, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η ΔΕΠΥ μπορεί να οδηγήσει σε απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα και η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ερευνητές.

Στην περίπτωση αυτής της μελέτης, οι πιο αυστηρές δίαιτες αποτελούνταν από ρύζι, γαλοπούλα, λαχανικά (λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, φύτρα, μαρούλι), αχλάδια, ελαιόλαδο, γκι (καθαρό βούτυρο), αλάτι και ποτά με πρόσθετο ασβέστιο και νερό. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της δίαιτας, προστέθηκαν και άλλα τρόφιμα, όπως αρνί, βούτυρο και μικρές μερίδες σιτάρι, καλαμπόκι, πατάτες, μερικά φρούτα και μέλι.

Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι το διατροφικό πρόγραμμα τελικά καταλήγει σε μια εξατομικευμένη δίαιτα που αποκλείει μόνο εκείνα τα τρόφιμα στα οποία αντιδρά ο ασθενής, τα οποία θα μπορούσαν να είναι τρόφιμα με αλλεργιογόνα ή οποιοδήποτε καθημερινό φαγητό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αντιδρούν συχνά σε περισσότερα από ένα τρόφιμα. «Αυτή η γνώση υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής μιας [δίαιτας με λίγες τροφές] ως τυποποιημένης παρέμβασης σε περαιτέρω έρευνα για την επίδραση της τροφής στην ΔΕΠΥ», έγραψαν οι συγγραφείς Saartje Hontelez και Tim Stobernack, από το Πανεπιστήμιο Wageningen και την έρευνα στην Ολλανδία. Συνάδελφοι.

Η μελέτη περιελάμβανε 79 αγόρια μεταξύ 8 και 10 ετών που είχαν ΔΕΠΥ. Οι γονείς συμπλήρωσαν την Κλίμακα Διαβάθμισης ΔΕΠΥ πριν και μετά τη μετάβαση των αγοριών στη δίαιτα με λίγες τροφές για αρκετές εβδομάδες. Οι ερευνητές έκαναν επίσης μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου πριν και μετά τη δίαιτα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 63% των παιδιών είχαν τουλάχιστον 40% μείωση στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μετά τη δίαιτα με λίγες τροφές. Μερικά από τα συμπτώματα που εξέτασαν περιλαμβάνουν:

  • αποφυγή ανάθεσης ή δυσκολία ολοκλήρωσης ενός έργου
  • διακοπές
  • απόσπαση προσοχής από άλλα πράγματα ή άτομα
  • δυσκολία υπενθύμισης ραντεβού ή υποχρεώσεων

Εκτός από τη μείωση των συμπτωμάτων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια ανάλυση ολόκληρου του εγκεφάλου έδειξε συσχέτιση μεταξύ των βελτιώσεων στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και της αυξημένης ενεργοποίησης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την οπτικοχωρική επεξεργασία. Οι ειδικοί της ΔΕΠΥ στις Ηνωμένες Πολιτείες στάθμισαν τις προκλήσεις ενός τέτοιου περιοριστικού διατροφικού προγράμματος.

«Η βελτίωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ είναι ανάλογη με αυτή που αναφέρθηκε σε προηγούμενες μελέτες [της δίαιτας με λίγες τροφές], οι οποίες έχουν δείξει ισχυρό μέγεθος επίδρασης», δήλωσε η Μαίρη Σολάντο, καθηγήτρια παιδιατρικής και ψυχιατρικής στο Παιδικό Ιατρικό Κέντρο Cohen στο New Hyde Park, NY. Η Solanto σημείωσε την έλλειψη ομάδας ελέγχου στη μελέτη και είπε ότι δεν πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο να ανακαλύψει τους κρίσιμους βιοδείκτες αυτής της βελτίωσης της συμπεριφοράς.

Η δίαιτα είναι επίσης μακρά και επίπονη για γονείς και παιδιά, πρόσθεσε, και μπορεί να μην είναι εφικτή στη γενική πρακτική. «Περαιτέρω μελέτη δυνητικά κρίσιμων βιοδεικτών μπορεί να επιτρέψει ταχύτερη, πιο άμεση αναγνώριση και εξάλειψη των προσβλητικών τροφίμων», είπε η Solanto. Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνάδουν με μια προηγούμενη ανασκόπηση έξι μετα-αναλύσεων της δίαιτας με λίγες τροφές για την αποκάλυψη μιας ισχυρής επίδρασης στη μείωση των βασικών συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Τα διεγερτικά και μη φάρμακα, η θεραπεία συμπεριφοράς και ο συνδυασμός των δύο παραμένουν οι θεραπείες εκλογής για τη ΔΕΠΥ, είπε η Σολάντο. Η μελέτη πρότεινε ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά 24 ώρες την ημέρα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου, μειωμένη όρεξη, πονοκέφαλο και στομαχόπονο, επομένως η εύρεση εναλλακτικών θεραπειών είναι σημαντική. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

ΔΕΠΥ και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή συνυπάρχουν στο 25% των ενηλίκων

Διαχείριση παιδιού με ΔΕΠΥ από εκπαιδευτικούς

Πλαίσιο αντιμετώπισης 6 σταδίων για άτομα με ΔΕΠΥ

Τι γίνεται στο μυαλό ενός παιδιού με ΔΕΠΥ - Μήνας Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠΥ 2021

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon