Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

ΔΕΠΥ: Μπορεί η κατάλληλη διατροφική παρέμβαση να κάνει τη διαφορά;

ΔΕΠΥ: Μπορεί η κατάλληλη διατροφική παρέμβαση να κάνει τη διαφορά;

ΔΕΠΥ: Η βραχυπρόθεσμη διατροφική παρέμβαση, η οποία ελέγχει εάν ορισμένα τρόφιμα αποτελούν έναυσμα για συμπτώματα ΔΕΠΥ μέσω της διαδικασίας εξάλειψης, μπορεί να κάνει τη διαφορά.


Μπορεί η υψηλά περιοριστική «δίαιτα λίγων τροφών» να ανακουφίσει τα κλασικά συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στα παιδιά; Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η βραχυπρόθεσμη διατροφική παρέμβαση, η οποία ελέγχει εάν ορισμένα τρόφιμα αποτελούν έναυσμα για συμπτώματα ΔΕΠΥ μέσω της διαδικασίας εξάλειψης, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η ΔΕΠΥ μπορεί να οδηγήσει σε απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα και η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ερευνητές.

Στην περίπτωση αυτής της μελέτης, οι πιο αυστηρές δίαιτες αποτελούνταν από ρύζι, γαλοπούλα, λαχανικά (λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, φύτρα, μαρούλι), αχλάδια, ελαιόλαδο, γκι (καθαρό βούτυρο), αλάτι και ποτά με πρόσθετο ασβέστιο και νερό. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της δίαιτας, προστέθηκαν και άλλα τρόφιμα, όπως αρνί, βούτυρο και μικρές μερίδες σιτάρι, καλαμπόκι, πατάτες, μερικά φρούτα και μέλι.

Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι το διατροφικό πρόγραμμα τελικά καταλήγει σε μια εξατομικευμένη δίαιτα που αποκλείει μόνο εκείνα τα τρόφιμα στα οποία αντιδρά ο ασθενής, τα οποία θα μπορούσαν να είναι τρόφιμα με αλλεργιογόνα ή οποιοδήποτε καθημερινό φαγητό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αντιδρούν συχνά σε περισσότερα από ένα τρόφιμα. «Αυτή η γνώση υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής μιας [δίαιτας με λίγες τροφές] ως τυποποιημένης παρέμβασης σε περαιτέρω έρευνα για την επίδραση της τροφής στην ΔΕΠΥ», έγραψαν οι συγγραφείς Saartje Hontelez και Tim Stobernack, από το Πανεπιστήμιο Wageningen και την έρευνα στην Ολλανδία. Συνάδελφοι.

Η μελέτη περιελάμβανε 79 αγόρια μεταξύ 8 και 10 ετών που είχαν ΔΕΠΥ. Οι γονείς συμπλήρωσαν την Κλίμακα Διαβάθμισης ΔΕΠΥ πριν και μετά τη μετάβαση των αγοριών στη δίαιτα με λίγες τροφές για αρκετές εβδομάδες. Οι ερευνητές έκαναν επίσης μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου πριν και μετά τη δίαιτα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 63% των παιδιών είχαν τουλάχιστον 40% μείωση στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μετά τη δίαιτα με λίγες τροφές. Μερικά από τα συμπτώματα που εξέτασαν περιλαμβάνουν:

  • αποφυγή ανάθεσης ή δυσκολία ολοκλήρωσης ενός έργου
  • διακοπές
  • απόσπαση προσοχής από άλλα πράγματα ή άτομα
  • δυσκολία υπενθύμισης ραντεβού ή υποχρεώσεων

Εκτός από τη μείωση των συμπτωμάτων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια ανάλυση ολόκληρου του εγκεφάλου έδειξε συσχέτιση μεταξύ των βελτιώσεων στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και της αυξημένης ενεργοποίησης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την οπτικοχωρική επεξεργασία. Οι ειδικοί της ΔΕΠΥ στις Ηνωμένες Πολιτείες στάθμισαν τις προκλήσεις ενός τέτοιου περιοριστικού διατροφικού προγράμματος.

«Η βελτίωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ είναι ανάλογη με αυτή που αναφέρθηκε σε προηγούμενες μελέτες [της δίαιτας με λίγες τροφές], οι οποίες έχουν δείξει ισχυρό μέγεθος επίδρασης», δήλωσε η Μαίρη Σολάντο, καθηγήτρια παιδιατρικής και ψυχιατρικής στο Παιδικό Ιατρικό Κέντρο Cohen στο New Hyde Park, NY. Η Solanto σημείωσε την έλλειψη ομάδας ελέγχου στη μελέτη και είπε ότι δεν πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο να ανακαλύψει τους κρίσιμους βιοδείκτες αυτής της βελτίωσης της συμπεριφοράς.

Η δίαιτα είναι επίσης μακρά και επίπονη για γονείς και παιδιά, πρόσθεσε, και μπορεί να μην είναι εφικτή στη γενική πρακτική. «Περαιτέρω μελέτη δυνητικά κρίσιμων βιοδεικτών μπορεί να επιτρέψει ταχύτερη, πιο άμεση αναγνώριση και εξάλειψη των προσβλητικών τροφίμων», είπε η Solanto. Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνάδουν με μια προηγούμενη ανασκόπηση έξι μετα-αναλύσεων της δίαιτας με λίγες τροφές για την αποκάλυψη μιας ισχυρής επίδρασης στη μείωση των βασικών συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Τα διεγερτικά και μη φάρμακα, η θεραπεία συμπεριφοράς και ο συνδυασμός των δύο παραμένουν οι θεραπείες εκλογής για τη ΔΕΠΥ, είπε η Σολάντο. Η μελέτη πρότεινε ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά 24 ώρες την ημέρα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου, μειωμένη όρεξη, πονοκέφαλο και στομαχόπονο, επομένως η εύρεση εναλλακτικών θεραπειών είναι σημαντική. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

ΔΕΠΥ και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή συνυπάρχουν στο 25% των ενηλίκων

Διαχείριση παιδιού με ΔΕΠΥ από εκπαιδευτικούς

Πλαίσιο αντιμετώπισης 6 σταδίων για άτομα με ΔΕΠΥ

Τι γίνεται στο μυαλό ενός παιδιού με ΔΕΠΥ - Μήνας Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠΥ 2021

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon