Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δεν προκαλεί καρκίνο το φυλλικό οξύ στις εγκυμονούσες

Δεν προκαλεί καρκίνο το φυλλικό οξύ στις εγκυμονούσες



Οι εγκυμονούσες που προσλαμβάνουν φυλλικό οξύ δεν κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, που φαίνεται να διαλύει τους φόβους που υπήρχαν μέχρι χθές για τηω συγκεκριμένη βιταμίνη.


Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες είχαν προκληθεί από μια καναδική μελέτη που είχε συνδέσει το φυλλικό οξύ (λέγεται και βιταμίνη Β9) με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Όμως η νέα έρευνα σε 50.000 ανθρώπους, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το BBC, δεν κατέληξε σε ανάλογο συμπέρασμα.
Μεταξύ άλλων, το φυλλικό οξύ, αν ληφθεί στην αρχή της εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο αποβολής ή γέννησης μωρών με προβλήματα. Από την άλλη, είχε κατηγορηθεί ότι μπορεί να «σκεπάζει» τα συμπτώματα αναιμίας σε μερικούς ηλικιωμένους ανθρώπους.
Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Στάιν Εμίλ Βόλσετ του νορβηγικού πανεπιστημίου του Μπέργκεν, ανέλυσε σε μια πενταετή περίοδο τα ποσοστά καρκίνων σε 50.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες, κάνοντας σύγκριση ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν φυλλικό οξύ ως διατροφικό συμπλήρωμα και σε όσους έπαιρναν εικονικό χάπι (πλασέμπο). Στην πρώτη ομάδα υπήρχε απλώς μια οριακή -μη θεωρούμενη σημαντική από στατιστική άποψη- αύξηση στην εμφάνιση νέων καρκίνων (7,7% έναντι 7,3% της δεύτερης ομάδας), που μπορεί να ήταν και τυχαία.
Ο ερευνητής δρ Ρόμπερτ Κλαρκ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαρακτήρισε «καθησυχαστικά» τα ευρήματα. «Αν υπήρχε κάποια σημαντική επίπτωση, θα την είχαμε βρει μέχρι τώρα», πρόσθεσε.
Σε διάφορες χώρες του κόσμου ήδη η εν λόγω βιταμίνη προστίθεται στο αλεύρι, με το σκεπτικό ότι τα οφέλη της είναι σαφώς μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους. Από την άλλη, οι ερευνητές είπαν ότι, για προληπτικούς λόγους, δεν πρέπει να λαμβάνονται αυξημένες πρόσθετες δόσεις του φυλλικού οξέος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Μπορούν δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon