Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δεν προκαλεί καρκίνο το φυλλικό οξύ στις εγκυμονούσες

Δεν προκαλεί καρκίνο το φυλλικό οξύ στις εγκυμονούσες


Οι εγκυμονούσες που προσλαμβάνουν φυλλικό οξύ δεν κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, που φαίνεται να διαλύει τους φόβους που υπήρχαν μέχρι χθές για τηω συγκεκριμένη βιταμίνη.

Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες είχαν προκληθεί από μια καναδική μελέτη που είχε συνδέσει το φυλλικό οξύ (λέγεται και βιταμίνη Β9) με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Όμως η νέα έρευνα σε 50.000 ανθρώπους, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το BBC, δεν κατέληξε σε ανάλογο συμπέρασμα.
Μεταξύ άλλων, το φυλλικό οξύ, αν ληφθεί στην αρχή της εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο αποβολής ή γέννησης μωρών με προβλήματα. Από την άλλη, είχε κατηγορηθεί ότι μπορεί να «σκεπάζει» τα συμπτώματα αναιμίας σε μερικούς ηλικιωμένους ανθρώπους.
Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Στάιν Εμίλ Βόλσετ του νορβηγικού πανεπιστημίου του Μπέργκεν, ανέλυσε σε μια πενταετή περίοδο τα ποσοστά καρκίνων σε 50.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες, κάνοντας σύγκριση ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν φυλλικό οξύ ως διατροφικό συμπλήρωμα και σε όσους έπαιρναν εικονικό χάπι (πλασέμπο). Στην πρώτη ομάδα υπήρχε απλώς μια οριακή -μη θεωρούμενη σημαντική από στατιστική άποψη- αύξηση στην εμφάνιση νέων καρκίνων (7,7% έναντι 7,3% της δεύτερης ομάδας), που μπορεί να ήταν και τυχαία.
Ο ερευνητής δρ Ρόμπερτ Κλαρκ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαρακτήρισε «καθησυχαστικά» τα ευρήματα. «Αν υπήρχε κάποια σημαντική επίπτωση, θα την είχαμε βρει μέχρι τώρα», πρόσθεσε.
Σε διάφορες χώρες του κόσμου ήδη η εν λόγω βιταμίνη προστίθεται στο αλεύρι, με το σκεπτικό ότι τα οφέλη της είναι σαφώς μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους. Από την άλλη, οι ερευνητές είπαν ότι, για προληπτικούς λόγους, δεν πρέπει να λαμβάνονται αυξημένες πρόσθετες δόσεις του φυλλικού οξέος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το ενεργειακό ρόφημα που θα σας ξετρελάνει

Το κάρδαμο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Close Icon