Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δείκτης Nutri-Score: Πώς τα τρόφιμα με χαμηλό σκορ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων

Δείκτης Nutri-Score: Πώς τα τρόφιμα με χαμηλό σκορ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων

Δείκτης Nutri-Score: Ο δείκτης Nutri-Score, μια ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και αξιολογεί τη θρεπτική τους ποιότητα, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο δείκτης Nutri-Score, μια ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και αξιολογεί τη θρεπτική τους ποιότητα, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό Nutri-Score —δηλαδή βαθμολογούνται χαμηλά στην κλίμακα— είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, προστιθέμενα σάκχαρα, αλάτι και θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και υπέρταση.

Το σύστημα Nutri-Score κατατάσσει τα τρόφιμα από το Α έως το Ε, όπου το Α αντιπροσωπεύει τις πιο υγιεινές επιλογές και το Ε τις λιγότερο υγιεινές. Τα τρόφιμα με χαμηλή κατάταξη, συνήθως κατηγοριοποιούνται ως Δ ή Ε, περιλαμβάνουν υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα όπως γλυκά σνακ, επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά και ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτά τα προϊόντα είναι υψηλά σε θερμίδες και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση βάρους, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένη αρτηριακή πίεση, παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα επεξεργασμένα κρέατα, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών συμβάλλει στη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες, αυξάνοντας την πιθανότητα αθηροσκλήρωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά. Παράλληλα, τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στην παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αντίθετα, τρόφιμα που έχουν υψηλότερο Nutri-Score, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηροί καρποί, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και υγιεινά λιπαρά, που προστατεύουν την καρδιακή υγεία. Αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στην καταπολέμηση των φλεγμονών και στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος.

Συνοψίζοντας, τα τρόφιμα με χαμηλό Nutri-Score επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθυγιεινά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Επιλέγοντας τρόφιμα με υψηλότερο Nutri-Score, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρία τρόφιμα «ύποπτα» για την εμφάνιση διαβήτη στα παιδιά

Τα τρόφιμα που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό - Μην παραλείπετε το πρωινό

Ποια τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις φλεγμονές 

Κακή χοληστερόλη: 5 τρόποι για να τη μειώσετε με πράσινα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

9 toppings για τηγανίτες που θα απογειώσουν το πρωινό σας

Οι τηγανίτες είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο πιάτο που μπορεί να μεταμορφωθεί με διάφορα toppings για να ταιριάζει σε κάθε γούστο. Εδώ είναι μερικές ιδέες για να δώσετε μια γευστική και δημιουργική πινελιά

Μεσογειακή διατροφή: Ασπίδα κατά της άνοιας

Μεσογειακή διατροφή: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική επίδραση της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Πώς το τακτικό περπάτημα μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του λίπους στην κοιλιά;

Λίπος κοιλιά: Αν και το περπάτημα δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό ή εκτεταμένη εκπαίδευση, μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία για τη μείωση του λίπους στην κοιλιά.

Πώς το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2;

Ελαιόλαδο: Βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τη φλεγμονή και σταθεροποιώντας τα επίπεδα γλυκόζης, το ελαιόλαδο μπορεί να προάγει την υγεία και να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Δίαιτα με σαρδέλες: Πώς επηρεάζει την καρδιά και τα οστά;

Δίαιτα με σαρδέλες: Η δίαιτα με σαρδέλες, μια διατροφική στρατηγική που επικεντρώνεται στην κατανάλωση σαρδελών σχεδόν σε κάθε γεύμα, κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα λόγω των δυνητικών οφελών της για την υγεία.

Close Icon