Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δείκτης Nutri-Score: Πώς τα τρόφιμα με χαμηλό σκορ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων

Δείκτης Nutri-Score: Πώς τα τρόφιμα με χαμηλό σκορ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων

Δείκτης Nutri-Score: Ο δείκτης Nutri-Score, μια ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και αξιολογεί τη θρεπτική τους ποιότητα, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Ο δείκτης Nutri-Score, μια ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και αξιολογεί τη θρεπτική τους ποιότητα, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό Nutri-Score —δηλαδή βαθμολογούνται χαμηλά στην κλίμακα— είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, προστιθέμενα σάκχαρα, αλάτι και θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και υπέρταση.

Το σύστημα Nutri-Score κατατάσσει τα τρόφιμα από το Α έως το Ε, όπου το Α αντιπροσωπεύει τις πιο υγιεινές επιλογές και το Ε τις λιγότερο υγιεινές. Τα τρόφιμα με χαμηλή κατάταξη, συνήθως κατηγοριοποιούνται ως Δ ή Ε, περιλαμβάνουν υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα όπως γλυκά σνακ, επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά και ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτά τα προϊόντα είναι υψηλά σε θερμίδες και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση βάρους, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένη αρτηριακή πίεση, παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα επεξεργασμένα κρέατα, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών συμβάλλει στη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες, αυξάνοντας την πιθανότητα αθηροσκλήρωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά. Παράλληλα, τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στην παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αντίθετα, τρόφιμα που έχουν υψηλότερο Nutri-Score, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηροί καρποί, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και υγιεινά λιπαρά, που προστατεύουν την καρδιακή υγεία. Αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στην καταπολέμηση των φλεγμονών και στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος.

Συνοψίζοντας, τα τρόφιμα με χαμηλό Nutri-Score επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθυγιεινά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Επιλέγοντας τρόφιμα με υψηλότερο Nutri-Score, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρία τρόφιμα «ύποπτα» για την εμφάνιση διαβήτη στα παιδιά

Τα τρόφιμα που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό - Μην παραλείπετε το πρωινό

Ποια τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις φλεγμονές 

Κακή χοληστερόλη: 5 τρόποι για να τη μειώσετε με πράσινα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon