Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δείκτης Nutri-Score: Πώς τα τρόφιμα με χαμηλό σκορ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων

Δείκτης Nutri-Score: Πώς τα τρόφιμα με χαμηλό σκορ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων

Δείκτης Nutri-Score: Ο δείκτης Nutri-Score, μια ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και αξιολογεί τη θρεπτική τους ποιότητα, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Ο δείκτης Nutri-Score, μια ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και αξιολογεί τη θρεπτική τους ποιότητα, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό Nutri-Score —δηλαδή βαθμολογούνται χαμηλά στην κλίμακα— είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, προστιθέμενα σάκχαρα, αλάτι και θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και υπέρταση.

Το σύστημα Nutri-Score κατατάσσει τα τρόφιμα από το Α έως το Ε, όπου το Α αντιπροσωπεύει τις πιο υγιεινές επιλογές και το Ε τις λιγότερο υγιεινές. Τα τρόφιμα με χαμηλή κατάταξη, συνήθως κατηγοριοποιούνται ως Δ ή Ε, περιλαμβάνουν υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα όπως γλυκά σνακ, επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά και ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτά τα προϊόντα είναι υψηλά σε θερμίδες και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση βάρους, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένη αρτηριακή πίεση, παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα επεξεργασμένα κρέατα, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών συμβάλλει στη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες, αυξάνοντας την πιθανότητα αθηροσκλήρωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά. Παράλληλα, τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στην παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αντίθετα, τρόφιμα που έχουν υψηλότερο Nutri-Score, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηροί καρποί, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και υγιεινά λιπαρά, που προστατεύουν την καρδιακή υγεία. Αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στην καταπολέμηση των φλεγμονών και στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος.

Συνοψίζοντας, τα τρόφιμα με χαμηλό Nutri-Score επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθυγιεινά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Επιλέγοντας τρόφιμα με υψηλότερο Nutri-Score, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρία τρόφιμα «ύποπτα» για την εμφάνιση διαβήτη στα παιδιά

Τα τρόφιμα που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό - Μην παραλείπετε το πρωινό

Ποια τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις φλεγμονές 

Κακή χοληστερόλη: 5 τρόποι για να τη μειώσετε με πράσινα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon