Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δείκτης Διατροφής: Η κατανάλωση 1 χοτ ντογκ διεκδικεί 35 λεπτά ζωής, προτείνει η μελέτη 

Δείκτης Διατροφής: Η κατανάλωση 1 χοτ ντογκ διεκδικεί 35 λεπτά ζωής, προτείνει η μελέτη 

οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εναλλαγή του 10% της ημερήσιας θερμιδικής κατανάλωσης από βόειο κρέας και επεξεργασμένο κρέας με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ορισμένα θαλασσινά θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, με την ομάδα να αναφέρει κέρδος περίπου 48 λεπτών ανά άτομο την ημέρα και 33% μικρότερο διαιτητικό αποτύπωμα άνθρακα.



Δείκτης Διατροφής: Τα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ συσχετίστηκαν με αύξηση 33 λεπτών. Οι ερευνητές δημοσίευσαν έναν δείκτη διατροφής αυτή την εβδομάδα με στόχο να ενημερώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές και να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να επιτύχουν πιο υγιεινές και πιο σταθερές στο περιβάλλον δίαιτες. Ο δείκτης κατέταξε τα τρόφιμα ανά λεπτά που απέκτησαν ή έχασαν την υγιή ζωή ανά μερίδα, με τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά να συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους παραβάτες. Τα ευρήματα περιλάμβαναν πάνω από 5.000 τρόφιμα στη διατροφή των ΗΠΑ ταξινομημένα κατά επιβάρυνση της υγείας και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.


“Χρησιμοποιούμε τα αποτελέσματα για να ενημερώσουμε τις οριακές διαιτητικές υποκαταστάσεις, οι οποίες είναι ρεαλιστικές και εφικτές”, έγραψαν οι συγγραφείς. «Διαπιστώνουμε ότι οι μικρές, στοχευμένες υποκαταστάσεις σε επίπεδο τροφής μπορούν να επιτύχουν συναρπαστικά διατροφικά οφέλη και μειώσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων». Τα τρόφιμα που μελετήθηκαν κυμαίνονταν από 74 λεπτά απώλειας έως 80 λεπτά που κερδίζονταν ανά μερίδα. Τα ζαχαρούχα ποτά, τα χοτ-ντογκ, τα μπιφτέκια και τα σάντουιτς πρωινού συνδέονταν με τα περισσότερα λεπτά απώλειας υγιεινής ζωής, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη συνδέονταν με φρούτα, μη αμυλούχα και μικτά λαχανικά, έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά και μαγειρεμένα δημητριακά. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας μερίδας 85 γραμμαρίων φτερούγες κοτόπουλου μεταφράστηκε σε απώλεια 3,3 λεπτών ζωής, λόγω νατρίου και επιβλαβών τρανς λιπαρών οξέων, ενώ ένα μοσχαρίσιο χοτ ντογκ σε κουλούρι είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 36 λεπτά “σε μεγάλο βαθμό λόγω της επιζήμιας επίδρασης του επεξεργασμένου κρέατος », έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Επιπλέον, το φυστικοβούτυρο και τα σάντουιτς ζελέ συνδέθηκαν με μια θετική αύξηση 33 προστιθέμενων λεπτών. Τροφές όπως αλατισμένα φιστίκια, ψημένος σολομός και ρύζι με φασόλια συνδέθηκαν επίσης με θετικά οφέλη μεταξύ 10 και 15 λεπτών.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας δημοσίευσαν ευρήματα στο περιοδικό Nature, αναφέροντας λεπτομερώς τον πρόσφατα ανεπτυγμένο Δείκτη Υγείας (HENI), στηριζόμενοι στη μελέτη GBD του 2016 για συστατικά κινδύνου διατροφής και επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία από ορισμένα τρόφιμα. “Προηγούμενες μελέτες που διερευνούσαν υγιεινές ή βιώσιμες δίαιτες έχουν συχνά περιορίσει τα ευρήματά τους σε μια συζήτηση για τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης, με τα τελευταία να στιγματίζονται ως τα λιγότερο θρεπτικά και βιώσιμα”, αναφέρει η μελέτη.

“Παρόλο που διαπιστώνουμε ότι τα φυτικά τρόφιμα έχουν γενικά καλύτερη απόδοση, υπάρχουν σημαντικές διαφορές τόσο στα φυτικά όσο και στα ζωικά τρόφιμα που πρέπει να αναγνωριστούν πριν δικαιολογηθούν τέτοια γενικευμένα συμπεράσματα.”

 

 

Οι ερευνητές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή βραχυπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Υγιή περιβαλλοντικά βιώσιμα τρόφιμα περιλάμβαναν ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και μερικά θαλασσινά, ενώ τρόφιμα με χαμηλή διατροφική αξία και παραγωγή που συνδέονται με υψηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (δηλαδή εκπομπές αερίων θερμοκηπίου) περιλάμβαναν βόειο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, χοιρινό και αρνί, τυρί τρόφιμα με βάση και ορισμένα πιάτα σολομού. Αντίθετα, τα περισσότερα πουλερικά, γαλακτοκομικά, τρόφιμα με βάση το αυγό και μαγειρεμένα σιτηρά έπεσαν σε μια ενδιάμεση ζώνη.

“Σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες, αυτό υποδηλώνει ότι τα θρεπτικά ωφέλιμα τρόφιμα μπορεί να μην προκαλούν πάντα τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το αντίστροφο”, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εναλλαγή του 10% της ημερήσιας θερμιδικής κατανάλωσης από βόειο κρέας και επεξεργασμένο κρέας με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ορισμένα θαλασσινά θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, με την ομάδα να αναφέρει κέρδος περίπου 48 λεπτών ανά άτομο την ημέρα και 33% μικρότερο διαιτητικό αποτύπωμα άνθρακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Ποιες διατροφικές συνήθειες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο φλεγμονής

Μήλα : Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Φυτικές τροφές που προλαμβάνουν την στυτική δυσλειτουργία

Σαρδέλα : Η κατανάλωση της αποτρέπει τον διαβήτη τύπου 2

Ποια η σχέση βιταμίνης D και σακχαρώδους διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon