Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Cranberries: Πόσο ωφέλιμα είναι τα κράνμπερι για την υγεία μας;

Cranberries: Πόσο ωφέλιμα είναι τα κράνμπερι για την υγεία μας;

Cranberries: Η ενσωμάτωση των κράνμπερι στη διατροφή σας είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με φρέσκα ή αποξηραμένα μούρα, χυμούς ή συμπληρώματα.

Τα cranberries είναι μικρά, ξινά μούρα γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, που τα καθιστούν μια πηγή ενέργειας με οφέλη για την υγεία. Από τη Βόρεια Αμερική, αυτά τα ζωντανά κόκκινα φρούτα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και τη μαγειρική τους ευελιξία. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά οφέλη για την υγεία των κράνμπερι:

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Τα cranberries είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C, E και K1, καθώς και διαιτητικών ινών και μαγγανίου. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε πολυφαινόλες, που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.

Υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού συστήματος

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη των cranberries είναι η ικανότητά τους να αποτρέπουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs). Τα cranberries περιέχουν προανθοκυανιδίνες, ενώσεις που εμποδίζουν τα βακτήρια, ιδιαίτερα το E. coli, να προσκολληθούν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος. Η τακτική κατανάλωση χυμού κράνμπερι ή συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των ουρολοιμώξεων, ειδικά στις γυναίκες.

Προάγουν την υγεία της καρδιάς

Τα κράνμπερι μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Οι πολυφαινόλες στα κράνμπερι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων αποτρέποντας την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και βελτιώνοντας τη συνολική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των cranberries συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.

Ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα cranberries βοηθά στην πέψη και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Τα κράνμπερι έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και να μειώσουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων.

Ενισχύουν την Ανοσολογική Λειτουργία

Τα cranberries είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη C βοηθά στην τόνωση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τα αντιοξειδωτικά στα κράνμπερι βοηθούν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες.

Πιθανή πρόληψη του καρκίνου

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα cranberries μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά στα κράνμπερι μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη και εξάπλωση διαφόρων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις δυνατότητες των cranberries στην πρόληψη του καρκίνου.

Η ενσωμάτωση των κράνμπερι στη διατροφή σας είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με φρέσκα ή αποξηραμένα μούρα, χυμούς ή συμπληρώματα. Η ξινή γεύση τους μπορεί να προσθέσει μια μοναδική πινελιά τόσο στα γλυκά όσο και στα αλμυρά πιάτα, καθιστώντας τα μια νόστιμη και υγιεινή προσθήκη στα γεύματά σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντικά είναι τα cranberries για τον οργανισμό σας;

Μπορεί το τσάι Cranberry να είναι το μυστικό σας όπλο για αβίαστη απώλεια βάρους;

Γνωρίστε τα οφέλη των κόκκινων τροφών για την υγεία της καρδιάς

Γιατί τα κράνμπερι είναι η υπερτροφή που χρειάζεστε στη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δίαιτα με σαρδέλες: Πώς επηρεάζει την καρδιά και τα οστά;

Δίαιτα με σαρδέλες: Η δίαιτα με σαρδέλες, μια διατροφική στρατηγική που επικεντρώνεται στην κατανάλωση σαρδελών σχεδόν σε κάθε γεύμα, κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα λόγω των δυνητικών οφελών της για την υγεία.

Πώς ο εγκέφαλος χωρίζει το γεύμα σε φάσεις

Δομή γεύματος: Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δώσει συναρπαστικές γνώσεις για το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ένα γεύμα, αποκαλύπτοντας ότι η διατροφική εμπειρία χωρίζεται σε διακριτές φάσεις.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στους παιδικούς σταθμούς

Στοιχεία για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και την τήρηση των συστάσεων το προηγούμενο διάστημα δίνει εγκύκλιος για τη διατροφή των παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

5+1 συνήθειες που πρέπει να καθιερώσετε κάθε πρωί για ρυθμισμένο σάκχαρο

Στους υγιείς ενήλικες άνω των 19 ετών, φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο νηστείας (δηλαδή, μετά το πρωινό ξύπνημα) όταν είναι κάτω από 100 mg/dl, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA).

Λίπος στο συκώτι: 5+1 τρόφιμα που το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά

Λίπος στο συκώτι: Η λιπώδης διήθηση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι, επηρεάζοντας τη λειτουργία του. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του λίπους

Πόσο συχνά μπορούμε να καταναλώνουμε ζυμαρικά;

Ζυμαρικά: Η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά είναι σημαντικό να την προσεγγίσετε με μέτρο για να διατηρήσετε μια υγιή διατροφή.

Close Icon