Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Comfort food: Πως τρώνε άνδρες και γυναίκες ανάλογα με την διάθεσή τους

Comfort food: Πως τρώνε άνδρες και γυναίκες ανάλογα με την διάθεσή τους

Έρευνα σε δείγμα 2000 ανθρώπων κατέδειξε ότι η διάθεση επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες. Σύμφωνα με την ανάλυση της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας το 76% των συμμετεχόντων έτρωγε περισσότερο όταν βαριόταν και το 55% όταν είχε κακή διάθεση.


Έρευνα σε δείγμα 2000 ανθρώπων κατέδειξε ότι η διάθεση επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες. Σύμφωνα με την ανάλυση της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας το 76% των συμμετεχόντων έτρωγε περισσότερο όταν βαριόταν και το 55% όταν είχε κακή διάθεση.

Τα θετικά συναισθήματα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, με το 46% των συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι έτρωγαν λιγότερο όταν ήταν χαρούμενοι.

Το φύλο παίζει κι αυτό ρόλο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με το 24% των γυναικών να αναφέρουν ότι έτρωγαν για να νιώσουν καλύτερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 16%.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τους τραβούσαν τρόφιμα τα οποία μπορεί να είναι ανθυγιεινά σε μεγάλες ποσότητες, με το 1/3 αυτών να συμφωνούν ότι η κατανάλωση δελεαστικών τροφίμων ήταν κάτι που έκαναν αυτόματα.

Η σοκολάτα ήταν το τρόφιμο που επικράτησε ως ο μεγαλύτερος πειρασμός, με το 72% των συμμετεχόντων να λένε ότι ήταν εκείνο που τους έβαζε στον μεγαλύτερο πειρασμό όταν προσπαθούσαν να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Στη δεύτερη θέση, μετά τη σοκολάτα, ήταν το τυρί, με 61%, και στην τρίτη τα αρτοσκευάσματα με 52%.

Οι άνδρες επίσης ήταν πιο πιθανό να υποκύψουν σε μία μπύρα ή στο επεξεργασμένο κρέας, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να θέλουν αλμυρά κράκερ, κέικ και μάφιν.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Naomi Kakoschke, η οποία ήταν επικεφαλής της ανάλυσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι η απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών απαιτεί «κάτι παραπάνω από καλές προθέσεις».

«Απαιτεί υποστήριξη για να γίνουν μικρές, σταδιακές αλλαγές που μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα», ανέφερε η κ. Kakoschke.

«Το θέμα είναι να κατανοήσουμε όχι μόνο τι τρώμε, αλλά γιατί τρώμε όπως τρώμε και πώς να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές που θα έχουν διάρκεια», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η ανάλυση δεν είχε σκοπό να υποδείξει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε τροφές όπως η σοκολάτα, αλλά να τονίσει τι μπορεί να επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου, όπως η ώρα της ημέρας, το πού βρίσκεται ένας άνθρωπος, αλλά και η συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου, η οποία αποτελεί έναν πραγματικά κρίσιμο παράγοντα.

«Αυτό μπορεί να έχει πραγματικά μεγάλη επιρροή όχι μόνο στο τι τρώμε, αλλά και στο πόσο τρώμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γλυκοπατάτα: Το μυστικό για καλύτερο ύπνο

Δροσερή τονοσαλάτα για ένα πλήρες καλοκαιρινό γεύμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιπποφαές - Ο θησαυρός της φύσης

Ιπποφαές: Το ιπποφαές είναι ένα υπερτροφή με εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες τόσο στη διατροφή όσο και στην περιποίηση της επιδερμίδας. Περιέχει πάνω από 190 βιοενεργά συστατικά,

Απολαυστική συνταγή για σοκολατένια πατατάκια

Σοκολατένια Πατατάκια: Τα τσιπς σοκολάτας είναι η τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν τον πρωτότυπο συνδυασμό γεύσεων. Είναι εύκολα, γρήγορα και ιδανικά για πάρτι ή ως σνακ για λαχτάρα.

Το ζελέ βοηθά στην απώλεια βάρους;

Ζελέ: Χάρη στη χαμηλή θερμιδική του αξία, την υψηλή περιεκτικότητα σε ζελατίνη και την ικανότητα να μειώνει την πείνα, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Close Icon