Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Comfort food: Πως τρώνε άνδρες και γυναίκες ανάλογα με την διάθεσή τους

Comfort food: Πως τρώνε άνδρες και γυναίκες ανάλογα με την διάθεσή τους

Έρευνα σε δείγμα 2000 ανθρώπων κατέδειξε ότι η διάθεση επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες. Σύμφωνα με την ανάλυση της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας το 76% των συμμετεχόντων έτρωγε περισσότερο όταν βαριόταν και το 55% όταν είχε κακή διάθεση.



Έρευνα σε δείγμα 2000 ανθρώπων κατέδειξε ότι η διάθεση επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες. Σύμφωνα με την ανάλυση της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας το 76% των συμμετεχόντων έτρωγε περισσότερο όταν βαριόταν και το 55% όταν είχε κακή διάθεση.

Τα θετικά συναισθήματα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, με το 46% των συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι έτρωγαν λιγότερο όταν ήταν χαρούμενοι.


Το φύλο παίζει κι αυτό ρόλο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με το 24% των γυναικών να αναφέρουν ότι έτρωγαν για να νιώσουν καλύτερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 16%.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τους τραβούσαν τρόφιμα τα οποία μπορεί να είναι ανθυγιεινά σε μεγάλες ποσότητες, με το 1/3 αυτών να συμφωνούν ότι η κατανάλωση δελεαστικών τροφίμων ήταν κάτι που έκαναν αυτόματα.

Η σοκολάτα ήταν το τρόφιμο που επικράτησε ως ο μεγαλύτερος πειρασμός, με το 72% των συμμετεχόντων να λένε ότι ήταν εκείνο που τους έβαζε στον μεγαλύτερο πειρασμό όταν προσπαθούσαν να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Στη δεύτερη θέση, μετά τη σοκολάτα, ήταν το τυρί, με 61%, και στην τρίτη τα αρτοσκευάσματα με 52%.

Οι άνδρες επίσης ήταν πιο πιθανό να υποκύψουν σε μία μπύρα ή στο επεξεργασμένο κρέας, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να θέλουν αλμυρά κράκερ, κέικ και μάφιν.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Naomi Kakoschke, η οποία ήταν επικεφαλής της ανάλυσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι η απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών απαιτεί «κάτι παραπάνω από καλές προθέσεις».

«Απαιτεί υποστήριξη για να γίνουν μικρές, σταδιακές αλλαγές που μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα», ανέφερε η κ. Kakoschke.

«Το θέμα είναι να κατανοήσουμε όχι μόνο τι τρώμε, αλλά γιατί τρώμε όπως τρώμε και πώς να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές που θα έχουν διάρκεια», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η ανάλυση δεν είχε σκοπό να υποδείξει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε τροφές όπως η σοκολάτα, αλλά να τονίσει τι μπορεί να επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου, όπως η ώρα της ημέρας, το πού βρίσκεται ένας άνθρωπος, αλλά και η συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου, η οποία αποτελεί έναν πραγματικά κρίσιμο παράγοντα.

«Αυτό μπορεί να έχει πραγματικά μεγάλη επιρροή όχι μόνο στο τι τρώμε, αλλά και στο πόσο τρώμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γλυκοπατάτα: Το μυστικό για καλύτερο ύπνο

Δροσερή τονοσαλάτα για ένα πλήρες καλοκαιρινό γεύμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon