Brunede Kartofler: Το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με μικρότερες πατάτες που έχουν βραστεί, ξεφλουδιστεί και αφεθεί να κρυώσουν πριν ψηθούν σε ένα βουτυρωμένο μείγμα καραμελωμένης ζάχαρης.
Ακριβώς όταν νομίζετε ότι ένα πιάτο με μαγειρεμένες πατάτες δεν μπορεί να γίνει πιο νόστιμο, πέφτετε στη συνταγή για το δανέζικο συνοδευτικό Brunede Kartofler. Πρόκειται για καραμελοποιημένες πατάτες που σερβίρονται συχνά για γιορτές και ειδικές περιστάσεις. Μαγειρεμένες σε καραμελωμένη ζάχαρη, αυτές οι χορταστικές μπουκιές θα δώσουν στις αγαπημένες σας συνταγές γλυκοπατάτας μια σοβαρή εναλλακτική. Είτε δοκιμάζετε τις νόστιμες πατάτες μαζί με ζουμερό ψαρονέφρι είτε με ψητές χοιρινές μπριζόλες, θα ανακαλύψετε ότι κάθε μπουκιά προσφέρει υπέροχη γλύκα.
Το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με μικρότερες πατάτες που έχουν βραστεί, ξεφλουδιστεί και αφεθεί να κρυώσουν πριν ψηθούν σε ένα βουτυρωμένο μείγμα καραμελωμένης ζάχαρης. Αν και η συνταγή ακούγεται αρκετά απλή για να γίνει, υπάρχουν ορισμένες γαστρονομικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου για να εξασφαλίσετε ότι θα παράγετε ένα πιάτο που μια ομάδα πεινασμένων Δανών όχι μόνο θα ενέκρινε, αλλά θα ζητούσε και δεύτερη μερίδα στα πιάτα τους.
Πώς να φτιάξετε καραμελωμένες πατάτες;
- 1 κιλό μικρές πατατούλες (baby potatoes)
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 40 γραμμάρια βούτυρο
Διαλέξτε πατάτες που έχουν παρόμοιο μέγεθος και μπορούν να κρατήσουν τη φόρμα τους όταν μαγειρεύονται σε μείγμα βουτύρου και ζάχαρης. Οι μικρότερες, πιο σφιχτές πατάτες είναι οι καλύτερες γι’ αυτό και τα σπάτουλα πρέπει να κρυώσουν τελείως πριν ξεκινήσετε για να τους δώσετε τη ζαχαρούχα χρυσή επεξεργασία της καραμελοποίησης. Εάν θέλετε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων, μπορείτε να αφήσετε βραστές και καθαρισμένες πατάτες στο ψυγείο για μια νύχτα και να τις ζεστάνετε την ημέρα που σκοπεύετε να τις σερβίρετε ως μέρος του εορταστικού σας ψητού.
Ενώ ετοιμάζετε τη ζάχαρη για τις πατάτες, προσέχετε το τηγάνι σας. Εάν καεί η ζάχαρη ή η καραμέλα, η συνταγή σας έχει τελειώσει, οπότε θα θέλετε να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσετε την ακεραιότητα της λιωμένης, καραμελωμένης σάλτσας. Οι πατάτες θα γίνουν ανοιχτό καφέ, ωστόσο μπορείτε να υπαγορεύσετε το επίπεδο καραμελοποίησης που προτιμάτε στο εξωτερικό των σπιτιών σας. Μερικοί μάγειρες προσθέτουν νερό για να αραιώσουν τη ζαχαρούχα καραμέλα και όταν δέσουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κονσέρβες και πατάτες σε βάζο, εάν το μέγεθος των πατατών είναι αρκετά μικρό.
Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά σάκχαρα για την επικάλυψη — οι Δανοί σεφ χρησιμοποιούν ζάχαρη από ζαχαρότευτλα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και μοσχοβάδο — μην τσιγκουνευτείτε το βούτυρο. Αναζητήστε το καλύτερο βούτυρο που μπορείτε να βρείτε και αφήστε τη μαργαρίνη ή το υποκατάστατο βουτύρου στο ράφι γι’ αυτή τη λιχουδιά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube