Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Brunede Kartofler: Δοκιμάστε καραμελωμένες πατάτες από τη Δανία

Brunede Kartofler: Δοκιμάστε καραμελωμένες πατάτες από τη Δανία

Brunede Kartofler: Το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με μικρότερες πατάτες που έχουν βραστεί, ξεφλουδιστεί και αφεθεί να κρυώσουν πριν ψηθούν σε ένα βουτυρωμένο μείγμα καραμελωμένης ζάχαρης.



Ακριβώς όταν νομίζετε ότι ένα πιάτο με μαγειρεμένες πατάτες δεν μπορεί να γίνει πιο νόστιμο, πέφτετε στη συνταγή για το δανέζικο συνοδευτικό Brunede Kartofler. Πρόκειται για καραμελοποιημένες πατάτες που σερβίρονται συχνά για γιορτές και ειδικές περιστάσεις. Μαγειρεμένες σε καραμελωμένη ζάχαρη, αυτές οι χορταστικές μπουκιές θα δώσουν στις αγαπημένες σας συνταγές γλυκοπατάτας μια σοβαρή εναλλακτική. Είτε δοκιμάζετε τις νόστιμες πατάτες μαζί με ζουμερό ψαρονέφρι είτε με ψητές χοιρινές μπριζόλες, θα ανακαλύψετε ότι κάθε μπουκιά προσφέρει υπέροχη γλύκα.


 

Το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με μικρότερες πατάτες που έχουν βραστεί, ξεφλουδιστεί και αφεθεί να κρυώσουν πριν ψηθούν σε ένα βουτυρωμένο μείγμα καραμελωμένης ζάχαρης. Αν και η συνταγή ακούγεται αρκετά απλή για να γίνει, υπάρχουν ορισμένες γαστρονομικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου για να εξασφαλίσετε ότι θα παράγετε ένα πιάτο που μια ομάδα πεινασμένων Δανών όχι μόνο θα ενέκρινε, αλλά θα ζητούσε και δεύτερη μερίδα στα πιάτα τους.

Πώς να φτιάξετε καραμελωμένες πατάτες;

  • 1 κιλό μικρές πατατούλες (baby potatoes)
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 40 γραμμάρια βούτυρο

 

Διαλέξτε πατάτες που έχουν παρόμοιο μέγεθος και μπορούν να κρατήσουν τη φόρμα τους όταν μαγειρεύονται σε μείγμα βουτύρου και ζάχαρης. Οι μικρότερες, πιο σφιχτές πατάτες είναι οι καλύτερες γι’ αυτό και τα σπάτουλα πρέπει να κρυώσουν τελείως πριν ξεκινήσετε για να τους δώσετε τη ζαχαρούχα χρυσή επεξεργασία της καραμελοποίησης. Εάν θέλετε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων, μπορείτε να αφήσετε βραστές και καθαρισμένες πατάτες στο ψυγείο για μια νύχτα και να τις ζεστάνετε την ημέρα που σκοπεύετε να τις σερβίρετε ως μέρος του εορταστικού σας ψητού.

Ενώ ετοιμάζετε τη ζάχαρη για τις πατάτες, προσέχετε το τηγάνι σας. Εάν καεί η ζάχαρη ή η καραμέλα, η συνταγή σας έχει τελειώσει, οπότε θα θέλετε να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσετε την ακεραιότητα της λιωμένης, καραμελωμένης σάλτσας. Οι πατάτες θα γίνουν ανοιχτό καφέ, ωστόσο μπορείτε να υπαγορεύσετε το επίπεδο καραμελοποίησης που προτιμάτε στο εξωτερικό των σπιτιών σας. Μερικοί μάγειρες προσθέτουν νερό για να αραιώσουν τη ζαχαρούχα καραμέλα και όταν δέσουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κονσέρβες και πατάτες σε βάζο, εάν το μέγεθος των πατατών είναι αρκετά μικρό.

Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά σάκχαρα για την επικάλυψη — οι Δανοί σεφ χρησιμοποιούν ζάχαρη από ζαχαρότευτλα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και μοσχοβάδο — μην τσιγκουνευτείτε το βούτυρο. Αναζητήστε το καλύτερο βούτυρο που μπορείτε να βρείτε και αφήστε τη μαργαρίνη ή το υποκατάστατο βουτύρου στο ράφι γι’ αυτή τη λιχουδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί δεν πρέπει να μουλιάζετε τις τριμμένες πατάτες;

Συνταγές γλυκοπατάτας που πρέπει απλά να δοκιμάσετε

Τα εκπληκτικά οφέλη από τις πατάτες που δεν γνωρίζατε

Χορταστικές ψητές πατάτες πρωινού με μπέικον και τυρί

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon