Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Brain food: 5 τροφές και βότανα για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας

Brain food: 5 τροφές και βότανα για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας

Brain food: Ποιες τροφές μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας, ενισχύοντας τις λειτουργίες του εγκεφάλου;


Η τροφή είναι απαραίτητη για το σώμα και τον εγκέφαλο. Στην πολυσύχναστη ζωή μας, συχνά ξεχνάμε να θρέψουμε αυτό το μέρος του σώματός μας που μας βοηθά να λειτουργούμε όλη την ημέρα. Η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά σημαντική. Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση και να μας κάνει ανεπαρκείς όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου, η σωστή διατροφή είναι σημαντική.

5 τροφές για ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας

  • Βατόμουρα: Τα μούρα γενικά θεωρούνται ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα για κατανάλωση. Τα βατόμουρα, κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου. Είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από φλεγμονές που οδηγεί σε γήρανση του εγκεφάλου και νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Τα βατόμουρα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
  • Κουρκουμάς: Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες τροφές που είναι γνωστές για τους ιατρικούς της σκοπούς. Ένα βασικό συστατικό στη μαγειρική που διατίθεται σε κάθε νοικοκυριό, μπορεί να βοηθήσει στη μνήμη και στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Τα πράσινα όπως το λάχανο και το σπανάκι δεν είναι αγαπημένα όσον αφορά τη γεύση, αλλά σίγουρα είναι καλές πηγές για την υγεία του εγκεφάλου. Έχει βιταμίνες K, C, E που βοηθούν στην αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη γνωστική λειτουργία.
  • Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα πεκάν είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου. Με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Αβοκάντο: Υψηλή πηγή υγιεινών λιπαρών, τα αβοκάντο είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και φυλλικού οξέος. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου γνωστικής δυσλειτουργίας. Επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη της μετάδοσης των εγκεφαλικών νεύρων.

 

3 βότανα για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας

Η διατροφολόγος Anjali Mukherjee μοιράστηκε στο Instagram της σχετικά με ορισμένα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου:

  • St John’s Wort: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το βότανο βοηθά στη διαχείριση της κατάθλιψης. Έχει υπερκίνη που είναι γνωστό ότι έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
  • Kava Kava: Αυτό το βότανο βοηθά να ηρεμήσει τα νεύρα, να ανακουφίσει το στρες, το άγχος και να βοηθήσει στον καλύτερο ύπνο.
  • Ginkgo Biloba: Θεωρείται ως το καλύτερο ερευνητικό φάρμακο για τη βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας. Έχει δράση τόνωσης της διάθεσης γιατί μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων σεροτονίνης.

Η Mukherjee πρόσθεσε ότι τα περισσότερα βότανα που λαμβάνονται υπό την κατάλληλη καθοδήγηση έχουν ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες. Τα αποτελέσματα αυτών θα μπορούσαν να είναι υποκειμενικά καθώς όλοι έχουμε διαφορετικά σώματα. Τα βότανα λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με άλλα βότανα, θρεπτικά συστατικά και κατάλληλες συμβουλευτικές συνεδρίες που περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ένας εκπληκτικός σύμμαχος της υγείας στο ποτήρι σας

Ποια οφέλη έχει το matcha για την υγεία & την ευεξία μας

7 επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη του σολομού

Υπάρχουν οφέλη υγείας από το έλαιο καρυδιού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon