Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Bistecca alla Fiorentina: Ποια είναι η ιστορία της θρυλικής μπριζόλας από την Φλωρεντία;

Bistecca alla Fiorentina: Ποια είναι η ιστορία της θρυλικής μπριζόλας από την Φλωρεντία;

Bistecca alla Fiorentina: Η Φλωρεντία είναι διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο για την εξαιρετική ποιότητα κρέατος. Μια μοναδική συνταγή που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης.


Η κουζίνα της Τοσκάνης έχει πολλά νόστιμα πιάτα. Όμως αν πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα από αυτά, ίσως πρέπει να επιλέξετε το Bistecca alla Fiorentina! Αλλά ποια είναι η ιστορία του; Στις 10 Αυγούστου (νύχτα των πεφταστεριών) κάποια στιγμή τον περασμένο αιώνα , όπως και κάθε χρόνο τοποθετούσαν μεγάλα μαγκάλια γύρω από την εκκλησία του San Lorenzo. Τεράστια κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος μαγειρεύονται αργά πάνω από τα μαγκάλια. Οι Φλωρεντίνοι κάθονται σε παγκάκια γύρω από τη φωτιά, τρώνε άφθονα μεγάλες μερίδες κρέατος, ενώ οι κρεοπώλες συνεχίζουν να τεμαχίζουν περισσότερα κρέας για ψήσιμο.

Εκείνη τη μέρα εξαιτίας του καινούργιου τραπεζικού συστήματος, έρχονται στην Φλωρεντία άρχοντες και πλούσιοι από όλη την Ευρώπη. Μια ομάδα λοιπόν Βρετανών αριστοκρατών, που προσελκύονται από το γλέντι που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις φωτιές του Σαν Λορέντσο, κάθεται δίπλα στον πληθυσμό και αρχίσει να τρώει τις φέτες κρέατος. Την ίδια στιγμή που το  δοκιμάζουν αρχίζουν να φωνάζουν “Beefsteak! Beefsteak!” και εξακολουθούν να ζητούν περισσότερο κρέας. Από αυτή την πεινασμένη κραυγή τψν βρετανών δημιουργήθηκε ο ιταλικός όρος Bistecca.

Η μπριζόλα της Φλωρεντίας είναι ένα κομμάτι κρέατος που παρασκευάζεται από το μέρος του οσφυϊκού κοντά στο πόδι του βοοειδούς, το οποίο είναι νεαρό θηλυκό μοσχάρι που δεν έχει μείνει ποτέ έγκυος, ηλικίας 15/16 μηνών.

Η κοπή της μπριζόλας της Φλωρεντίας στην Τοσκάνη είναι μια αρχαία τέχνη, το ελάχιστο πάχος κοπής είναι 1,5 ίντσα, αλλά η τέλεια κοπή δεν είναι μικρότερη από 2. Ως εκ τούτου, α πρέπει να αγοράσετε από τον κρεοπώλη ξηρό κρέας που κρέμεται και αν πρέπει να το φτιάξετε στο σπίτι, τυλίξτε κάθε μπριζόλα με ένα μόνο πανί. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 4 μέρες μέχρι να ωριμάσει. Ζεσταίνουμε πολύ καλά την επιφάνεια που επιλέξαμε για το μαγείρεμα της μπριζόλας και τοποθετούμε τη μπριζόλα όρθια στο κόκαλο για να ζεσταθεί το εσωτερικό και να μαλακώσει η λιπαρή ίνα για 15 λεπτά. Έπειτα, θερμαίνετε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία περίπου 5 λεπτά κάθε πλευρά χωρίς να μετακινήσετε το κρέας.

Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα λεπτό: η επιφάνεια του κρέατος πρέπει να ψηθεί πολύ καλά χωρίς να καεί, βρίσκοντας τη σωστή θερμοκρασία με θερμόμετρο μαγειρέματος. Αφήστε τη μπριζόλα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος, όπως για παράδειγμα στο φούρνο που είχε προηγουμένως ζεσταθεί και μετά σβήσει για περίπου 10 με 15 λεπτά.Με αυτόν τον τρόπο, οι φυτικές ίνες του κρέατος θα χαλαρώσουν αναδιανέμοντας τους χυμούς και διατηρώντας τις γεύσεις στη μπριζόλα. Σερβίρετε και αλατίστε τη Bistecca alla Fiorentina και προετοιμαστείτε για ένα θεσπέσιο γεύμα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια συνταγή με μοσχάρι κατευθείαν από την Αργεντινή

Μια βενετσιάνικη συνταγή με μοσχάρι που αξίζει να δοκιμάσετε

Δοκιμάστε μοσχάρι bourguignon για πινελιές γαλλικής γαστρονομίας

Για γκουρμέ απολαύσεις, δοκιμάστε Beef Wellington!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon