Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Babka: Αφράτο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο γλυκό που θυμίζει τσουρέκι

Babka: Αφράτο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο γλυκό που θυμίζει τσουρέκι

Babka: Για όσους λατρεύουν το τσουρέκι, αλλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, αυτό το γλυκό θα σας ενθουσιάσει!



Πεθύμησες τσουρέκι, αλλά αναζητάς μια διαφορετική εκδοχή του; Η babka είναι παραδοσιακό γλυκό της Ανατολικής Ευρώπης, με καταγωγή από την Πολωνία, γνωστό για την εντυπωσιακή εμφάνιση σαν πλεξούδα και για την πλούσια βουτυρένια του γεύση. Παρασκευάζεται με μια γλυκιά ζύμη και συνήθως προσθέτουμε σοκολάτα, βούτυρο και κανέλα για να το απογειώσουμε!

 


Υλικά

Για τη ζύμη

200 γρ. αλεύρι

225 γρ. αλεύρι Manitoba

75 γρ. αφυδατωμένη μαγιά μπύρας

80 γρ. ζάχαρη άχνη

130 γρ. φρέσκο ​​πλήρες γάλα

3 αυγά

1 λοβό βανίλιας

90 γρ. μαλακό βούτυρο

2 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση

250 γρ. μαύρη σοκολάτα

10 ρ. σκόνη κανέλας

60 γρ. βούτυρο

Για το γλάσο

1 αυγό

2 κ.σ γάλα

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα και χτυπάμε το μείγμα με ένα πιρούνι και μετά προσθέτουμε το αλάτι.
  • Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τον λοβό βανίλιας και τους ενσωματώνουμε στο βούτυρο που είναι κομμένο σε κομμάτια.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο τη φορά στο μίξερ, περιμένοντας να απορροφηθεί εντελώς, πριν προσθέσουμε κι άλλο.
  • Ύστερα τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε σβηστό φούρνο με το φως αναμμένο για 2μιση ώρες. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

  • Χοντροκόβουμε τη μαύρη σοκολάτα και την τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ με τις λεπίδες.
  • Προσθέτουμε επίσης την κανέλα και το βούτυρο κομμένο σε κύβους από το ψυγείο. Χτυπάμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να έχουμε ψίχουλα.
  • Μόλις φουσκώσει η ζύμη τη μεταφέρουμε ξανά στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την ανοίγουμε με έναν πλάστη για να αποκτήσουμε ένα παραλληλόγραμμο περίπου 40 x 35 cm.
  • Απλώνουμε όλη τη γέμιση στην επιφάνεια αφήνοντας 3-4 εκ. από την άκρη, μετά χτυπάμε το αυγό με το γάλα σε ένα μπολ και αλείφουμε τις κενές άκρες.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σφιχτά ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά και, αφού έχουμε ένα ρολό, το κόβουμε τη στη μέση κατά μήκος για να αποκτήσουμε δύο μέρη.
  • Πλέκουμε τα δύο μέρη, αφήνοντας τη γέμιση προς τα πάνω και κολλάμε τα δύο άκρα, τα οποία στη συνέχεια τα γυρνάμε ελαφρώς προς τα κάτω.

 

  • Τέλος, ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε τη babka σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τη εταφέρουμε στον φούρνο και το αφήνουμε να φουσκώσει για 40-60 λεπτά, στη συνέχεια το αλείφουμε απαλά με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και το ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου.
  • Μόλις ψηθεί, τη βγάζουμε από τον φούρνο και το μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η πιο νόστιμη συνταγή με γεμιστά κρεμμύδια;

Σπιτική πάστα χουρμά: Ιδανική για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη

Βούτυρο αγελάδος: Περισσότερα από απλά ένα άλειμμα ψωμιού

Ποια είναι τα πιο ευκολοσυνδυάσιμα συνοδευτικά για κοτόπουλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon