Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Babka: Αφράτο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο γλυκό που θυμίζει τσουρέκι

Babka: Αφράτο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο γλυκό που θυμίζει τσουρέκι

Babka: Για όσους λατρεύουν το τσουρέκι, αλλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, αυτό το γλυκό θα σας ενθουσιάσει!

Πεθύμησες τσουρέκι, αλλά αναζητάς μια διαφορετική εκδοχή του; Η babka είναι παραδοσιακό γλυκό της Ανατολικής Ευρώπης, με καταγωγή από την Πολωνία, γνωστό για την εντυπωσιακή εμφάνιση σαν πλεξούδα και για την πλούσια βουτυρένια του γεύση. Παρασκευάζεται με μια γλυκιά ζύμη και συνήθως προσθέτουμε σοκολάτα, βούτυρο και κανέλα για να το απογειώσουμε!

 

Υλικά

Για τη ζύμη

200 γρ. αλεύρι

225 γρ. αλεύρι Manitoba

75 γρ. αφυδατωμένη μαγιά μπύρας

80 γρ. ζάχαρη άχνη

130 γρ. φρέσκο ​​πλήρες γάλα

3 αυγά

1 λοβό βανίλιας

90 γρ. μαλακό βούτυρο

2 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση

250 γρ. μαύρη σοκολάτα

10 ρ. σκόνη κανέλας

60 γρ. βούτυρο

Για το γλάσο

1 αυγό

2 κ.σ γάλα

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα και χτυπάμε το μείγμα με ένα πιρούνι και μετά προσθέτουμε το αλάτι.
  • Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τον λοβό βανίλιας και τους ενσωματώνουμε στο βούτυρο που είναι κομμένο σε κομμάτια.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο τη φορά στο μίξερ, περιμένοντας να απορροφηθεί εντελώς, πριν προσθέσουμε κι άλλο.
  • Ύστερα τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε σβηστό φούρνο με το φως αναμμένο για 2μιση ώρες. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

  • Χοντροκόβουμε τη μαύρη σοκολάτα και την τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ με τις λεπίδες.
  • Προσθέτουμε επίσης την κανέλα και το βούτυρο κομμένο σε κύβους από το ψυγείο. Χτυπάμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να έχουμε ψίχουλα.
  • Μόλις φουσκώσει η ζύμη τη μεταφέρουμε ξανά στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την ανοίγουμε με έναν πλάστη για να αποκτήσουμε ένα παραλληλόγραμμο περίπου 40 x 35 cm.
  • Απλώνουμε όλη τη γέμιση στην επιφάνεια αφήνοντας 3-4 εκ. από την άκρη, μετά χτυπάμε το αυγό με το γάλα σε ένα μπολ και αλείφουμε τις κενές άκρες.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σφιχτά ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά και, αφού έχουμε ένα ρολό, το κόβουμε τη στη μέση κατά μήκος για να αποκτήσουμε δύο μέρη.
  • Πλέκουμε τα δύο μέρη, αφήνοντας τη γέμιση προς τα πάνω και κολλάμε τα δύο άκρα, τα οποία στη συνέχεια τα γυρνάμε ελαφρώς προς τα κάτω.

 

  • Τέλος, ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε τη babka σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τη εταφέρουμε στον φούρνο και το αφήνουμε να φουσκώσει για 40-60 λεπτά, στη συνέχεια το αλείφουμε απαλά με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και το ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου.
  • Μόλις ψηθεί, τη βγάζουμε από τον φούρνο και το μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η πιο νόστιμη συνταγή με γεμιστά κρεμμύδια;

Σπιτική πάστα χουρμά: Ιδανική για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη

Βούτυρο αγελάδος: Περισσότερα από απλά ένα άλειμμα ψωμιού

Ποια είναι τα πιο ευκολοσυνδυάσιμα συνοδευτικά για κοτόπουλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Close Icon