Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυτοάνοσα διατροφή: Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

Αυτοάνοσα διατροφή: Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

Αυτοάνοσα διατροφή: Η αλλαγή στο μικροβίωμά μας από την κατανάλωση fast food πυροδοτεί αυτοάνοσες ασθένειες, από τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 100 τύποι.


Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνονται παντού χάρη στην παγκόσμια δημοτικότητα της λεγόμενης δυτικής διατροφήςΤα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες James Lee και Carola Vineusa στο Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου. Οι Lee και Vineusa έχουν αφιερώσει τη μελέτη τους στη διερεύνηση της αιτίας μιας τέτοιας ασθένειας, η οποία πιστεύουν ότι μπορεί να αποδοθεί στην πρόσφατη διάχυση των fast food, τα οποία στερούνται ορισμένων σημαντικών συστατικών.

Οι αριθμοί των αυτοάνοσων περιπτώσεων άρχισαν να αυξάνονται πριν από περίπου 40 χρόνια στη Δύση. Ωστόσο, βλέπουμε τώρα κάποιες να εμφανίζονται σε χώρες που δεν είχαν ποτέ τέτοιες ασθένειες στο παρελθόν. Ο Lee επεσήμανε περιπτώσεις στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόσφατη άνοδος στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, παράλληλα με την άνθηση της βιομηχανίας γρήγορου φαγητού εκείνη την περίοδο. Η Vineusa είπε ότι δεν μπορεί να σταματήσει η παγκόσμια εξάπλωση των franchise fast food. “Επομένως, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους θεμελιώδεις γενετικούς μηχανισμούς που στηρίζουν τις αυτοάνοσες ασθένειες και κάνουν μερικούς ανθρώπους ευάλωτους αλλά άλλους όχι”.

Πώς προκύπτουν τα αυτοάνοσα;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκύπτουν από την αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος να διαφοροποιήσει τους εισβάλλοντες οργανισμούς από τους τοπικούς ιστούς, προτρέποντας τις ανοσοποιητικές άμυνες να επιτεθούν και στα υγιή κύτταρα. Η φλεγμονή λόγω επαναλαμβανόμενης ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στα προσβεβλημένα όργανα και ιστούς. Σήμερα, υπολογίζεται ότι 24 εκατομμύρια Αμερικανοί – σχεδόν το 7% του πληθυσμού – πάσχουν από μία από αυτήν την ομάδα ασθενειών, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Οι μελέτες τους έχουν δείξει αύξηση στον επιπολασμό βιοδεικτών αυτοάνοσων νοσημάτων σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, από 22 εκατομμύρια Αμερικανούς μεταξύ 1988 και 1991, σε 41 εκατομμύρια μεταξύ 2011 και 2012.

Η σημασία των ευρημάτων

“Η ανθρώπινη γενετική δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες”, εξήγησε ο Lee. “Έτσι, κάτι πρέπει να αλλάζει στον έξω κόσμο με τρόπο που να αυξάνει την προδιάθεσή μας για αυτοάνοσες ασθένειες”. Οι δίαιτες με fast food δεν έχουν ορισμένα σημαντικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αλλαγή επηρεάζει το μικροβίωμα ενός ατόμου – τη συλλογή μικροοργανισμών που έχουμε στο έντερο μας και που παίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο διαφόρων σωματικών λειτουργιών. Αυτές οι αλλαγές στα μικροβιώματά μας πυροδοτούν τότε αυτοάνοσες ασθένειες, από τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 100 τύποι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το σώμα ίσως επιτεθεί στον εαυτό του μήνες μετά τη νόσηση

Η Κατερίνα Νοτοπούλου για το σπάνιο αυτοάνοσο που της κόστισε την ακοή

Μόλις 20 λεπτά άσκησης έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Διαβήτης τύπου 1: Νέα μελέτη αποκαλύπτει νέες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την καρδιοαγγειακή υγεία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Πώς βοηθά την υγεία το μαρούλι

Από θρεπτική άποψη, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει βιταμίνη A, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα 

Γλυκό ψωμί: Η μπάπκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από την Πολωνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Γιατί ο καφές μου προκαλεί ναυτία;

Καφές Ναυτία: Η καφεΐνη είναι μια ουσία που πολλοί από εμάς καταναλώνουμε καθημερινά, κυρίως μέσω του καφέ, για να ενισχύσουμε την ενέργεια και την εγρήγορση. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ

Πώς να φτιάξετε το διάσημο ιαπωνικό ράμεν;

Ράμεν: Η προετοιμασία του στο σπίτι μπορεί να γίνει μια δημιουργική διαδικασία που σας φέρνει πιο κοντά στην ιαπωνική κουλτούρα. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μπολ ράμεν και απολαύστε το με φίλους ή οικογένεια!

Ποια συσκευασία ελαιολάδου είναι η καλύτερη; 

Μια από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές συσκευασίες είναι οι γυάλινες φιάλες, οι οποίες προσφέρουν προστασία από το φως. Οι σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες, όπως οι πράσινες ή οι καφέ, είναι ιδανικές καθώς εμποδίζουν την είσοδο του φωτός, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οξείδωση του ελαιολάδου

Τα οφέλη για την υγεία του βασιλικού πολτού

Βασιλικός πολτός: Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες (όπως οι βιταμίνες B, C και E), μέταλλα (όπως το σίδηρο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο) και αντιοξειδωτικά. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσουν την ενέργεια και να προάγουν τη γενική ευεξία.

Πώς να φτιάξετε σιρόπι καραμέλας εύκολα στο σπίτι

Σιρόπι Καραμέλας: Για να φτιάξετε σιρόπι καραμέλας στο σπίτι, χρειάζεστε λίγα βασικά υλικά και απλά βήματα. Αυτό το σιρόπι είναι ιδανικό για να γλυκάνετε τον καφέ σας, το παγωτό ή ακόμα και για να το προσθέσετε σε κέικ και γλυκά.

Close Icon