Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυτοάνοσα διατροφή: Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

Αυτοάνοσα διατροφή: Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

Αυτοάνοσα διατροφή: Η αλλαγή στο μικροβίωμά μας από την κατανάλωση fast food πυροδοτεί αυτοάνοσες ασθένειες, από τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 100 τύποι.


Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνονται παντού χάρη στην παγκόσμια δημοτικότητα της λεγόμενης δυτικής διατροφήςΤα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες James Lee και Carola Vineusa στο Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου. Οι Lee και Vineusa έχουν αφιερώσει τη μελέτη τους στη διερεύνηση της αιτίας μιας τέτοιας ασθένειας, η οποία πιστεύουν ότι μπορεί να αποδοθεί στην πρόσφατη διάχυση των fast food, τα οποία στερούνται ορισμένων σημαντικών συστατικών.

Οι αριθμοί των αυτοάνοσων περιπτώσεων άρχισαν να αυξάνονται πριν από περίπου 40 χρόνια στη Δύση. Ωστόσο, βλέπουμε τώρα κάποιες να εμφανίζονται σε χώρες που δεν είχαν ποτέ τέτοιες ασθένειες στο παρελθόν. Ο Lee επεσήμανε περιπτώσεις στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόσφατη άνοδος στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, παράλληλα με την άνθηση της βιομηχανίας γρήγορου φαγητού εκείνη την περίοδο. Η Vineusa είπε ότι δεν μπορεί να σταματήσει η παγκόσμια εξάπλωση των franchise fast food. “Επομένως, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους θεμελιώδεις γενετικούς μηχανισμούς που στηρίζουν τις αυτοάνοσες ασθένειες και κάνουν μερικούς ανθρώπους ευάλωτους αλλά άλλους όχι”.

Πώς προκύπτουν τα αυτοάνοσα;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκύπτουν από την αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος να διαφοροποιήσει τους εισβάλλοντες οργανισμούς από τους τοπικούς ιστούς, προτρέποντας τις ανοσοποιητικές άμυνες να επιτεθούν και στα υγιή κύτταρα. Η φλεγμονή λόγω επαναλαμβανόμενης ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στα προσβεβλημένα όργανα και ιστούς. Σήμερα, υπολογίζεται ότι 24 εκατομμύρια Αμερικανοί – σχεδόν το 7% του πληθυσμού – πάσχουν από μία από αυτήν την ομάδα ασθενειών, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Οι μελέτες τους έχουν δείξει αύξηση στον επιπολασμό βιοδεικτών αυτοάνοσων νοσημάτων σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, από 22 εκατομμύρια Αμερικανούς μεταξύ 1988 και 1991, σε 41 εκατομμύρια μεταξύ 2011 και 2012.

Η σημασία των ευρημάτων

“Η ανθρώπινη γενετική δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες”, εξήγησε ο Lee. “Έτσι, κάτι πρέπει να αλλάζει στον έξω κόσμο με τρόπο που να αυξάνει την προδιάθεσή μας για αυτοάνοσες ασθένειες”. Οι δίαιτες με fast food δεν έχουν ορισμένα σημαντικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αλλαγή επηρεάζει το μικροβίωμα ενός ατόμου – τη συλλογή μικροοργανισμών που έχουμε στο έντερο μας και που παίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο διαφόρων σωματικών λειτουργιών. Αυτές οι αλλαγές στα μικροβιώματά μας πυροδοτούν τότε αυτοάνοσες ασθένειες, από τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 100 τύποι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το σώμα ίσως επιτεθεί στον εαυτό του μήνες μετά τη νόσηση

Η Κατερίνα Νοτοπούλου για το σπάνιο αυτοάνοσο που της κόστισε την ακοή

Μόλις 20 λεπτά άσκησης έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Διαβήτης τύπου 1: Νέα μελέτη αποκαλύπτει νέες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προκαλεί φλεγμονή το γιαούρτι; Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Γιαούρτια που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και να συμβάλλουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αντίθετα, το φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

Χυμοί: Είναι όντως υγιεινοί;

Χυμοί: Οι χυμοί θεωρούνται συχνά υγιεινοί, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τύπο του χυμού και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αν και οι χυμοί περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν και ορισμένα σημεία

Μέλι: Γλυκές και αλμυρές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Μέλι: Το μέλι είναι μια ευέλικτη ουσία που αξίζει μια θέση σε κάθε κουζίνα. Είτε επιλέξετε να το απολαύσετε σε κλασικά επιδόρπια, είτε τολμήσετε να το συνδυάσετε με αλμυρά υλικά, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Mac and Cheese: Το Mac & Cheese είναι το τέλειο πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του λιωμένου τυριού με την απλότητα των ζυμαρικών. Είναι τέλειο για ένα καθημερινό γεύμα ή για ειδικές περιστάσεις. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε τη ζεστή με την οικογένεια ή τους φίλους σας!

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Close Icon