Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυτό το φρούτο προστατεύει από τις δερματικές αλλεργίες

Αυτό το φρούτο προστατεύει από τις δερματικές αλλεργίες

Ένα τρόφιμο – φύλακα του δέρματος ανακάλυψαν οι επιστήμονες, η κατανάλωση του οποίου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με δερματικές αλλεργίες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, μια διατροφή πλούσια σε μαύρα σμέουρα, κατάφερε να μειώσει τη φλεγμονή λόγω εξ επαφής υπερευαισθησίας στο δέρμα πειραματόζωων, η οποία ευθύνεται και για την ερυθρότητα της επιδερμίδας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nutrients.

Τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης τόνισε ο συγγραφέας της μελέτης Steve Oghumu, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, εξομοιώνοντας τη δράση της κατανάλωσης μαύρων σμέουρων με εκείνη φαρμάκων, όπως τα στεροειδή, που εφαρμόζονται στο δέρμα.

Κατά την πειραματική διαδικασία, οι ερευνητές χώρισαν ποντίκια σε δύο ομάδες, στις οποίες παρείχαν την ίδια τροφή, με μόνη διαφορά την προσθήκη μαύρων σμέουρων στην πειραματική ομάδα. Τρεις εβδομάδες μετά, εξέθεσαν το ένα αυτί κάθε ποντικιού σε ερεθιστικούς παράγοντες που τους προκάλεσαν δερματίτιδα εξ επαφής. Η μέτρηση της μείωσης του οιδήματος ήταν αποκαλυπτική.

Στα ποντίκια που κατανάλωναν μαύρα σμέουρα, το οίδημα μειώθηκε αισθητά, σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου. Το φρούτο με τις αντιαλλεργικές ιδιότητες, φαίνεται πως ρυθμίζει τα δενδριτικά κύτταρα, τους «αγγελιαφόρους» που ενημερώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα πότε πρέπει να αντιδράσει προκαλώντας φλεγμονή ή να παραμείνει αδρανές.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Oghumu, τα συμπτώματα στο δέρμα δεν οφείλονται στα ίδια τα αλλεργιογόνα και παθογόνα αλλά στον τρόπο που ο οργανισμός αντιδρά, όπως στην περίπτωση της εξ επαφής υπερευαισθησία. Αυτήν ακριβώς την απόκριση καταφέρνουν να ελέγξουν τα μαύρα σμέουρα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Oghumu έχει επί χρόνια μελετήσει το ρόλο του εν λόγω φρούτου στην ανθρώπινη υγεία. Τα μαύρα σμέουρα έχει παρουσιάσει ισχυρή δράση έναντι φλεγμονών που σχετίζονται με διάφορους τύπους καρκίνου.

Η πρόσφατη μελέτη είναι μια πρώιμη ένδειξη των οφελών τους και στην περίπτωση των δερματικών αλλεργιών, που χρήζει ωστόσο περαιτέρω έρευνας για να διευκρινιστούν οι συγκεκριμένες ιδιότητες των μαύρων σμέουρων που επιτυγχάνουν τη μείωση της φλεγμονής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ακολουθώντας αυτές τις βασικές αρχές διατροφής

Τι είναι το κεφίρ και πώς μας ωφελεί 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπόροι σουσαμιού: Ποιες κατηγορίες ατόμων πρέπει να τους αποφεύγουν;

Σπόροι σουσαμιού: Οι σπόροι σουσαμιού είναι μικρές, θρεπτικές επιλογές γεμάτες οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχουν υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Καφές: Ένας καθημερινός σύμμαχος ή εχθρός στην εγκυμοσύνη;

Καφές: Μια πρόσφατη μελέτη έχει ανοίξει νέες συζητήσεις σχετικά με τις επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προτείνοντας ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης ίσως να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

10 κορυφαίες τροφές για καθαρές αρτηρίες

Η υγιής καρδιοαγγειακή λειτουργία εξαρτάται από την καθαρότητα των αρτηριών και την αποφυγή της αθηροσκλήρωσης. Ορισμένες τροφές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής

Τροφές που μειώνουν την κορτιζόλη

Μείωση κορτιζόλης: Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, μαγνήσιο και πρωτεΐνες, μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συνολικής μας υγείας.

Οι φαινομενικά πιο υγιεινές "ένοχες" τροφές 

Κρυφά λίπη: Πολλές έτοιμες σαλάτες ή dressings περιέχουν λιπαρές μαγιονέζες ή σάλτσες που προσθέτουν θερμίδες και λιπαρά στην όλη θρεπτική αξία του πιάτου. Ακόμα και τα φρούτα σε κονσέρβα ή οι αποξηραμένοι καρποί συχνά γλυκαίνονται με πρόσθετη ζάχαρη, καθιστώντας τα λιγότερο υγιεινά.

Close Icon