Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυτές οι τροφές βάζουν φωτιά στον μεταβολισμό

Αυτές οι τροφές βάζουν φωτιά στον μεταβολισμό


Η απώλεια βάρους προϋποθέτει το κάψιμο μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων από αυτόν που παίρνετε από τις τροφές. Η προσθήκη συγκεκριμένων τροφών και συστατικών στα γεύματά σας μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια αδυνατίσματος.

Δείτε παρακάτω ποιες τροφές «βάζουν φωτιά» στον μεταβολισμό και σας βοηθούν να κάψετε περισσότερες θερμίδες.


Καυτερές πιπεριές: Η ουσία καψαϊκίνη που περιέχουν συνδέεται με αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και οξείδωση του λίπους. Οι καυτερές πιπεριές ενεργοποιούν διαδικασίες που αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη και τη χρήση του λίπους για ενέργεια.

Γιαούρτι: Το σκέτο ελληνικό γιαούρτι αποτελεί προϊόν ζύμωσης και γι’ αυτό συμβάλλει στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Η υπεροχή των κακών έναντι των φιλικών προς το έντερο βακτηρίων, έχει συνδεθεί με παχυσαρκία και διαταραχές του μεταβολισμού. Αποφεύγετε τα γιαούρτια με πρόσθετα σάκχαρα και αρώματα, που εξουδετερώνουν τα καλά βακτήρια.

Kimchi: Το παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων είναι ωφέλιμο για το έντερο λόγω των καλών βακτηρίων που περιέχει.

Kombucha: Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς» (που συνήθως είναι υγρό από προηγούμενη ζύμωση ή, αν δεν υπάρχει, αποσταγμένο ξίδι). Μέσω της ζύμωσης του μύκητα απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων προβιοτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού, την αποτοξίνωση του οργανισμού, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος.

Καφεΐνη: Αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και ενισχύει το κάψιμο θερμίδων. Θα την βρείτε στον καφέ, το πράσινο τσάι (το οποίο έχει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία) και τη μαύρη σοκολάτα.

Μηλόξυδο: Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου συνδέεται με απώλεια βάρους. Το σωματικό βάρος, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το σωματικό λίπος, η περιφέρεια μέσης και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε δύο ομάδες συμμετεχόντων που κατανάλωναν ξύδι μηλίτη συγκριτικά με τα μέλη τρίτης ομάδας που έλαβε εικονικό σκεύασμα.

Ψωμί με προζύμι: Αντικαταστήστε το τυποποιημένο ψωμί με ψωμί που φτιάχνεται με προζύμι, το οποίο περιέχει προβιοτικά (λακτοβάκιλλοι) και μαγιά, που ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου.

Ξυνολάχανο: Λόγω της ζύμωσης που υφίσταται κατά την παρασκευή του, είναι πλούσιο σε καλά βακτήρια που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.

Λάδι καρύδας: Είναι πλούσιο σε μέσης αλύσου τριγλυκερίδια (MCTs), τα οποία μεταβολίζονται διαφορετικά από τα άλλα κορεσμένα λιπαρά. Έχουν την ιδιότητα να «παρακάμπτουν» το πεπτικό και να πηγαίνουν κατευθείαν στο συκώτι, γι’ αυτό μετατρέπονται σε άμεση πηγή ενέργειας. Όσο περισσότερη ενέργεια έχει κάποιος, τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνει. Το λάδι καρύδας μειώνει την όρεξη και τις λιγούρες, ενώ μελέτη του 2011 έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το λίπος στην κοιλιά.

Λάδι αβοκάντο: Άλλο ένα υγιεινό λάδι που βοηθά την απώλεια βάρους, καθώς είναι πλούσιο σε καλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Μειώνει την όρεξη και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού.

Τυρί: Τα προβιοτικά είναι πιο ευεργετικά όταν προέρχονται από ακατέργαστες τροφές όπως τα μαλακά μη παστεριωμένα τυριά. Η διαδικασία της παστερίωσης καταστρέφει τα καλά βακτήρια, γι’ αυτό τα τυριά που παρασκευάζονται από αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα που δεν έχει παστεριωθεί είναι πολύ πλούσια σε καλά βακτήρια και πιο υγιεινά.

Πικρά χόρτα: Για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας, προσθέστε στη διατροφή σας τροφές που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος και την πέψη, όπως τα πικρά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τέτοια είναι η ρόκα, οι πικραλίδες, το μάραθο και το νεροκάρδαμο. Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αυξάνει το μεταβολισμό κατά 4% σε διάστημα 24 ωρών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon