Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυτές οι τροφές βάζουν φωτιά στον μεταβολισμό

Αυτές οι τροφές βάζουν φωτιά στον μεταβολισμό

Η απώλεια βάρους προϋποθέτει το κάψιμο μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων από αυτόν που παίρνετε από τις τροφές. Η προσθήκη συγκεκριμένων τροφών και συστατικών στα γεύματά σας μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια αδυνατίσματος.

Δείτε παρακάτω ποιες τροφές «βάζουν φωτιά» στον μεταβολισμό και σας βοηθούν να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Καυτερές πιπεριές: Η ουσία καψαϊκίνη που περιέχουν συνδέεται με αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και οξείδωση του λίπους. Οι καυτερές πιπεριές ενεργοποιούν διαδικασίες που αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη και τη χρήση του λίπους για ενέργεια.

Γιαούρτι: Το σκέτο ελληνικό γιαούρτι αποτελεί προϊόν ζύμωσης και γι’ αυτό συμβάλλει στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Η υπεροχή των κακών έναντι των φιλικών προς το έντερο βακτηρίων, έχει συνδεθεί με παχυσαρκία και διαταραχές του μεταβολισμού. Αποφεύγετε τα γιαούρτια με πρόσθετα σάκχαρα και αρώματα, που εξουδετερώνουν τα καλά βακτήρια.

Kimchi: Το παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων είναι ωφέλιμο για το έντερο λόγω των καλών βακτηρίων που περιέχει.

Kombucha: Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς» (που συνήθως είναι υγρό από προηγούμενη ζύμωση ή, αν δεν υπάρχει, αποσταγμένο ξίδι). Μέσω της ζύμωσης του μύκητα απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων προβιοτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού, την αποτοξίνωση του οργανισμού, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος.

Καφεΐνη: Αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και ενισχύει το κάψιμο θερμίδων. Θα την βρείτε στον καφέ, το πράσινο τσάι (το οποίο έχει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία) και τη μαύρη σοκολάτα.

Μηλόξυδο: Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου συνδέεται με απώλεια βάρους. Το σωματικό βάρος, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το σωματικό λίπος, η περιφέρεια μέσης και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε δύο ομάδες συμμετεχόντων που κατανάλωναν ξύδι μηλίτη συγκριτικά με τα μέλη τρίτης ομάδας που έλαβε εικονικό σκεύασμα.

Ψωμί με προζύμι: Αντικαταστήστε το τυποποιημένο ψωμί με ψωμί που φτιάχνεται με προζύμι, το οποίο περιέχει προβιοτικά (λακτοβάκιλλοι) και μαγιά, που ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου.

Ξυνολάχανο: Λόγω της ζύμωσης που υφίσταται κατά την παρασκευή του, είναι πλούσιο σε καλά βακτήρια που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.

Λάδι καρύδας: Είναι πλούσιο σε μέσης αλύσου τριγλυκερίδια (MCTs), τα οποία μεταβολίζονται διαφορετικά από τα άλλα κορεσμένα λιπαρά. Έχουν την ιδιότητα να «παρακάμπτουν» το πεπτικό και να πηγαίνουν κατευθείαν στο συκώτι, γι’ αυτό μετατρέπονται σε άμεση πηγή ενέργειας. Όσο περισσότερη ενέργεια έχει κάποιος, τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνει. Το λάδι καρύδας μειώνει την όρεξη και τις λιγούρες, ενώ μελέτη του 2011 έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το λίπος στην κοιλιά.

Λάδι αβοκάντο: Άλλο ένα υγιεινό λάδι που βοηθά την απώλεια βάρους, καθώς είναι πλούσιο σε καλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Μειώνει την όρεξη και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού.

Τυρί: Τα προβιοτικά είναι πιο ευεργετικά όταν προέρχονται από ακατέργαστες τροφές όπως τα μαλακά μη παστεριωμένα τυριά. Η διαδικασία της παστερίωσης καταστρέφει τα καλά βακτήρια, γι’ αυτό τα τυριά που παρασκευάζονται από αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα που δεν έχει παστεριωθεί είναι πολύ πλούσια σε καλά βακτήρια και πιο υγιεινά.

Πικρά χόρτα: Για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας, προσθέστε στη διατροφή σας τροφές που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος και την πέψη, όπως τα πικρά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τέτοια είναι η ρόκα, οι πικραλίδες, το μάραθο και το νεροκάρδαμο. Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αυξάνει το μεταβολισμό κατά 4% σε διάστημα 24 ωρών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon