Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυγό διατροφή: Η διατροφική αξία και η εναλλακτικοί τρόποι μαγειρέματος

Αυγό διατροφή: Η διατροφική αξία και η εναλλακτικοί τρόποι μαγειρέματος

Σύμφωνα με συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association) και μετά από έρευνες, φαίνεται ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό


Αυγό διατροφή: Τα αυγά αποτελούν μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές για τον άνθρωπο. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι κατανάλωσής τους, από βραστά, ποσέ, σε ομελέτα, μέχρι και τηγανιτά.

Αναλυτικά τη διατροφική αξία του αυγού:

Ένα μεγάλο αυγό μας δίνει: 80 kcal, 6γρ πρωτεΐνη και 5γρ λιπαρά!

Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Πιο παλιά υπήρχε η αντίληψη ότι αυτά ευθύνονταν για την αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, παρόλα αυτά η ισορροπημένη κατανάλωσή τους δεν επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την χοληστερόλη. Σύμφωνα με συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association) και μετά από έρευνες, φαίνεται ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά στην αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, μια από τις κύριες αιτίες εμφάνισης της φαίνεται ότι είναι η μεγάλη πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

Η συχνή κατανάλωση αυγών μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης – ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη – η οποία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών νοσημάτων.

Τα αυγά είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές χολίνης, μία σημαντική θρεπτική ουσία που πολλά άτομα ίσως να μην λαμβάνουν επαρκώς. Η βασικότερη λειτουργία της είναι η κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών.

Τα αυγά είναι πλούσια στη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που είναι πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες για την υγεία των ματιών και βοηθούν στην πρόληψη του καταρράκτη. Ακόμη, τα αυγά είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Είναι επίσης, πολύ πλούσια σε υψηλής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη, η οποία εάν λαμβάνεται σε επαρκή ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και να βελτιώσει την υγεία των οστών. Τα αυγά προκαλούν κορεσμό, ο οποίος ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της μέρας και έτσι βοηθούν έμμεσα στην απώλεια βάρους.

Τρόποι μαγειρέματος:

Αυγά βραστά: Μαγειρεύονται με το κέλυφός τους σε κατσαρολάκι με ζεστό νερό και μπορούν να γίνουν σφιχτά ή μελάτα ανάλογα με τον χρόνο βρασίματος (από 5 μέχρι 12 λεπτά).

Αυγά στο φούρνο: Για να τα ετοιμάσουμε, απλά τα βάζουμε στο φούρνο με το κέλυφος τους και περιμένουμε περίπου 25-30 λεπτά για να ψηθούν.

Αυγά ποσέ (poached eggs): Μαγειρεύονται σε κατσαρολάκι με νερό (όχι καυτό) χωρίς το κέλυφος τους. Ετοιμάζονται σε 2-3 λεπτά.

Τηγανιτά αυγά: Βάζουμε τα αυγά σε τηγάνι χωρίς το κέλυφος τους, με λίγο λάδι (κατά προτίμηση ελαιόλαδο).

Αυγά σκραμπλ (scrambled eggs): Για την παρασκευή τους, σπάμε 2-3 αυγά, τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μέχρι να γίνει το μείγμα ενιαίο, προσθέτουμε αλάτι/πιπέρι και τα ρίχνουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι, ταυτόχρονα ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το μείγμα και σε λίγα λεπτά είναι έτοιμα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τυρί αν θέλουμε.

Ομελέτα: Για να την ετοιμάσουμε, σπάμε 2-3 αυγά και τα βάζουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι, προσθέτουμε αλάτι/πιπέρι και όταν το μείγμα σταθεροποιηθεί, είναι έτοιμη. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λαχανικά, τυρί κλπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μυστικά για να μειωθεί το λίπος της κοιλιάς στην εμμηνόπαυση

Γάλα θερμίδες: Πώς επιδρά το πλήρες στην καρδιά

Ζυμαρικά θερμίδες δίαιτα: πώς δεν θα μας παχύνουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon