Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυγό διατροφή: Η διατροφική αξία και η εναλλακτικοί τρόποι μαγειρέματος

Αυγό διατροφή: Η διατροφική αξία και η εναλλακτικοί τρόποι μαγειρέματος

Σύμφωνα με συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association) και μετά από έρευνες, φαίνεται ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό



Αυγό διατροφή: Τα αυγά αποτελούν μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές για τον άνθρωπο. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι κατανάλωσής τους, από βραστά, ποσέ, σε ομελέτα, μέχρι και τηγανιτά.

Αναλυτικά τη διατροφική αξία του αυγού:


Ένα μεγάλο αυγό μας δίνει: 80 kcal, 6γρ πρωτεΐνη και 5γρ λιπαρά!

Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Πιο παλιά υπήρχε η αντίληψη ότι αυτά ευθύνονταν για την αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, παρόλα αυτά η ισορροπημένη κατανάλωσή τους δεν επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την χοληστερόλη. Σύμφωνα με συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association) και μετά από έρευνες, φαίνεται ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά στην αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, μια από τις κύριες αιτίες εμφάνισης της φαίνεται ότι είναι η μεγάλη πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

Η συχνή κατανάλωση αυγών μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης – ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη – η οποία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών νοσημάτων.

Τα αυγά είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές χολίνης, μία σημαντική θρεπτική ουσία που πολλά άτομα ίσως να μην λαμβάνουν επαρκώς. Η βασικότερη λειτουργία της είναι η κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών.

Τα αυγά είναι πλούσια στη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που είναι πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες για την υγεία των ματιών και βοηθούν στην πρόληψη του καταρράκτη. Ακόμη, τα αυγά είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Είναι επίσης, πολύ πλούσια σε υψηλής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη, η οποία εάν λαμβάνεται σε επαρκή ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και να βελτιώσει την υγεία των οστών. Τα αυγά προκαλούν κορεσμό, ο οποίος ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της μέρας και έτσι βοηθούν έμμεσα στην απώλεια βάρους.

Τρόποι μαγειρέματος:

Αυγά βραστά: Μαγειρεύονται με το κέλυφός τους σε κατσαρολάκι με ζεστό νερό και μπορούν να γίνουν σφιχτά ή μελάτα ανάλογα με τον χρόνο βρασίματος (από 5 μέχρι 12 λεπτά).

Αυγά στο φούρνο: Για να τα ετοιμάσουμε, απλά τα βάζουμε στο φούρνο με το κέλυφος τους και περιμένουμε περίπου 25-30 λεπτά για να ψηθούν.

Αυγά ποσέ (poached eggs): Μαγειρεύονται σε κατσαρολάκι με νερό (όχι καυτό) χωρίς το κέλυφος τους. Ετοιμάζονται σε 2-3 λεπτά.

Τηγανιτά αυγά: Βάζουμε τα αυγά σε τηγάνι χωρίς το κέλυφος τους, με λίγο λάδι (κατά προτίμηση ελαιόλαδο).

Αυγά σκραμπλ (scrambled eggs): Για την παρασκευή τους, σπάμε 2-3 αυγά, τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μέχρι να γίνει το μείγμα ενιαίο, προσθέτουμε αλάτι/πιπέρι και τα ρίχνουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι, ταυτόχρονα ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το μείγμα και σε λίγα λεπτά είναι έτοιμα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τυρί αν θέλουμε.

Ομελέτα: Για να την ετοιμάσουμε, σπάμε 2-3 αυγά και τα βάζουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι, προσθέτουμε αλάτι/πιπέρι και όταν το μείγμα σταθεροποιηθεί, είναι έτοιμη. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λαχανικά, τυρί κλπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μυστικά για να μειωθεί το λίπος της κοιλιάς στην εμμηνόπαυση

Γάλα θερμίδες: Πώς επιδρά το πλήρες στην καρδιά

Ζυμαρικά θερμίδες δίαιτα: πώς δεν θα μας παχύνουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon