Αυγά: Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό βασικό συστατικό σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.
Τα αυγά αποτελούν διατροφική βάση από αμνημονεύτων χρόνων και είναι σημαντική η συνεχής παρουσία τους στα μενού και τα γεύματά μας. Όχι μόνο προσφέρουν γαστρονομική ποικιλία, αλλά είναι επίσης πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και αρκετών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της ενσωμάτωσης των αυγών στη διατροφή σας.
Προσθέστε τα αυγά στην διατροφή σας
1. Είναι μια θρεπτική απόλαυση. Αν και σχετικά μικρά σε μέγεθος, τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό βασικό συστατικό σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Ένα μεγάλο βραστό αυγό έχει περίπου 77 θερμίδες και περιέχει:
- Βιταμίνες A, B5, B12, D, E, K, B6
- Φολικό οξύ
- Φώσφορος
- Σελήνιο
- Ασβέστιο
- Ψευδάργυρος
- Έξι γραμμάρια πρωτεΐνης
- Πέντε γραμμάρια υγιεινών λιπών
Τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης (και ασπράδια/κρόκος). Περιέχουν επίσης ακόρεστα λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά και αποτελούν εξαιρετική πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Β6, η Β12 και η βιταμίνη D.
2. Η κατανάλωση χοληστερόλης επηρεάζει τους ανθρώπους, καλά, διαφορετικά. Ναι, είναι αλήθεια ότι τα αυγά – ειδικά οι κρόκοι – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 186 mg διατροφικής χοληστερόλης. Ωστόσο, πριν εξαλείψετε τα αυγά από το μενού, αξίζει να διερευνήσετε τις διατροφικές οδηγίες που παρέχονται από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Μια μελέτη δείχνει ότι τα αυγά δεν αυξάνουν καθόλου τη χοληστερόλη για περίπου το 70% των ανθρώπων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χοληστερόλη στη διατροφή δεν αυξάνει απαραίτητα τη χοληστερόλη στο αίμα. Το υπόλοιπο 30%, που ονομάζονται «υπερανταποκρινόμενοι», μπορεί να αυξήσει ήπια την ολική και χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) χοληστερόλη με την κατανάλωση αυγών. Όπως με κάθε τρόφιμο, το κλειδί εδώ είναι η κατανάλωση με μέτρο.
3. Τα αυγά αυξάνουν την καλή χοληστερόλη. Η κατανάλωση αυγών οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα για έξι εβδομάδες αύξησε τα επίπεδα HDL κατά 10%.
4. Πάρτε λίγη χολίνη. Η χολίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που συχνά ομαδοποιείται με τις βιταμίνες Β. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών και βοηθά στην παραγωγή μορίων σηματοδότησης στον εγκέφαλο. Ένα βραστό αυγό έχει περίπου 147 mg χολίνης, που είναι το 27% της ημερήσιας αξίας που συνιστά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
5. Τα αυγά βοηθούν στη διατήρηση της όρασής σας. Καθώς μεγαλώνουμε, πρέπει να προσέχουμε καλύτερα τα μάτια μας. Οι κρόκοι αυγών περιέχουν μεγάλες ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, χρήσιμα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στα μάτια. Τα αυγά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι ευεργετική για την υγεία των ματιών.
6. Μερικά αυγά είναι καλύτερα για εσάς. Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι ένας τύπος λιπιδικού λίπους στο αίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση αυγών εμπλουτισμένων με Ωμέγα-3 μπορεί να είναι μια επιλογή, ιδιαίτερα εάν δεν απολαμβάνετε άλλα τρόφιμα (ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους) που είναι φυσικά πλούσια σε Ωμέγα-3. (Εάν το επίπεδο των τριγλυκεριδίων σας είναι κάτω από 150, τα πάτε καλά, το 150-199 είναι οριακό υψηλό, το 200-499 είναι υψηλό και το 500 και πάνω θεωρείται πολύ υψηλό.)
7. Λάβετε αρκετές πρωτεΐνες και αμινοξέα. Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης στη διατροφή μας είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βοηθήσουμε την υγεία του σώματός μας. Κάθε αυγό περιέχει περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης, καθώς και χρήσιμα αμινοξέα. Η λήψη του μερίδιού μας σε πρωτεΐνη για την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βοήθεια των οστών μας, επίσης.
8. Δεν κάνουν κακό στην καρδιά. Παρά τα όσα πίστευαν τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της καρδιακής νόσου ή του εγκεφαλικού. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με διαβήτη που τρώνε αυγά αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και τρώνε αυγά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, προτείνουν ορισμένες μελέτες.
9. Είναι ένα χορταστικό γεύμα. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η κατανάλωση αυγών για πρωινό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – αυτό γενικά αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στα αυγά. Είτε έχετε μια ομελέτα για πρωινό είτε ένα βραστό αυγό ως σνακ, τα αυγά μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε ικανοποιημένοι μετά ή μεταξύ των γευμάτων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube