Αυγά : Τα αυγά είναι μία τροφή η οποία είναι πολύ εύκολη αλλά και ταυτόχρονα πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό.
Περιέχουν μοναδικά αντιοξειδωτικά και ισχυρά εγκεφαλικά θρεπτικά συστατικά στα οποία πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια. Εδώ είναι λόγοι για τους οποίους τα αυγά είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη. Παρακάτω σας αναλύουμε αυτούς τους λόγους.
Θρεπτική αξία των αυγών
- Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει μια εκπληκτική σειρά θρεπτικών συστατικών.
- Τα θρεπτικά συστατικά, είναι αρκετά για να μετατρέψουν ένα μόνο γονιμοποιημένο κύτταρο σε ένα ολόκληρο κοτόπουλο μωρού.
- Τα αυγά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, καλά λιπαρά και διάφορα άλλα λιγότερο γνωστά θρεπτικά συστατικά.
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει:
- Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): 9% του RDA
- Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 15% του RDA
- Βιταμίνη Α: 6% του RDA
- Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 7% του RDA
- Σελήνιο: 22% του RDA
Τα αυγά βελτιώνουν την χοληστερόλης σας
- Οι διαιτητικές πηγές χοληστερόλης έχουν ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα .
- Το ήπαρ σας παράγει πραγματικά χοληστερόλη, κάθε μέρα. Η παραγόμενη ποσότητα εξαρτάται από το πόσο τρώτε.
- Εάν πάρετε πολλή χοληστερόλη από τα τρόφιμα, το συκώτι σας παράγει λιγότερα. Εάν δεν τρώτε χοληστερόλη, το συκώτι σας παράγει περισσότερο.
- Αυξάνουν την HDL (την «καλή») χοληστερόλη και τείνουν να αλλάζουν την LDL (η «κακή») χοληστερόλη σε έναν μεγάλο υποτύπο που δεν σχετίζεται τόσο έντονα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων .
Τα αυγά φορτώνονται με χολίνη, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον εγκέφαλο
- Η χολίνη είναι ένα λιγότερο γνωστό θρεπτικό συστατικό που συχνά ομαδοποιείται με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
- Η χολίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την ανθρώπινη υγεία και είναι απαραίτητη για διάφορες διεργασίες στο σώμα.
- Απαιτείται η σύνθεση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη και είναι επίσης συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.
- Η χαμηλή πρόσληψη χολίνης έχει εμπλακεί σε ηπατικές παθήσεις, καρδιακές παθήσεις και νευρολογικές διαταραχές.
- Τα αυγά περιέχουν μόνο ίχνη υδατανθράκων, αλλά πολλές πρωτεΐνες και λίπη.
- Η κατανάλωση αυγών για πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λίπους .
Ακολουθεί βίντεο για τα αυγά
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube