Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυγά: Έως πόσα μπορώ να καταναλώνω;

Αυγά: Έως πόσα μπορώ να καταναλώνω;

Αυγά: Τα αυγά είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Όμως, πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να επηρεάζεται η υγεία μας;


Τα αυγά είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Όμως, πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να επηρεάζεται η υγεία μας; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η συνολική διατροφή, η φυσική κατάσταση και η υγεία της καρδιάς.
Επίδραση της ανεπάρκειας βιταμίνης D στον ΣΔΤ1 στα παιδιά

Τα αυγά, ιδιαίτερα ο κρόκος, είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Ένα αυγό περιέχει περίπου 186 mg χοληστερόλης, που είναι περισσότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για υγιείς ενήλικες (300 mg). Αυτός ήταν ο λόγος που στο παρελθόν υπήρχαν ανησυχίες ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η χοληστερόλη που καταναλώνεται μέσω της διατροφής δεν έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα όσο νομίζαμε. Η χοληστερόλη στο αίμα επηρεάζεται περισσότερο από τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά.

Η μέτρια κατανάλωση αυγών, δηλαδή 1-2 αυγά την ημέρα, θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε άτομα με διαβήτη ή προδιάθεση για καρδιαγγειακές παθήσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήνουν περιορισμό της κατανάλωσης αυγών, λόγω της σύνδεσης με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αυγών πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν τρώτε πολλά αυγά καθημερινά, είναι καλό να λαμβάνετε υπόψη και άλλες πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών στη διατροφή σας, ώστε να μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες ποσότητες. Συμπερασματικά, για τους περισσότερους ανθρώπους 1-2 αυγά την ημέρα είναι μια υγιεινή επιλογή, αρκεί να υπάρχει ισορροπία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πρέπει να πλένουμε τα αυγά πριν τα χρησιμοποιήσουμε;

Τα τρόφιμα που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό - Μην παραλείπετε το πρωινό

Ποιοτική πρωτεΐνη: Το μυστικό για τη διατήρηση των μυών καθώς μεγαλώνουμε

Μπορεί η κατανάλωση αυγών να μας προστατεύσει από την άνοια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon