Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυγά: Έως πόσα μπορώ να καταναλώνω;

Αυγά: Έως πόσα μπορώ να καταναλώνω;

Αυγά: Τα αυγά είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Όμως, πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να επηρεάζεται η υγεία μας;


Τα αυγά είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Όμως, πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να επηρεάζεται η υγεία μας; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η συνολική διατροφή, η φυσική κατάσταση και η υγεία της καρδιάς.
Επίδραση της ανεπάρκειας βιταμίνης D στον ΣΔΤ1 στα παιδιά

Τα αυγά, ιδιαίτερα ο κρόκος, είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Ένα αυγό περιέχει περίπου 186 mg χοληστερόλης, που είναι περισσότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για υγιείς ενήλικες (300 mg). Αυτός ήταν ο λόγος που στο παρελθόν υπήρχαν ανησυχίες ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η χοληστερόλη που καταναλώνεται μέσω της διατροφής δεν έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα όσο νομίζαμε. Η χοληστερόλη στο αίμα επηρεάζεται περισσότερο από τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά.

Η μέτρια κατανάλωση αυγών, δηλαδή 1-2 αυγά την ημέρα, θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε άτομα με διαβήτη ή προδιάθεση για καρδιαγγειακές παθήσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήνουν περιορισμό της κατανάλωσης αυγών, λόγω της σύνδεσης με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αυγών πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν τρώτε πολλά αυγά καθημερινά, είναι καλό να λαμβάνετε υπόψη και άλλες πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών στη διατροφή σας, ώστε να μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες ποσότητες. Συμπερασματικά, για τους περισσότερους ανθρώπους 1-2 αυγά την ημέρα είναι μια υγιεινή επιλογή, αρκεί να υπάρχει ισορροπία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πρέπει να πλένουμε τα αυγά πριν τα χρησιμοποιήσουμε;

Τα τρόφιμα που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό - Μην παραλείπετε το πρωινό

Ποιοτική πρωτεΐνη: Το μυστικό για τη διατήρηση των μυών καθώς μεγαλώνουμε

Μπορεί η κατανάλωση αυγών να μας προστατεύσει από την άνοια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon