Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυγά: Είναι τελικά μια υγιεινή συνήθεια ή ένας διατροφικός μύθος; 

Αυγά: Είναι τελικά μια υγιεινή συνήθεια ή ένας διατροφικός μύθος; 

Αυγά: Νέες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση στην χοληστερόλη του αίματος, όπως πιστευόταν παλιότερα. Για πολλούς ανθρώπους, η κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.


Τα αυγά είναι ένα από τα πιο διατροφικά πλούσια τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε. Εδώ και πολλές δεκαετίες, έχουν υπάρξει αντιπαραθέσεις σχετικά με την κατανάλωσή τους και την επίδρασή τους στην υγεία μας. Πολλοί άνθρωποι τα θεωρούν μια υγιεινή επιλογή, ενώ άλλοι ανησυχούν για τα επίπεδα χοληστερόλης που περιέχουν.

Αρχικά, τα αυγά είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη B12, η σελήνιο και η χολίνη, που είναι σημαντική για την εγκεφαλική λειτουργία.

Ωστόσο, η κύρια ανησυχία που προκύπτει από την κατανάλωση αυγών είναι η περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 186 mg χοληστερόλης, που είναι πάνω από το ποσό που συνιστάται για μια ημέρα. Στην πραγματικότητα, προηγούμενες συστάσεις προέτρεπαν τους ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την καρδιοαγγειακή υγεία. Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση στην χοληστερόλη του αίματος, όπως πιστευόταν παλιότερα. Για πολλούς ανθρώπους, η κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τρόπος παρασκευής των αυγών έχει μεγάλη σημασία. Τα τηγανητά αυγά, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχουν επιπλέον λιπαρά και θερμίδες, ενώ τα βραστά ή τα ποσέ αυγά είναι καλύτερες επιλογές. Επιπλέον, συνδυάζοντας τα αυγά με άλλες υγιεινές τροφές, όπως λαχανικά και ολικής αλέσεως ψωμί, μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Εν κατακλείδι, τα αυγά μπορούν να είναι μια υγιεινή επιλογή όταν καταναλώνονται με μέτρο και σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή. Αν και η κατανάλωσή τους ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη για όλους, η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να τα απολαμβάνει χωρίς να ανησυχεί για την υγεία τους. Σημαντικό είναι να επιλέγουμε ποιοτικά αυγά και να προσέχουμε τη συνολική μας διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φρούτα που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου αν έχεις έλλειψη σιδήρου

Ακτινίδιο ως σύμμαχος στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Μεγάλα οφέλη των μούρων για την υγεία του ήπατος

Είναι όντως πιο υγιεινές οι τηγανητές πατάτες αέρος; 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του ελαιολάδου με άδειο στομάχι

Ελαιόλαδο: Από τη βελτίωση της πέψης και την αποτοξίνωση του οργανισμού μέχρι την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας, το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός σύμμαχος για την υγεία και την ευεξία.

Το μυστικό για την υγεία των ματιών μας

Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς, το έντονα κίτρινο μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa, είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Αν και συνήθως συσχετίζεται με την καταπολέμηση

Είναι απαραίτητα τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα;

Λαχανικά και φρούτα: Τα βιολογικά λαχανικά έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί άνθρωποι αναζητούν πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή τους. Αλλά πόσο σημαντικά είναι πραγματικά και τι διαφορά

Γαρύφαλλο - Μια φυσική ενίσχυση για τα οστά

Γαρύφαλλο: Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Πώς να λάβω πρωτεΐνη χωρίς να φάω κρέας

Plant based: Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση του κινδύνου χρόνιας ασθένειας.

Κρύβουν κινδύνους οι κύβοι ζωμού;

Κύβοι ζωμού: Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα συστατικά και να επιλέγουμε ποιοτικά προϊόντα ή να φτιάχνουμε το δικό μας ζωμό στο σπίτι.

Close Icon