Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αβοκάντο: Ποια είναι τα κορυφαία 5 οφέλη του αβοκάντο για την υγεία;

Αβοκάντο: Ποια είναι τα κορυφαία 5 οφέλη του αβοκάντο για την υγεία;

Αβοκάντο: Η διατροφική αξία των αβοκάντο είναι πλούσια και γι' αυτό πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.


Η δημοτικότητα του αβοκάντο οφείλεται στην πλούσια, κρεμώδη υφή και την ήπια γεύση του. Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των δαφνών. Μια ομάδα που περιλαμβάνει επίσης μέλη όπως η κανέλα και η δάφνη. Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες αβοκάντο, που κυμαίνονται σε μέγεθος, χρώμα και υφή. Όλα είναι εγγενή σε τροπικά κλίματα και όταν συγκομίζονται, η σάρκα μαλακώνει και αποκτά μια βουτυρώδη υφή που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής σε οτιδήποτε, από ντιπ μέχρι επιδόρπια.

Οφέλη αβοκάντο

  1. Τα αβοκάντο έχουν πλούσια διατροφική αξία. Τα αβοκάντο έχουν επαινεθεί ως παράδειγμα τροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά. Τα αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμίνης Ε, και είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος. Παρέχουν επίσης περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες από άλλα φρούτα και περιέχουν μια σειρά από χρήσιμα μέταλλα όπως σίδηρο, χαλκό και κάλιο.
  2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς. Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με το 60% αυτών να είναι μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία σύμφωνα με την έρευνα συμβάλλουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών, τα οποία ωφελούν την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα.
  3. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Τα έλαια που παρέχονται από το αβοκάντο περιλαμβάνουν ελαϊκό οξύ και λινολεϊκό οξύ, αυτά τα ακόρεστα λίπη συνιστώνται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για τη διαχείριση της χοληστερόλης.
  4. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιεκτικότητα σε θερμίδες του αβοκάντο είναι μεγαλύτερη από άλλα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά και φυτικές ίνες του αβοκάντο οδηγεί σε αισθήματα κορεσμού που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης.
  5. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Εκτός από τα οφέλη που περιγράφηκαν παραπάνω, το αβοκάντο είναι μια πλούσια πηγή προστατευτικής βιταμίνης Ε καθώς και καροτίνης, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, που πιστεύεται ότι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών.

Είναι το αβοκάντο ασφαλές για όλους;

Ορισμένα ευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία στο αβοκάντο. Αυτό περιλαμβάνει μια στοματική αλλεργία που μπορεί να προκληθεί από μια διασταυρούμενη αντίδραση στη γύρη σημύδας. Μια πιο σπάνια αλλεργική απόκριση μπορεί να εμφανιστεί εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ – εάν αυτό είναι σχετικό με εσάς, ανατρέξτε στον ιατρό του για καθοδήγηση.

Το αβοκάντο, μαζί με τα φρούτα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα, τα σμέουρα και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν μια αλλεργική αντίδραση που περιλαμβάνει δερματικό εξάνθημα και πρήξιμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ένα αβοκάντο την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%

Αλμυρά μάφιν με γλυκοπατάτα και αβοκάντο

Απολαύστε απαλά χέρια με μάσκα αβοκάντο!

Μπορείτε να χάνετε βαρος χωρίς κόπο με αυτές τις τρεις σαλάτες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon