Αβοκάντο: Η διατροφική αξία των αβοκάντο είναι πλούσια και γι' αυτό πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.
Η δημοτικότητα του αβοκάντο οφείλεται στην πλούσια, κρεμώδη υφή και την ήπια γεύση του. Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των δαφνών. Μια ομάδα που περιλαμβάνει επίσης μέλη όπως η κανέλα και η δάφνη. Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες αβοκάντο, που κυμαίνονται σε μέγεθος, χρώμα και υφή. Όλα είναι εγγενή σε τροπικά κλίματα και όταν συγκομίζονται, η σάρκα μαλακώνει και αποκτά μια βουτυρώδη υφή που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής σε οτιδήποτε, από ντιπ μέχρι επιδόρπια.
Οφέλη αβοκάντο
- Τα αβοκάντο έχουν πλούσια διατροφική αξία. Τα αβοκάντο έχουν επαινεθεί ως παράδειγμα τροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά. Τα αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμίνης Ε, και είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος. Παρέχουν επίσης περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες από άλλα φρούτα και περιέχουν μια σειρά από χρήσιμα μέταλλα όπως σίδηρο, χαλκό και κάλιο.
- Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς. Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με το 60% αυτών να είναι μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία σύμφωνα με την έρευνα συμβάλλουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών, τα οποία ωφελούν την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα.
- Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Τα έλαια που παρέχονται από το αβοκάντο περιλαμβάνουν ελαϊκό οξύ και λινολεϊκό οξύ, αυτά τα ακόρεστα λίπη συνιστώνται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για τη διαχείριση της χοληστερόλης.
- Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιεκτικότητα σε θερμίδες του αβοκάντο είναι μεγαλύτερη από άλλα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά και φυτικές ίνες του αβοκάντο οδηγεί σε αισθήματα κορεσμού που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης.
- Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Εκτός από τα οφέλη που περιγράφηκαν παραπάνω, το αβοκάντο είναι μια πλούσια πηγή προστατευτικής βιταμίνης Ε καθώς και καροτίνης, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, που πιστεύεται ότι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών.
Είναι το αβοκάντο ασφαλές για όλους;
Ορισμένα ευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία στο αβοκάντο. Αυτό περιλαμβάνει μια στοματική αλλεργία που μπορεί να προκληθεί από μια διασταυρούμενη αντίδραση στη γύρη σημύδας. Μια πιο σπάνια αλλεργική απόκριση μπορεί να εμφανιστεί εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ – εάν αυτό είναι σχετικό με εσάς, ανατρέξτε στον ιατρό του για καθοδήγηση.
Το αβοκάντο, μαζί με τα φρούτα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα, τα σμέουρα και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν μια αλλεργική αντίδραση που περιλαμβάνει δερματικό εξάνθημα και πρήξιμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube