Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αβοκάντο: Ένα την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%

Αβοκάντο: Ένα την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%

Αβοκάντο: Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα μπορεί να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πρόσφατα οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 2 ή περισσότερων μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα συνδέεται με 16% λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε μια περίοδο 30 ετών. Μία μερίδα είναι μισό αβοκάντο, ή 80 γραμμάρια (g). Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση ορισμένων τροφών που περιέχουν λίπος με αβοκάντο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας την ημέρα μαγιονέζας, μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένων κρεάτων με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συνδέθηκε με 19-31% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Δεν ανέφεραν ωστόσο καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εγκεφαλικού και της κατανάλωσης αβοκάντο. Αλλά, σημείωσαν ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας φυτικών ελαίων την ημέρα με ισοδύναμη ποσότητα αβοκάντο συνδέθηκε με 45% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Προλαμβάνοντας τους παράγοντες κινδύνου

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση. Η American Heart Association (AHA) συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων κατά 5-6% από κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA) και την αντικατάσταση των SFA και trans-λιπαρών με μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα λίπη για καλύτερη υγεία της καρδιάς. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε MUFA και πολυακόρεστα λίπη.

Μελέτες έχουν βρει ότι η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης. Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν ειδικά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου (CHD). «Τα […] αποτελέσματα είναι σημαντικά και ενισχύουν προηγούμενα ευρήματα για τη συσχέτιση του αβοκάντο με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», λέει ο Bhanu Gupta, MD, καρδιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αλμυρά muffins με αβοκάντο, γλυκοπατάτα και φέτα

Περουβιανό κοτόπουλο με αβοκάντο και σαλάτα κινόα

Αλμυρά μάφιν με γλυκοπατάτα και αβοκάντο

Κρέπες με αμύγδαλα, αβοκάντο και φρούτα!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon