Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αβοκάντο: Ένα την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%

Αβοκάντο: Ένα την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%

Αβοκάντο: Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα μπορεί να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.


Πρόσφατα οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 2 ή περισσότερων μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα συνδέεται με 16% λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε μια περίοδο 30 ετών. Μία μερίδα είναι μισό αβοκάντο, ή 80 γραμμάρια (g). Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση ορισμένων τροφών που περιέχουν λίπος με αβοκάντο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας την ημέρα μαγιονέζας, μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένων κρεάτων με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συνδέθηκε με 19-31% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Δεν ανέφεραν ωστόσο καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εγκεφαλικού και της κατανάλωσης αβοκάντο. Αλλά, σημείωσαν ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας φυτικών ελαίων την ημέρα με ισοδύναμη ποσότητα αβοκάντο συνδέθηκε με 45% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Προλαμβάνοντας τους παράγοντες κινδύνου

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση. Η American Heart Association (AHA) συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων κατά 5-6% από κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA) και την αντικατάσταση των SFA και trans-λιπαρών με μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα λίπη για καλύτερη υγεία της καρδιάς. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε MUFA και πολυακόρεστα λίπη.

Μελέτες έχουν βρει ότι η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης. Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν ειδικά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου (CHD). «Τα […] αποτελέσματα είναι σημαντικά και ενισχύουν προηγούμενα ευρήματα για τη συσχέτιση του αβοκάντο με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», λέει ο Bhanu Gupta, MD, καρδιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αλμυρά muffins με αβοκάντο, γλυκοπατάτα και φέτα

Περουβιανό κοτόπουλο με αβοκάντο και σαλάτα κινόα

Αλμυρά μάφιν με γλυκοπατάτα και αβοκάντο

Κρέπες με αμύγδαλα, αβοκάντο και φρούτα!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon