Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αβοκάντο: Ένα την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%

Αβοκάντο: Ένα την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%

Αβοκάντο: Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα μπορεί να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.



Πρόσφατα οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 2 ή περισσότερων μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα συνδέεται με 16% λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε μια περίοδο 30 ετών. Μία μερίδα είναι μισό αβοκάντο, ή 80 γραμμάρια (g). Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση ορισμένων τροφών που περιέχουν λίπος με αβοκάντο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.


Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας την ημέρα μαγιονέζας, μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένων κρεάτων με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συνδέθηκε με 19-31% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Δεν ανέφεραν ωστόσο καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εγκεφαλικού και της κατανάλωσης αβοκάντο. Αλλά, σημείωσαν ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας φυτικών ελαίων την ημέρα με ισοδύναμη ποσότητα αβοκάντο συνδέθηκε με 45% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Προλαμβάνοντας τους παράγοντες κινδύνου

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση. Η American Heart Association (AHA) συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων κατά 5-6% από κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA) και την αντικατάσταση των SFA και trans-λιπαρών με μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα λίπη για καλύτερη υγεία της καρδιάς. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε MUFA και πολυακόρεστα λίπη.

Μελέτες έχουν βρει ότι η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης. Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν ειδικά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου (CHD). «Τα […] αποτελέσματα είναι σημαντικά και ενισχύουν προηγούμενα ευρήματα για τη συσχέτιση του αβοκάντο με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», λέει ο Bhanu Gupta, MD, καρδιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αλμυρά muffins με αβοκάντο, γλυκοπατάτα και φέτα

Περουβιανό κοτόπουλο με αβοκάντο και σαλάτα κινόα

Αλμυρά μάφιν με γλυκοπατάτα και αβοκάντο

Κρέπες με αμύγδαλα, αβοκάντο και φρούτα!

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon