Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αβοκάντο: Ένα αβοκάντο την ημέρα, τη χοληστερόλη κάνει πέρα!

Αβοκάντο: Ένα αβοκάντο την ημέρα, τη χοληστερόλη κάνει πέρα!

Αβοκάντο: Μια πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ενός αβοκάντο καθημερινά σε σύγκριση με μια συνήθη δίαιτα.


Οι τελευταίες διατροφικές τάσεις και δίαιτες αλλάζουν συνεχώς και μπορεί να είναι δύσκολο να συμβαδίσετε. Ορισμένοι ειδικοί προσαρμόζουν τώρα την έρευνά τους στα οφέλη για την υγεία συγκεκριμένων τροφίμων. Ένα από αυτά τα τρόφιμα είναι το αβοκάντο. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ενός αβοκάντο καθημερινά σε σύγκριση με μια συνήθη δίαιτα. Αν και οι ερευνητές δεν βρήκαν μεγάλη διαφορά μεταξύ της ομάδας ελέγχου και της ομάδας παρέμβασης, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής τους. Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι το συμβούλιο Hass Avocado χρηματοδότησε την έρευνα.

Διατροφική αξία χοληστερόλης και αβοκάντο

Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν χοληστερόλη από τα τρόφιμα, αλλά το σώμα παράγει επίσης χοληστερόλη. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι Αξιόπιστη πηγή χοληστερόλης: λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Είναι σημαντικό να διατηρούνται τα επίπεδα χοληστερόλης, ιδιαίτερα τα επίπεδα LDL (μερικές φορές αποκαλούμενα “κακή” χοληστερόλη), κάτω από ένα ορισμένο ποσό για την πρόληψη δυσμενών εκβάσεων για την υγεία, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η στεφανιαία νόσο.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και πώς οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν τη διατροφή τους για να διατηρήσουν τη χοληστερόλη τους σε υγιή επίπεδα και να βελτιώσουν τη συνολική τους διατροφή. Ένας τομέας ενδιαφέροντος είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεκριμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης. Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης πολλές χρήσιμες βιταμίνες, όπως βιταμίνη C και Κ, και είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Τα οφέλη ενός αβοκάντο την ημέρα

Η εν λόγω μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή και εξέτασε τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά σε διάστημα έξι μηνών. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά βοήθησε τους ανθρώπους να μειώσουν το σπλαχνικό λίπος σε συμμετέχοντες με αυξημένη περίμετρο μέσης («περίμετρος μέσης ≥35 ιντσών για τις γυναίκες και ≥40 ιντσών για τους άνδρες»). Εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο σε πολλά άλλα αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης, του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία. Για να συμπεριληφθούν στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν αυξημένη περιφέρεια μέσης και τακτική κατανάλωση δύο ή λιγότερων αβοκάντο το μήνα. Η ομάδα παρέμβασης (505 συμμετέχοντες) κατανάλωνε ένα αβοκάντο καθημερινά, ενώ η ομάδα ελέγχου (503 συμμετέχοντες) συνέχισε την τυπική διατροφή της.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη στην αρχή της μελέτης και στις 8, 16 και 26 εβδομάδες και χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τα επίπεδα του σπλαχνικού λιπώδους ιστού ή του σωματικού λίπους που επενδύει τα κοιλιακά όργανα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ελέγχου και παρέμβασης. Η εξαίρεση ήταν στα επίπεδα χοληστερόλης. Η ομάδα παρέμβασης είχε χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης. Υπήρχαν επίσης μικρές διαφορές στη διατροφή μεταξύ των δύο ομάδων, με την ομάδα παρέμβασης να έχει υψηλότερες βαθμολογίες δείκτη υγιεινής διατροφής. Η ομάδα παρέμβασης έλαβε υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και λίπους και χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά την αύξηση βάρους, υποδεικνύοντας ότι η ενσωμάτωση ενός καθημερινού αβοκάντο δεν συνέβαλε στην αύξηση βάρους. Η συγγραφέας της μελέτης Δρ Alice H. Lichtenstein σημείωσε ότι η προσθήκη υπερτροφών ή υγιεινών τροφών στη διατροφή κάποιου δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Περιορισμοί και προχωράμε μπροστά

Αυτή η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι ερευνητές δεν συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τα φάρμακα των συμμετεχόντων. Δεύτερον, οι συμμετέχοντες παρατηρήθηκαν μόνο σε διάστημα έξι μηνών και ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να έχει δει διαφορετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τον σπλαχνικό λιπώδη ιστό. Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης τη μελέτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία μπορεί να επηρέασε τη ζωή των συμμετεχόντων. Είχαν υψηλό ποσοστό διατήρησης για τους συμμετέχοντες, αλλά δεν την ολοκλήρωσαν όλοι όσοι ξεκίνησαν τη μελέτη. Ορισμένες συλλογές δεδομένων, όπως για τη διατροφή, βασίστηκαν στην αναφορά των συμμετεχόντων, επομένως υπάρχει κίνδυνος για σφάλματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε μία καταπληκτική σαλάτα με μπρόκολο, αβοκάντο και σουσάμι

Ποια είναι τα κορυφαία 5 οφέλη του αβοκάντο για την υγεία;

Ξιφίας πρωτεΐνη: Μπριζόλες ξιφία με γουακαμόλε και μάνγκο για δυνατούς ουρανίσκους

Απολαύστε εύκολες και απολαυστικές συνταγές με αβοκάντο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon