Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Aτοπική δερματίτιδα: Ποια φαγητά μπορούν να ενεργοποιήσουν την ατοπική δερματίτιδα;

Aτοπική δερματίτιδα: Ποια φαγητά μπορούν να ενεργοποιήσουν την ατοπική δερματίτιδα;

Aτοπική δερματίτιδα: Η ατοπική δερματίτιδα (AΔ) είναι ένας τύπος εκζέματος, μια ομάδα αλλεργικών-φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων.


Η ατοπική δερματίτιδα (AΔ) είναι ένας τύπος εκζέματος, μια ομάδα αλλεργικών-φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων. Η πλειονότητα των παιδιών που θα αναπτύξουν την πάθηση το κάνουν εντός του πρώτου έτους. Περίπου το 80% των παιδιών ξεπερνούν το έκζεμα κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση, αλλά ένα σημαντικό μέρος των πασχόντων μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζει συμπτώματα σε όλη την ενήλικη ζωή του. Η σοβαρότητα του εκζέματος και της ατοπικής δερματίτιδας είναι πολυπαραγοντική. Ωστόσο, φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τρεις κύριους παράγοντες: γενετική/οικογενειακό ιστορικό, αστικοποίηση — που μεταβάλλει την ισορροπία των μικροοργανισμών στο περιβάλλον και περιβαλλοντικούς παράγοντες ενεργοποίησης (που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες τροφίμων).

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;
Το έκζεμα είναι μια οικογένεια αλλεργικών-φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων με φαγούρα, εξανθήματα, από τις οποίες η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο κοινή. Επηρεάζει 1 στα 10 παιδιά και επηρεάζεται από την μειωμένη ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία. Η AΔ συχνά εμφανίζεται ως ερυθρότητα, κνησμός, ξηρά μπαλώματα, μικρές λεγεώνες, φουσκάλες, διαρροή, σχηματισμός κρούστας και απολέπιση. Η AΔ και το έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολες δερματικές παθήσεις για αντιμετώπιση. Για πολλά παιδιά, το έκζεμα είναι συνήθως το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία γνωστή ως ατοπική πορεία.

Ποιες τροφές προκαλούν ή επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα ή το έκζεμα;
Όταν η από του στόματος έκθεση σε κοινές πρωτεΐνες τροφικής αλλεργίας δεν είναι η πρώτη ή δεν συμπίπτει με την έκθεση του δέρματος, ο κίνδυνος εμφάνισης ΝΑ και εκζέματος αυξάνεται. Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, η σόγια, το σιτάρι, τα οστρακοειδή, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί είναι οι κύριοι γνωστοί πιθανοί παράγοντες ενεργοποίησης των τροφίμων. Ακόμη και σε παιδιά που δεν είναι θετικά για τροφικές αλλεργίες, η ατοπική δερματίτιδα τους μπορεί να επιδεινωθεί από την έκθεση σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα. Οι ακραίες θερμοκρασίες, τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα και τα προϊόντα/χημικά/αρώματα περιποίησης σώματος είναι επίσης σχετικοί παράγοντες ενεργοποίησης. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες ενεργοποίησης μπορεί να συμβάλει σε περιόδους επιδείνωσης των συμπτωμάτων, γνωστών ως εξάρσεις.

Στο 50% περίπου των ατόμων με σοβαρή AΔ, υπάρχουν μεταλλάξεις στο γονίδιο που κωδικοποιεί τη φιλαγκρίνη – την κύρια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην υγεία και την υγρασία του δερματικού φραγμού. Ως αποτέλεσμα, όταν τίθεται σε κίνδυνο ο φραγμός του δέρματος, τα αντιγόνα – μόρια ή ξένα σωματίδια από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον – περνούν πιο εύκολα μέσα από τον φραγμό του δέρματος και προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση.

Συμβουλές για τη βελτίωση της ατοπικής δερματίτιδας
Η AΔ απαιτεί συχνά πολλαπλές, συνεπείς θεραπείες για να δούμε βελτίωση. Η AΔ σχετίζεται με το ξηρό δέρμα και με ένα διαταραγμένο δερματικό φραγμό που επιτρέπει στα αντιγόνα να εισέλθουν στο δέρμα. Επομένως, οι συμβουλές για τη διαχείρισή του περιλαμβάνουν την αφαίρεση πιθανών ερεθισμάτων, τη βελτίωση του φραγμού του δέρματος και τη μείωση της φλεγμονής και της ισταμίνης. Ανάλογα με την κατάσταση, τη σοβαρότητα, τη γενετική και τους παράγοντες κινδύνου του ατόμου, οι συστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ακολουθώντας μια δίαιτα αποβολής για 4-6 εβδομάδες, αφαιρώντας τα κοινά τροφικά ερεθίσματα όπως το αυγό, τα γαλακτοκομικά, η σόγια, το σιτάρι και οι ξηροί καρποί για την αξιολόγηση της προόδου. Συνεργαστείτε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για το πώς να επαναφέρετε αργά και μεθοδικά τα τρόφιμα για να εντοπίσετε μεμονωμένους παράγοντες ενεργοποίησης και ανοχής.

  • Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα σε όλες τις περιοχές του δέρματος μέσα σε 3-5 λεπτά από το μπάνιο ή το ντους για να κλειδώσετε την υγρασία.
  • Αποφύγετε το πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριακά και σκληρά σαπούνια, που μπορεί να διαταράξουν περαιτέρω τον φραγμό του δέρματος.
  • Ενυδάτωση του δέρματος τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  • Η χρήση υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα αυξάνει την υγρασία στον αέρα.
  • Εφαρμογή υγρών περιτυλίξεων σε σοβαρά μπαλώματα.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα προσωπικής φροντίδας και οικιακής χρήσης εγκεκριμένα από την Εθνική Ένωση Εκζέματος ή τουλάχιστον αποφύγετε τα αρώματα και τις βαφές σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Ορισμένοι επαγγελματίες μπορεί επίσης να συστήσουν άλλες θεραπείες όπως κρυοθεραπεία, φωτοθεραπεία, ενέσιμα βιολογικά φάρμακα, λουτρά χλωρίνης, μέλι ιατρικής ποιότητας και βελονισμό. Καλό θα ήταν να φοράτε βαμβακερά ρούχα και να αποφεύγετε συνθετικά υλικά ή υλικά με έντονη υφή και να κάνετε λήψη αντιισταμινικών για τη μείωση των αλλεργικών αποκρίσεων. Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια δυσάρεστη δερματική πάθηση, κοινή στα παιδιά, η οποία μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει στους ενήλικες. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, αλλά ορισμένα τρόφιμα, κοινά αλλεργιογόνα όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια και οι ξηροί καρποί, είναι γνωστοί δυνητικοί παράγοντες ενεργοποίησης. Η βελτίωση της AΔ περιλαμβάνει μια πολυπαραγοντική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης παραγόντων όπως συγκεκριμένες τροφές, τη βελτίωση του φραγμού και της υγρασίας του δέρματος και τη μείωση της φλεγμονής και της υπερβολικής αλλεργικής-άνοσης απόκρισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

10 Τρόποι για φροντίσετε την επιδερμίδα σας

Πώς συνδέεται η ατοπική δερματίτιδα με την ψυχική υγεία;

Η ατοπική δερματίτιδα παράγοντας κινδύνου για ημικρανία

Tips που θα κάνουν την επιδερμίδα σας πιο νεανική

Ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από την ατοπική δερματίτιδα;

Αύξηση κινδύνου για κάταγμα σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon