Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αθηναϊκή σαλάτα: Ένα εμβληματικό πιάτο μιας άλλης εποχής

Αθηναϊκή σαλάτα: Ένα εμβληματικό πιάτο μιας άλλης εποχής

Αθηναϊκή σαλάτα: Ήταν ένα εμβληματικό πιάτο της αθηναϊκής αστικής κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές, πολύ δημοφιλές πριν από αρκετές δεκαετίες και κάθε καλός νοικοκύρης φρόντιζε να διακοσμεί το ψάρι πιο εντυπωσιακά.


Ένα εμβληματικό πιάτο της Αττικής είναι η «Αθηναϊκή σαλάτα», από βραστό ψάρι (μπακαλιάρο ή τσιπούρα) με μυρωδικά, καρότα, πατάτες, κάπαρη και αγγουράκια τουρσί. Το ψάρι καθαρίζεται και η σάρκα του ντύνεται με σπιτική μαγιονέζα και ψιλοκομμένα λαχανικά, ενώ το αρχικό του σχήμα διατηρείται κρατώντας την κεφαλή του ψαριού για το σερβίρισμα. Ήταν ένα εμβληματικό πιάτο της αθηναϊκής αστικής κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές. Ήταν πολύ δημοφιλές πριν από αρκετές δεκαετίες και κάθε καλός νοικοκύρης φρόντιζε να διακοσμεί το ψάρι πιο εντυπωσιακά.

Στις μέρες μας, αυτό το πιάτο έχει ξεχαστεί και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε θυμούνται την ύπαρξή του ανάμεσα στα άλλα πιάτα του εορταστικού και εορταστικού μενού. Είναι όμως ένα εκλεκτό πιάτο για ένα δείπνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και άλλες γιορτές. Αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει μια μέρα νωρίτερα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν το διασκεδάζεις. Ακολουθώντας την οικογενειακή μου παράδοση, μπορείτε να συνεχίσετε να φτιάχνετε αυτό το πιάτο εκ των προτέρων, κάτι που μπορεί να είναι πολύ βολικό και να βοηθήσει τις γεύσεις να ενωθούν, οδηγώντας σε ένα πολύ γευστικό και δροσιστικό συνοδευτικό.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Φιλέτο μπακαλιάρου 1,5 κιλών
  • 1 μέτρια κίτρινη πατάτα κομμένη στα τέσσερα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 3 μέτρια καρότα κομμένα κατά μήκος
  • 1 κοτσάνι σέλινο
  • 2 κοτσάνια άνηθου
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 7 κόκκοι πιπεριού
  • 1 ¼ φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 120 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
  • 240 γρ. πράσινα φασόλια κομμένα σε κύβους
  • 3 κουταλιές της σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 30 γρ. αγγουράκι τουρσί
  • 3 αγγούρια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Σε μια μεσαία-μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε 5 φλιτζάνια νερό, πατάτα, κρεμμύδι, καρότα, σέλινο, άνηθο, φύλλα δάφνης, κόκκους πιπεριού. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα, αλλά να μην ψηθούν υπερβολικά.
  • Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες και τα καρότα από την κατσαρόλα κρατώντας τον ζωμό λαχανικών.
  • Όσο ψήνονται οι πατάτες και τα καρότα, βάλτε να βράσουν 3 φλιτζάνια νερό σε μια μέτρια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε τον αρακά και τα πράσινα φασόλια και μαγειρέψτε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τον αρακά και τα φασόλια.
  • Βάζουμε τον ζωμό να βράσει, προσθέτουμε το ψάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ψάρι να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά. Όσο ψήνεται το ψάρι, κόβουμε σε κύβους τα καρότα και τις πατάτες. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε το ψάρι σε ένα πιάτο.

  • Σε ένα μεγάλο μπολ συνδυάστε τα ψάρια, τις πατάτες, τα καρότα, τον αρακά, τα πράσινα φασόλια, τις πίκλες, την κάπαρη με ¾ φλιτζάνι μαγιονέζα.
  • Μεταφέρετε το μείγμα σε μια μακριά πιατέλα (κατά προτίμηση πιατέλα ψαριού), και δημιουργήστε ένα οβάλ σχήμα.
  • Καλύπτουμε το μείγμα με τις φέτες αγγουριού, τοποθετώντας τις με τρόπο που να θυμίζουν λέπια ψαριού. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη δίαιτα για τον εγκέφαλό σας για κάθε ηλικία

Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν δεν τρώμε μετά την προπόνηση;

Ποια τρόφιμα συμπεριλαμβάνουν βιταμίνη D;

Tips για να μαγειρεύετε πιο υγιεινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon