Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αθηναϊκή σαλάτα: Ένα εμβληματικό πιάτο μιας άλλης εποχής

Αθηναϊκή σαλάτα: Ένα εμβληματικό πιάτο μιας άλλης εποχής

Αθηναϊκή σαλάτα: Ήταν ένα εμβληματικό πιάτο της αθηναϊκής αστικής κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές, πολύ δημοφιλές πριν από αρκετές δεκαετίες και κάθε καλός νοικοκύρης φρόντιζε να διακοσμεί το ψάρι πιο εντυπωσιακά.


Ένα εμβληματικό πιάτο της Αττικής είναι η «Αθηναϊκή σαλάτα», από βραστό ψάρι (μπακαλιάρο ή τσιπούρα) με μυρωδικά, καρότα, πατάτες, κάπαρη και αγγουράκια τουρσί. Το ψάρι καθαρίζεται και η σάρκα του ντύνεται με σπιτική μαγιονέζα και ψιλοκομμένα λαχανικά, ενώ το αρχικό του σχήμα διατηρείται κρατώντας την κεφαλή του ψαριού για το σερβίρισμα. Ήταν ένα εμβληματικό πιάτο της αθηναϊκής αστικής κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές. Ήταν πολύ δημοφιλές πριν από αρκετές δεκαετίες και κάθε καλός νοικοκύρης φρόντιζε να διακοσμεί το ψάρι πιο εντυπωσιακά.

Στις μέρες μας, αυτό το πιάτο έχει ξεχαστεί και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε θυμούνται την ύπαρξή του ανάμεσα στα άλλα πιάτα του εορταστικού και εορταστικού μενού. Είναι όμως ένα εκλεκτό πιάτο για ένα δείπνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και άλλες γιορτές. Αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει μια μέρα νωρίτερα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν το διασκεδάζεις. Ακολουθώντας την οικογενειακή μου παράδοση, μπορείτε να συνεχίσετε να φτιάχνετε αυτό το πιάτο εκ των προτέρων, κάτι που μπορεί να είναι πολύ βολικό και να βοηθήσει τις γεύσεις να ενωθούν, οδηγώντας σε ένα πολύ γευστικό και δροσιστικό συνοδευτικό.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Φιλέτο μπακαλιάρου 1,5 κιλών
  • 1 μέτρια κίτρινη πατάτα κομμένη στα τέσσερα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 3 μέτρια καρότα κομμένα κατά μήκος
  • 1 κοτσάνι σέλινο
  • 2 κοτσάνια άνηθου
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 7 κόκκοι πιπεριού
  • 1 ¼ φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 120 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
  • 240 γρ. πράσινα φασόλια κομμένα σε κύβους
  • 3 κουταλιές της σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 30 γρ. αγγουράκι τουρσί
  • 3 αγγούρια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Σε μια μεσαία-μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε 5 φλιτζάνια νερό, πατάτα, κρεμμύδι, καρότα, σέλινο, άνηθο, φύλλα δάφνης, κόκκους πιπεριού. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα, αλλά να μην ψηθούν υπερβολικά.
  • Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες και τα καρότα από την κατσαρόλα κρατώντας τον ζωμό λαχανικών.
  • Όσο ψήνονται οι πατάτες και τα καρότα, βάλτε να βράσουν 3 φλιτζάνια νερό σε μια μέτρια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε τον αρακά και τα πράσινα φασόλια και μαγειρέψτε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τον αρακά και τα φασόλια.
  • Βάζουμε τον ζωμό να βράσει, προσθέτουμε το ψάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ψάρι να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά. Όσο ψήνεται το ψάρι, κόβουμε σε κύβους τα καρότα και τις πατάτες. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε το ψάρι σε ένα πιάτο.

  • Σε ένα μεγάλο μπολ συνδυάστε τα ψάρια, τις πατάτες, τα καρότα, τον αρακά, τα πράσινα φασόλια, τις πίκλες, την κάπαρη με ¾ φλιτζάνι μαγιονέζα.
  • Μεταφέρετε το μείγμα σε μια μακριά πιατέλα (κατά προτίμηση πιατέλα ψαριού), και δημιουργήστε ένα οβάλ σχήμα.
  • Καλύπτουμε το μείγμα με τις φέτες αγγουριού, τοποθετώντας τις με τρόπο που να θυμίζουν λέπια ψαριού. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη δίαιτα για τον εγκέφαλό σας για κάθε ηλικία

Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν δεν τρώμε μετά την προπόνηση;

Ποια τρόφιμα συμπεριλαμβάνουν βιταμίνη D;

Tips για να μαγειρεύετε πιο υγιεινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon