Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ασθενείς με διαβήτη: Oι ώρες των γευμάτων επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

Ασθενείς με διαβήτη: Oι ώρες των γευμάτων επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

Ασθενείς με διαβήτη: Το πότε τρώτε και τι μπορεί να είναι το κλειδί για την καρδιαγγειακή υγεία και τη διαχείριση του διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η ώρα που τρώτε μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή σας υγεία. Στην νέα μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα με διαβήτη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αλλαγή της διατροφής είναι ένας βασικός τρόπος με τον οποίο ένα άτομο μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη του διαβήτη ή να διαχειριστεί καλύτερα τη νόσο. Επιπλέον, έχουν βρει στοιχεία ότι για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο το τι τρώει κανείς, αλλά και το πότε το τρώει. Στην νέα μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να δουν αν θα μπορούσαν να συνδέσουν τον χρόνο κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών με αυξημένους καρδιαγγειακούς κινδύνους για τα άτομα με διαβήτη.

«Η Chrono-nutrition, ως ένα αναδυόμενο πεδίο διατροφικής έρευνας, στοχεύει να κατανοήσει πώς οι ώρες των γευμάτων επηρεάζουν την υγεία», δήλωσε ο Δρ Wei Wei — του Τμήματος Διατροφής και Υγιεινής Τροφίμων, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Harbin Medical University, Harbin, Κίνα — και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Σε προηγούμενη έρευνα, η ομάδα μας ανακάλυψε ότι εκτός από την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων, ο χρόνος κατανάλωσης είναι επίσης κρίσιμος για τους ασθενείς με διαβήτη. Οι ασθενείς με διαβήτη που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και μακροθρεπτικά συστατικά το βράδυ θα μπορούσαν να βλάψουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους». «Ως εκ τούτου, αναλύσαμε περαιτέρω τις επιπτώσεις του χρόνου κατανάλωσης ομάδων τροφίμων στην υγεία για να βοηθήσουμε τους ασθενείς με διαβήτη να επιλέξουν κατάλληλες τροφές και τους καλύτερους χρόνους πρόσληψής τους», είπε ο Δρ Γουέι.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες από 4642 άτομα με διαβήτη μεταξύ των ετών 2003 και 2014. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τα είδη και τις ώρες φαγητού για 2 μη συνεχόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέδεσαν αυτές τις πληροφορίες με δεδομένα σχετικά με το εάν οι συμμετέχοντες πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές βρήκαν κάποιες συσχετίσεις μεταξύ του χρόνου κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών και του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, βρήκαν ότι τα άτομα που έτρωγαν αμυλούχα λαχανικά όπως πατάτες το πρωί, δημητριακά ολικής αλέσεως το απόγευμα, πιο σκούρα λαχανικά -όπως το μπρόκολο- και γάλα το βράδυ και απείχαν από την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων το βράδυ, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Ο Δρ Wei πρότεινε ότι μπορεί να υπάρχουν δύο παράγοντες που εξηγούν τα παρατηρούμενα ευρήματα. «Πρώτον, μηχανιστικά, πολλές εκφράσεις γονιδίων έχουν τον κιρκάδιο ρυθμό τους, όπως ο μεταβολισμός των γλυκολιπιδίων, [ο οποίος] είναι υψηλότερος το πρωί και η σύνθεση μελατονίνης, το φλεγμονώδες και το οξειδωτικό στρες είναι υψηλότερα το βράδυ. Ως εκ τούτου, ο χρόνος πρόσληψης τροφής θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τον αντίστοιχο μεταβολικό ρυθμό». «Δεύτερον, εκτός από τον φυσικό κιρκάδιο κύκλο, η τροφή είναι επίσης βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος. Και μια ορθολογική κατανάλωση τροφής θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη διαταραχή του ρυθμού για τον διαβήτη». «Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια καλύτερη ερμηνεία του γιατί οι άνθρωποι πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγιεινή ρυθμική διατροφή», είπε ο Δρ Wei.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εξαίρεση διαβητικών από το νόμο που καταργεί τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς

Άνθρωποι που ανέρρωσαν από την Covid-19 έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν νέα διάγνωση διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί, λέει νέα έρευνα

Η δόμηση ενός καλού διατροφικού προγράμματος είναι δύσκολη στην περίπτωση του διαβήτη - Μύθοι και Αλήθειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon