Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ασιατική Κουζίνα: το wok βλάπτει τα θρεπτικά συστατικά;

Ασιατική Κουζίνα: το wok βλάπτει τα θρεπτικά συστατικά;

H «ασιατική κουζίνα» είναι η μαγειρική της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και πιο συγκεκριμένα των χωρών της Κίνας, Ιαπωνίας και της Ταϋλάνδης. Ποια είναι η διατροφική αξία της «Ασιατικής Κουζίνας»;  Το μαγείρεμα με το wok βλάπτει τα θρεπτικά συστατικά;

Τα κύρια συστατικά των πιάτων της ασιατικής κουζίνας είναι το ρύζι ή τα noodles, τα φρέσκα λαχανικά, τα άπαχα κρέατα (όπως το ψάρι, η πάπια, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο και το μοσχάρι), καθώς επίσης και τα παραδοσιακά μπαχαρικά (τζιντζερ, κάρυ).

Το μαγείρεμα των πιάτων γίνεται σε ένα σκεύος που ονομάζεται wok. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, τα τρόφιμα διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά, αφού το μαγείρεμα σε wok χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά.

Διατροφική ανάλυση της «Ασιατικής Κουζίνας»:

• Το ρύζι ή τα noodles αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός ασιατικού πιάτου. Το ρύζι περιέχει απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες και είναι ελέυθερο από γλουτένη. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Τα noodlesπαρασκευάζονται κυρίως από αλεύρι ρυζιού ή σιταριού και προστίθενται αυγά και άλλα δημητριακά. Περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λίπους και νατρίου και είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
• Το επόμενο κύριο συστατικό είναι το κρέας ή το ψάρι. Παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσια σε ανόργανα στοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο) και βιταμίνη Β12. Συνήθως κόβονται σε μικρά κομμάτια για να μαγειρεύονται γρήγορα.
• Τα φρέσκα λαχανικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα ασιατικό πιάτο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, τα καροτενοειδή, καθώς και σε μέταλλα. Τα πιο συνηθισμένα λαχανικά που χρησιμοποιούνται είναι τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το λάχανο, το μπρόκολο και το καλαμπόκι.
• Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ασιατικής κουζίνας αποτελεί το φύτρο φασολιού. Τα φύτρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη A, Κ και C, όπως επίσης και ιχνοστοιχεία. Επιπρόσθετα, περιέχουν την διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα φασόλια.
• Το κύριο έλαιο που χρησιμοποιείται είναι το σησαμέλαιο. Χρησιμοποιείται σε μικρές δοσολογίες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, Κ και αντιοξειδωτικά. Στο μαγείρεμα, είναι πολύ ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με το σκεύος wok, συντελεί στην αποφυγή παραγωγής ανεπιθύμητων ουσιών κατά το μαγείρεμα.
• Την γευστικότητα του πιάτου απογειώνουν ταμπαχαρικά. Το τζιντζερ και το κάρυ είναι τα βασικά μπαχαρικά της ασιατικής κουζίνας. Το τζιντζερ όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά αλλά ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Βοηθά στην χώνεψη, και έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ουσιαστικά το κάρυ, δεν είναι μπαχαρικό, αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών όπως κουρκουμά, τζίντζερ, κάρδαμο, πιπέρι, κύμινο, κόλιανδρο, κανέλα, κ.ά.
• Συνοδευτικά των ασιατικών πιάτων αποτελούνδιάφορες σάλτσες, όπως η σάλτσα σόγιας, η γλυκόξινη σάλτσα, η γλυκοκαυτερή και η σάλτσα τσίλι. Η σάλτσα σόγιας είναι η πιο διαδεδομένη σε διάφορες παραλαγές. Διατροφικά η σάλτσα σόγιας περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πηγή ακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσια σε ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες.

Με την συνεργασία της Μαργαρίτα Μπουλούμπαση-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- Συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Όργανα διατροφή: Τα τρόφιμα που μοιάζουν με τα όργανα που υποστηρίζουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Το ενεργειακό ρόφημα που θα σας ξετρελάνει

Μάτσα Λάττε με Βανίλια: Αν αναζητάτε έναν διαφορετικό τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας, το vanilla matcha latte είναι η ιδανική επιλογή. Με έναν εκλεπτυσμένο συνδυασμό γήινης matcha και γλυκιάς βανίλιας, προσφέρει ενέργεια

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Close Icon