Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ασφάλεια τροφίμων: Οι Γερμανοί υποτιμούν τον κίνδυνο των ωμών τροφίμων

Ασφάλεια τροφίμων: Οι Γερμανοί υποτιμούν τον κίνδυνο των ωμών τροφίμων

Ασφάλεια τροφίμων: Οι κίνδυνοι για την υγεία των ωμών τροφίμων συχνά υποτιμώνται ενώ οι ασθένειες μπορούν να αποφευχθούν με απλούς κανόνες υγιεινής της κουζίνας.


Οι άνθρωποι στη Γερμανία τρώνε συχνά ωμά ή μη θερμαινόμενα τρόφιμα και δεν έχουν πλήρη επίγνωση των σχετικών κινδύνων, σύμφωνα με έρευνα. Τα ευρήματα προέρχονται από μια ειδική έκδοση της παρακολούθησης καταναλωτών από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) που επικεντρώθηκε στα ωμά τρόφιμα«Οι κίνδυνοι για την υγεία των ωμών τροφίμων συχνά υποτιμώνται. Οι ασθένειες μπορούν να αποφευχθούν με απλούς κανόνες υγιεινής της κουζίνας. Ειδικά οι ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να τρώνε μόνο ωμές ζωικές τροφές που έχουν θερμανθεί επαρκώς», δήλωσε ο Andreas Hensel, πρόεδρος του BfR.

Η έρευνα σε 1.004 ανθρώπους τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε στόχο να ανακαλύψει ποιες ομάδες τροφίμων καταναλώνονται ωμά και πόσο συχνά, πώς οι Γερμανοί αξιολόγησαν τα οφέλη και τους κινδύνους για την υγεία τους και ποια παθογόνα σχετίζονται με ποια τρόφιμα. Πολλοί ερωτηθέντες δεν ένιωσαν καλά ενημερωμένοι σχετικά με τον κίνδυνο για την υγεία από το ωμό αλεύρι, αλλά περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονταν άνετα με τις συστάσεις υγιεινής και τις συμβουλές αποθήκευσης για τα ωμά τρόφιμα.

Επίγνωση του κινδύνου

Ιδιαίτερα δημοφιλή ωμά τρόφιμα περιλαμβάνουν το λουκάνικο και το ζαμπόν, τα οποία καταναλώνονται καθημερινά ή πολλές φορές την εβδομάδα από περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων. Τουλάχιστον μία έως τρεις φορές το μήνα, το 73% των συμμετεχόντων τρώνε ωμό κρέας και προϊόντα αλλαντικών, ακολουθούμενο από μαλακό τυρί από νωπό γάλα. Άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται τακτικά από περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είναι το ωμό κρέας, το κρύο καπνιστό ψάρι και τα κατεψυγμένα μούρα. Σχεδόν 1 στους 5 πίνει νωπό γάλα τουλάχιστον μία με τρεις φορές το μήνα.

Όταν ρωτήθηκε εάν το τσιμπολόγημα με ωμή ζύμη που περιέχει αλεύρι ήταν επιβλαβές για την υγεία, το 38% απάντησε ναι, αλλά το 34% απάντησε όχι. Οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν εάν τρώνε άψητη ζύμη, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων βλέπει έναν μεσαίο έως υψηλό κίνδυνο για την υγεία με τα ωμά ψάρια και τα ωμά θαλασσινά, το ωμό κρέας, τα ωμά αυγά και την ωμή ζύμη. Ωστόσο, τα κατεψυγμένα μούρα θεωρούνται τα λιγότερο επικίνδυνα. Άλλα τρόφιμα που οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες συσχετίζουν επίσης με χαμηλό κίνδυνο για την υγεία είναι το μαλακό τυρί που παρασκευάζεται από νωπό γάλα, το κρύο καπνισμένο ψάρι, το ωμό λουκάνικο και το ωμό ζαμπόν.

Αν και η καμπυλοβακτηρίωση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη βακτηριακή τροφιμογενής ασθένεια στη Γερμανία και την Ευρώπη εδώ και χρόνια, λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο των ανθρώπων γνωρίζουν γι ‘αυτό. Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο έχει ακούσει για το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC). Σχεδόν όλοι είχαν ακούσει για τη σαλμονέλα, ενώ περισσότερο από το 80 τοις εκατό γνώριζε για τον νοροϊό και το 69 τοις εκατό για τη λιστερίωση.

Οι άνθρωποι κατέταξαν τη σαλμονέλα ως τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης έξι παθογόνων και για τα 11 τρόφιμα που ρωτήθηκαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις η Λιστέρια ήταν δεύτερη. Σχεδόν τα τρία τέταρτα είχαν δει μια προειδοποίηση στη συσκευασία ή στους χώρους πώλησης σχετικά με τη σχολαστική θέρμανση των ειδών πριν από την κατανάλωση, αλλά μόνο το ένα τρίτο ήταν εξοικειωμένοι με τις προειδοποιήσεις για το νωπό γάλα σχετικά με το βράσιμο πριν το πιουν.

Στατιστικά ανάκλησης 2022

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία δημοσίευσε πληροφορίες για 311 ανακλήσεις το 2022, εκ των οποίων οι 258 αφορούσαν τρόφιμα. Ο συνολικός αριθμός είναι περισσότερο από ποτέ και συνεχίζει μια αυξητική τάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL). Το 2021, έγιναν 236 ανακλήσεις τροφίμων και 214 το 2020. Σε περισσότερες από το ένα τρίτο των ανακοινώσεων, η μικροβιολογική μόλυνση ήταν ο λόγος για την προειδοποίηση. Η κύρια αιτία ήταν η σαλμονέλα, σε 47 περιπτώσεις. Τα τρόφιμα ανακλήθηκαν 108 φορές λόγω μικροβιακής μόλυνσης, σε 44 περιπτώσεις για ξένα σώματα και 32 φορές λόγω αλλεργιογόνων.

Οι αρχές ανέφεραν ότι η αύξηση των ειδοποιήσεων δείχνει ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, οι κανονισμοί είναι αυστηρότεροι και οι μέθοδοι ανίχνευσης είναι καλύτερες. Δεν είναι ότι τα τρόφιμα γίνονται λιγότερο ασφαλή. Οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ξηρών καρπών και τα σνακ ήταν οι κορυφαίες κατηγορίες προϊόντων που ανακλήθηκαν και ακολουθούν τα δημητριακά και τα προϊόντα αρτοποιίας, το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών και το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Mικροβιακή Aντοχή: έκθεση χαράζει την πορεία για τον περιορισμό της Σιωπηλής Πανδημίας

Προσθέστε ένα αυγό στην καθημερινή σας διατροφή για την υγεία της καρδιάς

Πώς ελέγχονται τα τρόφιμα για ρύπους;

Ξέσπασμα σαλμονέλας πυροδοτεί εθνικό διάλογο για την ισπανική τορτίγια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon