Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ασφάλεια τροφίμων: Οι Γερμανοί υποτιμούν τον κίνδυνο των ωμών τροφίμων

Ασφάλεια τροφίμων: Οι Γερμανοί υποτιμούν τον κίνδυνο των ωμών τροφίμων

Ασφάλεια τροφίμων: Οι κίνδυνοι για την υγεία των ωμών τροφίμων συχνά υποτιμώνται ενώ οι ασθένειες μπορούν να αποφευχθούν με απλούς κανόνες υγιεινής της κουζίνας.


Οι άνθρωποι στη Γερμανία τρώνε συχνά ωμά ή μη θερμαινόμενα τρόφιμα και δεν έχουν πλήρη επίγνωση των σχετικών κινδύνων, σύμφωνα με έρευνα. Τα ευρήματα προέρχονται από μια ειδική έκδοση της παρακολούθησης καταναλωτών από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) που επικεντρώθηκε στα ωμά τρόφιμα«Οι κίνδυνοι για την υγεία των ωμών τροφίμων συχνά υποτιμώνται. Οι ασθένειες μπορούν να αποφευχθούν με απλούς κανόνες υγιεινής της κουζίνας. Ειδικά οι ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να τρώνε μόνο ωμές ζωικές τροφές που έχουν θερμανθεί επαρκώς», δήλωσε ο Andreas Hensel, πρόεδρος του BfR.

Η έρευνα σε 1.004 ανθρώπους τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε στόχο να ανακαλύψει ποιες ομάδες τροφίμων καταναλώνονται ωμά και πόσο συχνά, πώς οι Γερμανοί αξιολόγησαν τα οφέλη και τους κινδύνους για την υγεία τους και ποια παθογόνα σχετίζονται με ποια τρόφιμα. Πολλοί ερωτηθέντες δεν ένιωσαν καλά ενημερωμένοι σχετικά με τον κίνδυνο για την υγεία από το ωμό αλεύρι, αλλά περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονταν άνετα με τις συστάσεις υγιεινής και τις συμβουλές αποθήκευσης για τα ωμά τρόφιμα.

Επίγνωση του κινδύνου

Ιδιαίτερα δημοφιλή ωμά τρόφιμα περιλαμβάνουν το λουκάνικο και το ζαμπόν, τα οποία καταναλώνονται καθημερινά ή πολλές φορές την εβδομάδα από περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων. Τουλάχιστον μία έως τρεις φορές το μήνα, το 73% των συμμετεχόντων τρώνε ωμό κρέας και προϊόντα αλλαντικών, ακολουθούμενο από μαλακό τυρί από νωπό γάλα. Άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται τακτικά από περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είναι το ωμό κρέας, το κρύο καπνιστό ψάρι και τα κατεψυγμένα μούρα. Σχεδόν 1 στους 5 πίνει νωπό γάλα τουλάχιστον μία με τρεις φορές το μήνα.

Όταν ρωτήθηκε εάν το τσιμπολόγημα με ωμή ζύμη που περιέχει αλεύρι ήταν επιβλαβές για την υγεία, το 38% απάντησε ναι, αλλά το 34% απάντησε όχι. Οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν εάν τρώνε άψητη ζύμη, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων βλέπει έναν μεσαίο έως υψηλό κίνδυνο για την υγεία με τα ωμά ψάρια και τα ωμά θαλασσινά, το ωμό κρέας, τα ωμά αυγά και την ωμή ζύμη. Ωστόσο, τα κατεψυγμένα μούρα θεωρούνται τα λιγότερο επικίνδυνα. Άλλα τρόφιμα που οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες συσχετίζουν επίσης με χαμηλό κίνδυνο για την υγεία είναι το μαλακό τυρί που παρασκευάζεται από νωπό γάλα, το κρύο καπνισμένο ψάρι, το ωμό λουκάνικο και το ωμό ζαμπόν.

Αν και η καμπυλοβακτηρίωση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη βακτηριακή τροφιμογενής ασθένεια στη Γερμανία και την Ευρώπη εδώ και χρόνια, λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο των ανθρώπων γνωρίζουν γι ‘αυτό. Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο έχει ακούσει για το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC). Σχεδόν όλοι είχαν ακούσει για τη σαλμονέλα, ενώ περισσότερο από το 80 τοις εκατό γνώριζε για τον νοροϊό και το 69 τοις εκατό για τη λιστερίωση.

Οι άνθρωποι κατέταξαν τη σαλμονέλα ως τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης έξι παθογόνων και για τα 11 τρόφιμα που ρωτήθηκαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις η Λιστέρια ήταν δεύτερη. Σχεδόν τα τρία τέταρτα είχαν δει μια προειδοποίηση στη συσκευασία ή στους χώρους πώλησης σχετικά με τη σχολαστική θέρμανση των ειδών πριν από την κατανάλωση, αλλά μόνο το ένα τρίτο ήταν εξοικειωμένοι με τις προειδοποιήσεις για το νωπό γάλα σχετικά με το βράσιμο πριν το πιουν.

Στατιστικά ανάκλησης 2022

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία δημοσίευσε πληροφορίες για 311 ανακλήσεις το 2022, εκ των οποίων οι 258 αφορούσαν τρόφιμα. Ο συνολικός αριθμός είναι περισσότερο από ποτέ και συνεχίζει μια αυξητική τάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL). Το 2021, έγιναν 236 ανακλήσεις τροφίμων και 214 το 2020. Σε περισσότερες από το ένα τρίτο των ανακοινώσεων, η μικροβιολογική μόλυνση ήταν ο λόγος για την προειδοποίηση. Η κύρια αιτία ήταν η σαλμονέλα, σε 47 περιπτώσεις. Τα τρόφιμα ανακλήθηκαν 108 φορές λόγω μικροβιακής μόλυνσης, σε 44 περιπτώσεις για ξένα σώματα και 32 φορές λόγω αλλεργιογόνων.

Οι αρχές ανέφεραν ότι η αύξηση των ειδοποιήσεων δείχνει ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, οι κανονισμοί είναι αυστηρότεροι και οι μέθοδοι ανίχνευσης είναι καλύτερες. Δεν είναι ότι τα τρόφιμα γίνονται λιγότερο ασφαλή. Οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ξηρών καρπών και τα σνακ ήταν οι κορυφαίες κατηγορίες προϊόντων που ανακλήθηκαν και ακολουθούν τα δημητριακά και τα προϊόντα αρτοποιίας, το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών και το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Mικροβιακή Aντοχή: έκθεση χαράζει την πορεία για τον περιορισμό της Σιωπηλής Πανδημίας

Προσθέστε ένα αυγό στην καθημερινή σας διατροφή για την υγεία της καρδιάς

Πώς ελέγχονται τα τρόφιμα για ρύπους;

Ξέσπασμα σαλμονέλας πυροδοτεί εθνικό διάλογο για την ισπανική τορτίγια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon