Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ασφάλεια τροφίμων: Μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τη μούχλα από το ψωμί μας;

Ασφάλεια τροφίμων: Μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τη μούχλα από το ψωμί μας;

Ασφάλεια τροφίμων: Είναι ακίνδυνο να αφαιρούμε τη μούχλα από το ψωμί και να καταναλώνουμε το υπόλοιπο;


Φανταστείτε μια εικόνα στην κουζίνα σας. Είστε έτοιμοι να κόψετε ένα καρβέλι ψωμί, και να. Ένα θολό μπλε σημείο μούχλας στην επιφάνεια του ψωμιού που μόλις αγοράσατε χθες. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς διδαχτήκαμε απλά να κόβουμε τη μούχλα και να τρώμε το υπόλοιπο για να μην σπαταλάμε φαγητό, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια.

Γιατί δεν πρέπει να αφαιρέσετε τη μούχλα από το ψωμί και να φάτε το υπόλοιπο

«Δεν συνιστούμε να κόψετε τη μούχλα του ψωμιού, γιατί είναι μαλακό φαγητό», είπε η Marianne Gravely, ειδικός τεχνικών πληροφοριών για το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Με μαλακό φαγητό, είναι πολύ εύκολο για τις ρίζες [της μούχλας], τα πλοκάμια, ή όποια ανατριχιαστική λέξη θέλετε να χρησιμοποιήσετε, να διεισδύσουν [πιο βαθιά στο φαγητό]». Βασικά, οι ρίζες του σπορίου μούχλας πηγαίνουν πολύ πιο μακριά στο ψωμί από ό,τι μπορούν να δουν τα μάτια μας.

Σύμφωνα με την Gravely, μπορεί να υπάρχει λίγος χώρος όταν πρόκειται για κομμένο ψωμί σε φέτες. Εάν μπορείτε να πείτε ότι το ένα άκρο μιας μακριάς φραντζόλας είναι καθαρό εσωτερικά και εξωτερικά, είναι ασφαλές να το κρατήσετε. Αλλά αν δεν είστε σίγουροι, απλά πετάξτε το. «Έχω δει μούχλα να απλώνεται από τη μια φέτα στην άλλη», είπε η Gravely. “Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα ήθελαν πραγματικά να πιέσουν την κατάσταση, αλλά το ψωμί είναι φθηνό. Πηγαίνετε να αγοράσετε λίγο ακόμα.”

Τι γίνεται με άλλα μουχλιασμένα τρόφιμα;

Το ψωμί δεν είναι το μόνο φαγητό που δεν μπορείτε απλά να κόψετε τα μουχλιασμένα κομμάτια και να φάτε τα υπόλοιπα. Η μαρμελάδα, τα μαλακά φρούτα και το κρέας πρέπει επίσης να πετιούνται μόλις εντοπιστεί μούχλα σε οποιοδήποτε μέρος του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια καλά νέα. Πιο σκληρά τρόφιμα όπως το σαλάμι, τα καρότα και τα σκληρά τυριά μπορούν να διασωθούν κόβοντας την ορατή μούχλα, καθώς οι ρίζες της δεν μπορούν να κινηθούν τόσο γρήγορα στις σκληρές επιφάνειές τους. Για να είστε ασφαλείς, η Gravely συνιστά να κόψετε μια επιπλέον ίντσα τροφής γύρω από τη μούχλα.

Τι πρέπει να κάνετε εάν φάτε μούχλα κατά λάθος;

«Δεν πρόκειται να πεθάνετε τρώγοντας μούχλα», είπε ο Rudolph Bedford, MD, γαστρεντερολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα, μιλώντας στο Women’s Health. Πιθανότατα δεν θα σας κάνει εξαιρετικά άρρωστους, ειδικά αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι σε κίνδυνο. Εάν αισθάνεστε άρρωστοι μετά την κατανάλωση μουχλιασμένων τροφών, πιθανότατα οφείλεται στο ότι η μούχλα έχει άσχημη γεύση και όχι επειδή είναι πολύ τοξική. Ωστόσο, υπάρχει ένας ιδιαίτερα επιβλαβής τύπος μούχλας εκεί έξω που ονομάζεται μυκοτοξίνες.

Η Georgia Jones, PhD, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, είπε στο Women’s Health ότι “μικρές ποσότητες [μυκοτοξινών] είναι απίθανο να αρρωστήσουν κάποιον, αλλά αυτές μπορεί να συσσωρευτούν στο ήπαρ και τα νεφρά και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο μακροπρόθεσμα.” Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να φάτε μεγάλες ποσότητες μούχλας για να αρρωστήσετε πολύ. Στην απίθανη περίπτωση που αρρωστήσετε πολύ πέρα από ήπια ναυτία και εμφανίσετε επίμονους εμετούς, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόφιμα που μπορείτε ακόμα να φάτε μετά την ημερομηνία λήξης

Πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας τα οικιακά μικρόβια;

Οι μυκητιάσεις σκοτώνουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως

Σπατάλη τροφίμων: Αντιμετώπιση της μάστιγας της σύγχρονης ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon