Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ασφάλεια τροφίμων: Μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τη μούχλα από το ψωμί μας;

Ασφάλεια τροφίμων: Μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τη μούχλα από το ψωμί μας;

Ασφάλεια τροφίμων: Είναι ακίνδυνο να αφαιρούμε τη μούχλα από το ψωμί και να καταναλώνουμε το υπόλοιπο;


Φανταστείτε μια εικόνα στην κουζίνα σας. Είστε έτοιμοι να κόψετε ένα καρβέλι ψωμί, και να. Ένα θολό μπλε σημείο μούχλας στην επιφάνεια του ψωμιού που μόλις αγοράσατε χθες. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς διδαχτήκαμε απλά να κόβουμε τη μούχλα και να τρώμε το υπόλοιπο για να μην σπαταλάμε φαγητό, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια.

Γιατί δεν πρέπει να αφαιρέσετε τη μούχλα από το ψωμί και να φάτε το υπόλοιπο

«Δεν συνιστούμε να κόψετε τη μούχλα του ψωμιού, γιατί είναι μαλακό φαγητό», είπε η Marianne Gravely, ειδικός τεχνικών πληροφοριών για το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Με μαλακό φαγητό, είναι πολύ εύκολο για τις ρίζες [της μούχλας], τα πλοκάμια, ή όποια ανατριχιαστική λέξη θέλετε να χρησιμοποιήσετε, να διεισδύσουν [πιο βαθιά στο φαγητό]». Βασικά, οι ρίζες του σπορίου μούχλας πηγαίνουν πολύ πιο μακριά στο ψωμί από ό,τι μπορούν να δουν τα μάτια μας.

Σύμφωνα με την Gravely, μπορεί να υπάρχει λίγος χώρος όταν πρόκειται για κομμένο ψωμί σε φέτες. Εάν μπορείτε να πείτε ότι το ένα άκρο μιας μακριάς φραντζόλας είναι καθαρό εσωτερικά και εξωτερικά, είναι ασφαλές να το κρατήσετε. Αλλά αν δεν είστε σίγουροι, απλά πετάξτε το. «Έχω δει μούχλα να απλώνεται από τη μια φέτα στην άλλη», είπε η Gravely. “Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα ήθελαν πραγματικά να πιέσουν την κατάσταση, αλλά το ψωμί είναι φθηνό. Πηγαίνετε να αγοράσετε λίγο ακόμα.”

Τι γίνεται με άλλα μουχλιασμένα τρόφιμα;

Το ψωμί δεν είναι το μόνο φαγητό που δεν μπορείτε απλά να κόψετε τα μουχλιασμένα κομμάτια και να φάτε τα υπόλοιπα. Η μαρμελάδα, τα μαλακά φρούτα και το κρέας πρέπει επίσης να πετιούνται μόλις εντοπιστεί μούχλα σε οποιοδήποτε μέρος του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια καλά νέα. Πιο σκληρά τρόφιμα όπως το σαλάμι, τα καρότα και τα σκληρά τυριά μπορούν να διασωθούν κόβοντας την ορατή μούχλα, καθώς οι ρίζες της δεν μπορούν να κινηθούν τόσο γρήγορα στις σκληρές επιφάνειές τους. Για να είστε ασφαλείς, η Gravely συνιστά να κόψετε μια επιπλέον ίντσα τροφής γύρω από τη μούχλα.

Τι πρέπει να κάνετε εάν φάτε μούχλα κατά λάθος;

«Δεν πρόκειται να πεθάνετε τρώγοντας μούχλα», είπε ο Rudolph Bedford, MD, γαστρεντερολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα, μιλώντας στο Women’s Health. Πιθανότατα δεν θα σας κάνει εξαιρετικά άρρωστους, ειδικά αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι σε κίνδυνο. Εάν αισθάνεστε άρρωστοι μετά την κατανάλωση μουχλιασμένων τροφών, πιθανότατα οφείλεται στο ότι η μούχλα έχει άσχημη γεύση και όχι επειδή είναι πολύ τοξική. Ωστόσο, υπάρχει ένας ιδιαίτερα επιβλαβής τύπος μούχλας εκεί έξω που ονομάζεται μυκοτοξίνες.

Η Georgia Jones, PhD, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, είπε στο Women’s Health ότι “μικρές ποσότητες [μυκοτοξινών] είναι απίθανο να αρρωστήσουν κάποιον, αλλά αυτές μπορεί να συσσωρευτούν στο ήπαρ και τα νεφρά και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο μακροπρόθεσμα.” Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να φάτε μεγάλες ποσότητες μούχλας για να αρρωστήσετε πολύ. Στην απίθανη περίπτωση που αρρωστήσετε πολύ πέρα από ήπια ναυτία και εμφανίσετε επίμονους εμετούς, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόφιμα που μπορείτε ακόμα να φάτε μετά την ημερομηνία λήξης

Πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας τα οικιακά μικρόβια;

Οι μυκητιάσεις σκοτώνουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως

Σπατάλη τροφίμων: Αντιμετώπιση της μάστιγας της σύγχρονης ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon