Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ασφάλεια τροφίμων: Δεν πρέπει να πλένετε το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε

Ασφάλεια τροφίμων: Δεν πρέπει να πλένετε το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε

Ασφάλεια τροφίμων: Το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να εκτοξεύσει επικίνδυνα βακτήρια στην κουζίνα. Είναι καλύτερα να ψήνετε καλά το κοτόπουλο χωρίς να το πλύνετε, ώστε να είναι ασφαλές για κατανάλωση. 


Οι αρχές ασφάλειας τροφίμων και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο συνιστούν να μην πλένετε τα ωμά πουλερικά πριν τα μαγειρέψετε. Αυτό συμβαίνει επειδή το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να εκτοξεύσει επικίνδυνα βακτήρια στην κουζίνα. Είναι καλύτερα να ψήνετε καλά το κοτόπουλο χωρίς να το πλύνετε, ώστε να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Παρόλα αυτά, το πλύσιμο του κοτόπουλου παραμένει κοινό.

Μια έρευνα από το Συμβούλιο Πληροφοριών για την Ασφάλεια Τροφίμων της Αυστραλίας έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Αυστραλοί μάγειρες έπλεναν ολόκληρα κοτόπουλα πριν τα μαγειρέψουν. Ολλανδική έρευνα διαπίστωσε ότι το 25% των καταναλωτών έπλενε το κοτόπουλο τους συχνά ή σχεδόν πάντα. Γιατί λοιπόν το κάνουν οι άνθρωποι—και τι λέει η έρευνα για τους κινδύνους από το πλύσιμο του κοτόπουλου;

Κρέας κοτόπουλου και μικρόβια

Οι λανθασμένες θερμοκρασίες μαγειρέματος και η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ διαφορετικών τροφίμων είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συνδέονται με τροφιμογενείς ασθένειες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το κρέας πουλερικών. Δύο κύριες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών είναι τα βακτήρια Campylobacter και Salmonella, τα οποία βρίσκονται συνήθως στα ωμά πουλερικά. Στην Αυστραλία, τα αναφερόμενα κρούσματα Campylobacter και Salmonella έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Από τις εκτιμώμενες 220.000 περιπτώσεις μόλυνσης από Campylobacter κάθε χρόνο, οι 50.000 μπορούν να αποδοθούν είτε άμεσα είτε έμμεσα στο κρέας κοτόπουλου. Μια ανάλυση των απαντήσεων των καταναλωτών σε μια εκπαιδευτική εκστρατεία σχετικά με τους κινδύνους του πλυσίματος ωμών πουλερικών έριξε φως στο γιατί πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πλένουν το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα.

Μερικοί πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη να ξεπλένονται τα κόπρανα και άλλα υλικά από το κρέας του κοτόπουλου. Στην πραγματικότητα, οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας σημαίνουν ότι τα σφάγια κοτόπουλου δεν χρειάζονται επιπλέον καθαρισμό. Άλλοι πιστεύουν ότι το πλύσιμο με ένα ελαφρώς όξινο διάλυμα (όπως ξύδι ή χυμό λεμονιού) θα σκοτώσει τα βακτήρια. Αντίθετα, η έρευνα έχει δείξει ότι το πλύσιμο των ωμών πουλερικών με χυμό λεμονιού ή ξύδι δεν απομακρύνει τα βακτήρια και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.

Το πλύσιμο του κοτόπουλου εκτοξεύει βακτήρια τριγύρω

Ένα από τα πιο επιτακτικά επιχειρήματα γιατί το πλύσιμο ωμού πουλερικών κάτω από μια βρύση που τρέχει είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα προέρχεται από πρόσφατη έρευνα σχετικά με σταγονίδια νερού που εκτοξεύονται από την επιφάνεια πλυμένου κοτόπουλου. Η μελέτη έδειξε ξεκάθαρα ότι τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από την επιφάνεια του κοτόπουλου στις γύρω επιφάνειες μέσω σταγονιδίων νερού. Χρησιμοποιώντας απεικόνιση υψηλής ταχύτητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο ύψος βρύσης μπορεί να αυξήσει το πιτσίλισμα.

Το κρέας κοτόπουλου είναι συχνά μαλακό και η ροή του νερού μπορεί να δημιουργήσει διάσπαση στην επιφάνεια. Αυτό οδηγεί σε πιτσίλισμα που δεν θα συμβεί σε μια καμπύλη, σκληρή επιφάνεια. Οι ερευνητές τοποθέτησαν μεγάλες πλάκες άγαρ δίπλα στις επιφάνειες του κοτόπουλου για να συλλάβουν τυχόν σταγονίδια νερού. Αυτό τους επέτρεψε να αναπτύξουν τα βακτήρια που μεταφέρθηκαν με το πιτσιλισμένο νερό. Βρήκαν ότι το επίπεδο μετάδοσης των βακτηρίων αυξήθηκε με μεγαλύτερο ύψος βρύσης και μεγαλύτερη ταχύτητα ροής νερού.

Αν και δεν συνιστάται το πλύσιμο των ωμών πουλερικών, φαίνεται ότι ορισμένοι μάγειρες στο σπίτι είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν αυτή την παλιά συνήθεια. Εάν επιμένετε να πλένετε το κρέας κοτόπουλου, σκεφτείτε να το κάνετε σε ένα νεροχύτη με νερό και όχι κάτω από μια βρύση που τρέχει. Χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να σκουπίσετε τυχόν υγρά, πετάξτε την πετσέτα και καθαρίστε τη στη συνέχεια. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διασταυρούμενης μόλυνσης και θα διατηρήσει την κουζίνα ασφαλή. Και παρακαλώ πλύνετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό ωμού κρέατος!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η περίοδος για το Dry January έχει φτάσει!

Τρόποι για να περιορίσετε τις αλλεργίες και το άσθμα

Οι ετικέτες κλίματος επηρεάζουν την επιλογή Fast Food

Προσθέστε αυτές τις 5 υγιεινές σαλάτες στη διατροφή σας για απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon