Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αρνητικές θερμίδες: Ισχύει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες τρώγοντας;

Αρνητικές θερμίδες: Ισχύει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες τρώγοντας;

Αρνητικές θερμίδες: Χάστε βάρος τρώγοντας τροφές με αρνητικές θερμίδες; Ας μάθουμε όλη την αλήθεια, ποιες είναι, αν λειτουργούν και τι πιστεύουν οι ειδικοί. 



Σίγουρα έχετε ακούσει για τις λεγόμενες τροφές με αρνητικές θερμίδες τουλάχιστον μια φορά ένα θαύμα της φύσης που θα σας επέτρεπε να χάσετε βάρος τρώγοντας. Στην πράξη, ορισμένα τρόφιμα θα είχαν τόσο λίγες θερμίδες που η κατανάλωση και η πέψη τους απαιτεί περισσότερη ενέργεια από ό,τι φέρνουν, επιτρέποντάς σας έτσι να χάσετε βάρος τρώγοντας, στην πραγματικότητα. Θα είναι όμως πραγματικά έτσι; Ή είναι απλώς αβάσιμες ειδήσεις; Και τι πιστεύουν οι ειδικοί; Ας μάθουμε τι είναι αλήθεια πίσω από αυτή την ιδέα και ποιες είναι οι εν λόγω τροφές.


Τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες: Τι είναι;

Υπάρχουν όμως όντως τροφές χωρίς θερμίδες; Απολύτως όχι, αλλά σίγουρα μερικά έχουν έναν πραγματικά αμελητέο αριθμό όπως το σέλινο που παρέχει 20 ανά 100 γραμμάρια ή ο μάραθος, που αντί αυτού παρέχει μερικές ακόμη, περίπου 31. Και στη συνέχεια μεταξύ των τροφών που θεωρούνται ότι έχουν αρνητικές θερμίδες βρίσκουμε τα κολοκυθάκια, τη ρόκα, αγγούρι, πράσα.

Και χάνουν βάρος; Καταναλώνουμε πραγματικά περισσότερες θερμίδες τρώγοντας τες από αυτές που εισάγουμε; Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Nicoletta Bocchino που παρενέβη στο The Italian kitchen, στην πραγματικότητα κανένα φαγητό δεν παρέχει μηδενικές θερμίδες, επομένως ακόμη και αυτά που φέρουν την ετικέτα ότι έχουν ακριβώς αρνητικές θερμίδες, στην πραγματικότητα τις περιέχουν ακριβώς όπως όλα τα άλλα. Επισημαίνει επίσης ότι «το να μιλάμε μόνο και αποκλειστικά για θερμίδες όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι πλέον μια ξεπερασμένη έννοια από επιστημονική άποψη».

Η αλήθεια

Η αλήθεια σύμφωνα με τον γιατρό είναι ότι είναι μια έννοια χωρίς καμία βάση που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του τριάντα του περασμένου αιώνα και ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη σχετικά με αυτό. Εν ολίγοις, εξηγεί: «Η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα για να επεξεργαστεί τρόφιμα με «αρνητικές θερμίδες» είναι πολύ μικρή. Δεδομένου ότι αυτά τα τρόφιμα είναι ως επί το πλείστον λαχανικά και χόρτα, επομένως αποτελούνται από υδατάνθρακες και πολύ μικρά ποσοστά λίπους και πρωτεΐνης, είναι πραγματικά ελάχιστο.

Αυτό που μπορούμε να πούμε για τις τροφές με αρνητικές θερμίδες είναι ότι η κατανάλωσή τους δεν οδηγεί αυτόματα σε απώλεια βάρους. Για να εξηγήσει καλύτερα την έννοια έρχεται ο Nourished, ο οποίος μιλά για αυτήν επιστημονικά: «Οι έννοιες της βιοχημείας μας βοηθούν να διαψεύσουμε αυτήν την υπόθεση αφού γνωρίζουμε ότι η λεγόμενη θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή (TID). 

Η ενέργεια που απαιτείται από το σώμα για να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει τα θρεπτικά συστατικά που εισάγονται, είναι μόνο ένα ποσοστό της ενέργειας που προσλαμβάνεται με αυτό το τρόφιμο: είναι υψηλότερο για τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (25-30%) και χαμηλότερο όπου κυριαρχούν οι υδατάνθρακες (6-8%) και τα λιπίδια (3-4%), αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει ποτέ τη θερμιδική αξία του φαγητού […] φαίνεται απίθανο η προκαλούμενη ενεργειακή δαπάνη να μπορεί να υπερβαίνει τις θερμίδες που καταναλώνονται». Ψεύτικες ειδήσεις λοιπόν, αλλά σίγουρα η κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες δεν βλάπτει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γλυκές συνταγές χωρίς ζάχαρη που τα άτομα με διαβήτη και παχυσαρκία μπορούν να απολαύσουν

Προσθέστε goji berries στη διατροφή σας για πολλά οφέλη στην υγεία

Το μέγεθος γραμματοσειράς ωθεί τους πελάτες σε πιο υγιεινές τροφές

Είναι η δίαιτα Galveston πραγματικά καλή για τις γυναίκες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon