Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αρνητικές θερμίδες: Ισχύει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες τρώγοντας;

Αρνητικές θερμίδες: Ισχύει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες τρώγοντας;

Αρνητικές θερμίδες: Χάστε βάρος τρώγοντας τροφές με αρνητικές θερμίδες; Ας μάθουμε όλη την αλήθεια, ποιες είναι, αν λειτουργούν και τι πιστεύουν οι ειδικοί. 


Σίγουρα έχετε ακούσει για τις λεγόμενες τροφές με αρνητικές θερμίδες τουλάχιστον μια φορά ένα θαύμα της φύσης που θα σας επέτρεπε να χάσετε βάρος τρώγοντας. Στην πράξη, ορισμένα τρόφιμα θα είχαν τόσο λίγες θερμίδες που η κατανάλωση και η πέψη τους απαιτεί περισσότερη ενέργεια από ό,τι φέρνουν, επιτρέποντάς σας έτσι να χάσετε βάρος τρώγοντας, στην πραγματικότητα. Θα είναι όμως πραγματικά έτσι; Ή είναι απλώς αβάσιμες ειδήσεις; Και τι πιστεύουν οι ειδικοί; Ας μάθουμε τι είναι αλήθεια πίσω από αυτή την ιδέα και ποιες είναι οι εν λόγω τροφές.

Τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες: Τι είναι;

Υπάρχουν όμως όντως τροφές χωρίς θερμίδες; Απολύτως όχι, αλλά σίγουρα μερικά έχουν έναν πραγματικά αμελητέο αριθμό όπως το σέλινο που παρέχει 20 ανά 100 γραμμάρια ή ο μάραθος, που αντί αυτού παρέχει μερικές ακόμη, περίπου 31. Και στη συνέχεια μεταξύ των τροφών που θεωρούνται ότι έχουν αρνητικές θερμίδες βρίσκουμε τα κολοκυθάκια, τη ρόκα, αγγούρι, πράσα.

Και χάνουν βάρος; Καταναλώνουμε πραγματικά περισσότερες θερμίδες τρώγοντας τες από αυτές που εισάγουμε; Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Nicoletta Bocchino που παρενέβη στο The Italian kitchen, στην πραγματικότητα κανένα φαγητό δεν παρέχει μηδενικές θερμίδες, επομένως ακόμη και αυτά που φέρουν την ετικέτα ότι έχουν ακριβώς αρνητικές θερμίδες, στην πραγματικότητα τις περιέχουν ακριβώς όπως όλα τα άλλα. Επισημαίνει επίσης ότι «το να μιλάμε μόνο και αποκλειστικά για θερμίδες όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι πλέον μια ξεπερασμένη έννοια από επιστημονική άποψη».

Η αλήθεια

Η αλήθεια σύμφωνα με τον γιατρό είναι ότι είναι μια έννοια χωρίς καμία βάση που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του τριάντα του περασμένου αιώνα και ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη σχετικά με αυτό. Εν ολίγοις, εξηγεί: «Η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα για να επεξεργαστεί τρόφιμα με «αρνητικές θερμίδες» είναι πολύ μικρή. Δεδομένου ότι αυτά τα τρόφιμα είναι ως επί το πλείστον λαχανικά και χόρτα, επομένως αποτελούνται από υδατάνθρακες και πολύ μικρά ποσοστά λίπους και πρωτεΐνης, είναι πραγματικά ελάχιστο.

Αυτό που μπορούμε να πούμε για τις τροφές με αρνητικές θερμίδες είναι ότι η κατανάλωσή τους δεν οδηγεί αυτόματα σε απώλεια βάρους. Για να εξηγήσει καλύτερα την έννοια έρχεται ο Nourished, ο οποίος μιλά για αυτήν επιστημονικά: «Οι έννοιες της βιοχημείας μας βοηθούν να διαψεύσουμε αυτήν την υπόθεση αφού γνωρίζουμε ότι η λεγόμενη θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή (TID). 

Η ενέργεια που απαιτείται από το σώμα για να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει τα θρεπτικά συστατικά που εισάγονται, είναι μόνο ένα ποσοστό της ενέργειας που προσλαμβάνεται με αυτό το τρόφιμο: είναι υψηλότερο για τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (25-30%) και χαμηλότερο όπου κυριαρχούν οι υδατάνθρακες (6-8%) και τα λιπίδια (3-4%), αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει ποτέ τη θερμιδική αξία του φαγητού […] φαίνεται απίθανο η προκαλούμενη ενεργειακή δαπάνη να μπορεί να υπερβαίνει τις θερμίδες που καταναλώνονται». Ψεύτικες ειδήσεις λοιπόν, αλλά σίγουρα η κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες δεν βλάπτει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γλυκές συνταγές χωρίς ζάχαρη που τα άτομα με διαβήτη και παχυσαρκία μπορούν να απολαύσουν

Προσθέστε goji berries στη διατροφή σας για πολλά οφέλη στην υγεία

Το μέγεθος γραμματοσειράς ωθεί τους πελάτες σε πιο υγιεινές τροφές

Είναι η δίαιτα Galveston πραγματικά καλή για τις γυναίκες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon