Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αποτελεί το ζωΐκό αίμα ασφαλές συστατικό των τροφών;

Αποτελεί το ζωΐκό αίμα ασφαλές συστατικό των τροφών;

Το ζωΐκό αίμα – συνήθως αυτό της αγελάδας, του χοίρου, του κατσικιού, του αρνιού, του κοτόπουλου, της πάπιας και της χήνας – έχει χρησιμοποιηθεί σε βάθος χρόνου στην παραδοσιακή έθνικ μαγειρική σε όλο τον κόσμο.

 Το αίμα – χάρη στην αλβουμίνη, η οποία πήζει πάνω από τους 75 βαθμούς Κελσίου – αποτελεί παραδοσιακό πηκτικό στη γαλλική κουζίνα, ιδιαίτερα σε ορισμένες σάλτσες. Στη νότια Ινδία, το τηγανισμένο με κρέας και μπαχαρικά αίμα αρνιού αποτελεί πολύ συνηθισμένο πιάτο, ενώ σούπες από αίμα μπορεί κανείς να βρεί σε όλο τον κόσμο, όπως η πολωνική czernina (γίνεται με το αίμα πάπιας), η σουηδική svartsoppa (αίμα χήνας), η βιετναμέζικη tiê´t canh (ωμό αίμα πάπιας) και η κορεάτικη haejangguk (αίμα βοδιού).

 Τα λουκάνικα από αίμα, φτιάχνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε μεγάλο αριθμό πολιτισμών. Αναμφισβήτητα το πιο γνωστό λουκάνικο αίματος στις Η.Π.Α προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν είναι άλλο από τη μαύρη πουτίγκα (αίμα χοίρου). Άλλα παραδοσιακά λουκάνικα αίματος είναι το ιταλικό biroldo (αίμα χοίρου ή αγελάδας αναμειγνύεται με σταφίδες και ξηρούς καρπούς), το ιρλανδικό drisheen (αίμα προβάτου με κρέμα, δημητριακά και μπαχαρικά), το ισπανικό morcilla (αίμα χοίρου, ρύζι και κρεμμύδια), το θιβετιανό gyurma (βουβαλίσιο αίμα) και το χριστουγεννιάτικο εσθονικό verivorst (αίμα χοίρου, σίκαλη και αλεύρι, σερβίρεται με μαρμελάδα ή ξινή κρέμα).

 Μερικοί πολιτισμοί, και συγκεκριμένα ο κινέζικος, ο βιετναμέζικος και ο ταϊλανδέζικος, χρησιμοποιούν το πηγμένο αίμα από κοτόπουλο, πάπια, χήνα ή αγελάδα που είναι κομμένο σε τεμάχια, γνωστό και ως «blood tofu». Επιπλέον, το αίμα έχει ρίζες στην ιστορία των τροφίμων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την τρίτη έκδοση του OxfordCompanion to Food, (Oxford University Press, 2014), «η αιμορραγία των αλόγων ήταν επίσης συνηθισμένη κατά την αποίκηση της Αμερικής». Το αίμα αλόγου καταναλωνόταν είτε υγρό είτε διατηρημένο σε αλάτι και κοβόταν σε κύβους.

 Ενώ λίγα στοιχεία είναι διαθέσιμα σχετικά με την περιεκτικότητα του αίματος σε θρεπτικά συστατικά, ορισμένες πηγές υποστηρίζουν την κατανάλωση του αίματος ως μέσου αντιμετώπισης της αναιμίας χάρη στην υψηλή βιοδιαθεσιμότητας του σε σιδήρο. Υπάρχουν επίσης λίγες πληροφορίες σχετικά με θέματα ασφάλειας μαγειρέματος τροφίμων με αίμα. Το ζωΐκό αίμα θεωρείται «υποπροϊόν του κρέατος»σύμφωνα με την Υπηρεσία Θεώρησης της Ασφάλειας Τροφίμων USDA. Το χοιρινό αίμα για να πιστοποιηθεί ως «βρώσιμο»πρέπει να προέρχεται από υγιή ζώα (επιθεώρηση πριν και μετά τη σφαγή), να υποβάλλεται σε επεξεργασία από επίσημους φορείς ελέγχου και να υποστεί θερμική επεξεργασία. Το αίμα από γουρούνι πρέπει επίσης να προέρχεται από χώρα που δεν εμφανίζει κρούσματα της γρίπης των χοίρων.

 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε περιοχές όπου ξέσπασε ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1, αναφορές για «λίγα ανθρώπινα κρούσματα» πιθανώς συνδέουν τη γρίπη των πτηνών με την κατανάλωση ωμών πουλερικών, συμπεριλαμβανομένων πιάτων με ωμό αίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon