Απόψυξη μικροκύματα: Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων σας για την απόψυξη των τροφίμων είναι ασφαλής, αλλά πρέπει να μαγειρέψετε το φαγητό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απόψυξης, για να μην αναπτυχθούν επιβλαβή βακτήρια.
Πολλοί φούρνοι μικροκυμάτων έχουν ένα κουμπί με την ένδειξη “Defrost” που σας επιτρέπει να ξεπαγώνετε γρήγορα τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιεί τυπική θερμότητα φούρνου μικροκυμάτων, αλλά μειώνει την ισχύ σε περίπου 30%, ξεπαγώνει τα τρόφιμα αλλά προσέχει να μην τα μαγειρέψει. Πολλά μοντέλα σάς επιτρέπουν επίσης να εισάγετε το βάρος ή τον τύπο του φαγητού για να υπολογίσετε τον χρόνο απόψυξης. Όπως όλες οι ρυθμίσεις φούρνου μικροκυμάτων, τα τρόφιμα θερμαίνονται μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που δημιουργούνται από ένα μάγνητρο. Οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιούν χαμηλότερα επίπεδα ισχύος, όπως η απόψυξη, το επιτυγχάνουν απλώς ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας το μάγνητρο αντί να το αφήνουν συνεχώς ενεργοποιημένο, κάτι που θα ήταν 100% ισχύς. Μάθετε περισσότερα στον οδηγό μας για το πώς μαγειρεύει το φαγητό ένας φούρνος μικροκυμάτων.
Είναι ασφαλής η απόψυξη στα μικροκύματα;
Ναί. Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων σας για την απόψυξη των τροφίμων είναι ασφαλής, αλλά πρέπει να μαγειρέψετε το φαγητό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απόψυξης. Εάν το φαγητό αφεθεί να παραμείνει πολύ περισσότερο από τον κατάλληλο χρόνο απόψυξης των 8 έως 10 λεπτών ανά κιλό, τα επιβλαβή βακτήρια θα μπορούσαν να αρχίσουν να αναπτύσσονται. Επίσης, μην ξεπαγώνετε στο φούρνο μικροκυμάτων κανένα φαγητό που έχει ήδη μείνει έξω από την κατάψυξη για περισσότερο από 20 λεπτά. Αντίθετα, ξεπαγώστε το σιγά σιγά στο ψυγείο ή σε ένα μπολ με κρύο νερό. Ο χρόνος απόψυξης στο φούρνο μικροκυμάτων εξαρτάται από τον τύπο του φαγητού που ξεπαγώνετε καθώς και από το βάρος του. Γενικά, τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται 2 έως 3 λεπτά. Το κρέας διαρκεί 8 έως 10 λεπτά ανά κιλό. Ελέγξτε για οδηγίες στη συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι ξεπαγώνετε σωστά τα τρόφιμα.
Πώς να αποψύξετε τον κιμά, τη μπριζόλα και άλλο κρέας
- Βήμα 1: Αφαιρέστε την συσκευασία και τοποθετήστε το κρέας σε δοχείο. Εκτός εάν αναφέρεται άμεσα, οι συσκευασίες των τροφίμων δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων. Ένα γυάλινο δοχείο λειτουργεί καλύτερα για την απόψυξη.
- Βήμα 2: Επιλέξτε το defrost. Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σας δεν διαθέτει κουμπί απόψυξης, προσαρμόστε χειροκίνητα τη ρύθμιση ισχύος στο 20% ή 30% χρησιμοποιώντας το κουμπί Power Level. Εάν το μοντέλο σας διαθέτει κουμπί απόψυξης, μπορεί να σας ρωτήσει ποιο είδος φαγητού ξεπαγώνετε και το βάρος του για να υπολογίσει το χρόνο απόψυξης. Εάν το μοντέλο σας δεν ζητά πληροφορίες σχετικά με τον τύπο και το βάρος του φαγητού, εισαγάγετε μόνοι σας το χρόνο: γενικά το κρέας πρέπει να ξεπαγώνει για 8 έως 10 λεπτά ανά κιλό. Βρείτε το βάρος του κρέατος στη συσκευασία ή τοποθετήστε το σε μια ζυγαριά κουζίνας. Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο για να δείτε πώς να επιλέξετε τις ρυθμίσεις απόψυξης μικροκυμάτων σε φούρνους μικροκυμάτων.
- Βήμα 3: Περιστρέψτε, γυρίστε ή σπάστε το κρέας περιοδικά. Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σας δεν διαθέτει περιστρεφόμενο δίσκο που περιστρέφεται αυτόματα, περιστρέψτε το κρέας χειροκίνητα κάθε λίγα λεπτά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη απόψυξη. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να αναποδογυρίζετε μεγάλα κομμάτια κρέατος ή να χωρίζετε ξεχωριστά κομμάτια που είναι κολλημένα μεταξύ τους. Αυτό θα βοηθήσει το κρέας να ξεπαγώσει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη συνέπεια.
- Βήμα 4: Μαγειρέψτε αμέσως. Μαγειρέψτε το φαγητό αμέσως μετά την απόψυξή του. Αν αφήσετε το φαγητό για πολύ καιρό θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων, γι’ αυτό προσπαθήστε να μην το αφήσετε να καθίσει στο φούρνο μικροκυμάτων ενώ ετοιμάζετε το υπόλοιπο γεύμα.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube