Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Απόλαυση και υγεία – Βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα

Απόλαυση και  υγεία – Βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα

Οι σούπες λαχανικών θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες επιλογές σας! Γιατί; Επειδή κρατάνε τα περισσότερα υδατοδιαλυτά συστατικά των υλικών που περιέχουν.


Οι σούπες λαχανικών θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες επιλογές σας! Γιατί; Επειδή κρατάνε τα περισσότερα υδατοδιαλυτά συστατικά των υλικών που περιέχουν, αν μάλιστα αυτά είναι λαχανικά, τότε το διατροφικό όφελος μας είναι πολλαπλάσιο από τις σούπες! Η βασική πρώτη ύλη της συνταγής, το πράσο περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α! Ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την καλή μας όραση τη νύχτα αλλά και για την υγεία των βλεννογόνων, όπως για παράδειγμα το στόμα μας. Παρόμοια δράση για την υγεία των ματιών φέρουν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που έχει, και πιο συγκεκριμένα φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

  ΥΛΙΚΑ

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες (περίπου 300 γρ.)
  • 2 κούπες ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένη μαραθόριζα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε κυβάκια (3 μέτριες πατάτες)
  • 4 κούπες ζεστό ζωμό λαχανικών (ή 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε 4 κούπες νερό)
  • 2 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
  2. Ρίξτε τα πράσα και τα κρεμμύδια και ανακατέψτε συνεχώς για 5 λεπτά περίπου, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
  3. Προσθέστε το σκόρδο, το αλάτι και τον κουρκουμά και ανακατέψτε για 1 λεπτό ακόμη.
  4. Προσθέστε τις πατάτες, το ζωμό λαχανικών και τα μυρωδικά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά περίπου.
  5. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολοτποιείστε με ένα ραβδομπλέντερ απευθείας στην κατσαρόλα ή μεταφέρετε σε δόσεις στο blender.
  6. Μεταφέρετε τη σούπα στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση, και είναι έτοιμη.
  7. Σερβίρεται ζεστή με ωμό ελαιόλαδο, κρουτόν, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο δεντρολίβανο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρεις υπέροχες σούπες που μας ζεσταίνουν τον χειμώνα

Τροφές που βοηθούν στην αύξηση του κολλαγόνου φυσικά

Φτιάχνοντας μια υγιεινή σούπα κολοκύθας

Χτίστε το ανοσοποιητικό σας με συγκεκριμένες τροφές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon