Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αποξηραμένα φρούτα: Ευεργετική για την υγεία η κατανάλωσή τους

Αποξηραμένα φρούτα: Ευεργετική για την υγεία η κατανάλωσή τους

Μπορεί να είναι αποξηραμένα, αλλά η κατανάλωσή τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία, την καρδιά ακόμη και το σωματικό βάρος



Αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν σύμμαχο της υγείας ισχυρίζεται έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Μάλιστα, τις ημέρες που οι συμμετέχοντες τα συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους, κατανάλωσαν συνολικά περισσότερα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά και περισσότερες θερμίδες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την κακή διατροφή με τους μισούς σχεδόν θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις στις ΗΠΑ, με την έλλειψη φρούτων να αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Ωστόσο, για διάφορους λόγους -κόστος, διαθεσιμότητα, διάρκεια ζωής- πολλοί καταναλωτές αποφεύγουν τα θρεπτικά φρέσκα φρούτα (φυτικές ίνες, βιταμίνες).


Στην πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Valerie Sullivan στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή και οικονομική εναλλακτική.

Για τις ανάγκες της έρευνας αξιοποιήθηκαν στοιχεία από 25.590 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής, σχετικά με τα τρόφιμα που κατανάλωσαν τις προηγούμενες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων φρούτων. Συνυπολογίστηκαν επίσης στοιχεία για την καρδιομεταβολική υγεία των συμμετεχόντων (δείκτης μάζας σώματος, περιφέρειας μέσης, αρτηριακή πίεση) και της συνολικής ποιότητας της διατροφής τους.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως, κατά μέσο όρο, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων σχετίστηκε με συνολικά καλύτερη διατροφή, καθώς και μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης και συστολική αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, τις ημέρες που οι συμμετέχοντες κατανάλωναν αποξηραμένα φρούτα συνήθιζαν να καταναλώνουν και περισσότερα φρέσκα φρούτα. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις μέρες των αποξηραμένων φρούτων, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν συνολικά περισσότερους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο, πολυακόρεστα λιπαρά και θερμίδες.

Προσοχή στην ποσότητα και την ποιότητα

Όπως διευκρίνισε η Sullivan, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές: αφενός, πρέπει να επιλέγουν αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και, αφετέρου, να υπολογίζουν τις μερίδες, παρά τη δυσκολία (μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων είναι μικρότερη από μια μερίδα φρέσκου αφού έχει αφαιρεθεί το νερό).

Η Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Texas Tech University και ερευνήτρια – καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια την περίοδο της μελέτης, επεσήμανε πως είναι οι ελάχιστα επεξεργασμένες μορφές φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων, κονσερβοποιημένων και αποξηραμένων, πιθανώς να έχουν κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα.«Είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο, με σχετική συνέπεια ως προς την ποιότητα και μπορούν να συντηρηθούν για πολύ περισσότερο καιρό. Επιπλέον, είναι συνήθως πιο οικονομική επιλογή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε είναι απαραίτητα τα αποξηραμένα φρούτα

Αποξηραμένα Φρούτα: Λόγοι που πρέπει να τα επιλέγω

Ποια αποξηραμένα φρούτα αξίζει να προσθέσουμε στη διατροφή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon