Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Aποκωδικοποιήθηκε o γενετικός κώδικας του μαλακού σιταριού

Aποκωδικοποιήθηκε o γενετικός κώδικας του μαλακού σιταριού


O γενετικός κώδικας του μαλακού σιταριού (Triticum aestivum ) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ψωμιού,αποκωδικοποιήθηκε  απο τους επιστήμονες και αυτό θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων ποικιλιών του σιταριού, οι οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στην ξηρασία, τις ασθένειες και τις άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Το παραπάνω συμπέρασμα δημοσιεύθηκε  στο περιοδικό Nature.Η ανάγνωση του γονιδιώματος αναμένεται να βοηθήσει τους αγρότες να αναπτύξουν πιο αποδοτικές και ανθεκτικές καλλιέργειες σιταριού, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Η προοπτική αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών της ανθρωπότητας, με δεδομένο ότι το ψωμί αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης και ασκούνται ανοδικές πιέσεις στην τιμή του διεθνώς, ιδίως όταν οι σοδειές πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Νιλ Χολ του Κέντρου Γενετικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ανακάλυψαν ότι το μαλακό σιτάρι έχει το πιο πολύπλοκο γονιδίωμα που έχει αποκωδικοποιηθεί μέχρι σήμερα, καθώς διαθέτει 94.000 έως 96.000 γονίδια, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με τον άνθρωπο.

Τα νουεκλοτίδια (ζεύγη βάσεων DNA) του σιταριού φθάνουν συνολικά τα 17 δισεκατομμύρια, περίπου πενταπλάσια από το ανθρώπινο γονιδίωμα, αν και το 80% από αυτά αποτελείται από επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες γενετικού υλικού. Το γονιδίωμα του μαλακού σιταριού είναι εξαπλοειδές, δηλαδή περιέχει έξι αντίγραφα καθενός από τα επτά χρωμοσώματά του, με αποτέλεσμα συνολικά να διαθέτει 42 χρωμοσώματα. Αντίθετα, το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι διπλοειδές, δηλαδή περιέχει δύο αντίγραφα καθενός από τα 23 χρωμοσώματα, συνεπώς συνολικά διαθέτει 46 χρωμοσώματα.

Το μαλακό σιτάρι άρχισε να καλλιεργείται πριν από περίπου 8.000 χρόνια και από τότε υπήρξε βασικό συστατικό της διατροφής πολλών πολιτισμών. Σήμερα είναι -μαζί το καλαμπόκι και το ρύζι- μία από τις τρεις σημαντικότερες γεωργικές καλλιέργειες παγκοσμίως (καλύπτοντας μια συνολική έκταση περίπου 2.400 εκατ. στρεμμάτων παγκοσμίως) και συνεισφέρει περίπου το 20% της συνολικής κατανάλωσης θερμίδων της ανθρωπότητας. Περίπου το 35% των 7 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Γης συναρτά την επιβίωσή του άμεσα από το σιτάρι. Σιτάρι αναπτύσσεται από τον Ισημερινό έως τον Αρκτικό Κύκλο και σε υψόμετρο έως 4,5 χιλιόμετρα. Η παραγωγή του όμως (συνολικά 681 εκατ. τόνοι το 2011) απειλείται διεθνώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα συνεχώς αυξάνεται η ζήτηση γι’ αυτό λόγω της συνεχούς αύξησης του πληθυσμού της Γης.

 Το δεύτερο είδος σιταριού είναι το σκληρό (Durum), που χρησιμοποιείται στα ζυμαρικά.Η νέα ταχύτερη τεχνολογία ανάγνωσης του γενετικού κώδικα των φυτών ανοίγει πλέον το δρόμο για την «αποκρυπτογράφηση» των μυστικών του DNA και άλλων σημαντικών καλλιεργειών, όπως του ζαχαροκάλαμου.

Το ψωμί κάνει καλό στην καρδιά

Εξάλλου, μια νέα ισπανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού, ιδίως ολικής αλέσεως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου. Οι ερευνητές του Τμήματος Διατροφολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραφαήλ Λόραχ, μελετούν γενικότερα τα «λειτουργικά» τρόφιμα. Εξέτασαν, σε ένα δείγμα 275 εθελοντών, την επίδραση του ψωμιού στον μεταβολισμό και στο επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα τους και κατέληξαν ότι το ψωμί πρέπει να αποτελεί συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι τρώνε καθημερινά ψωμί, ιδίως ολικής αλέσεως, έχουν χαμηλότερα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης, σε σχέση με όσους καταναλώνουν ψωμί σποραδικά ή καθόλου. Επίσης η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού σχετίζεται με χαμηλότερη συγκέντρωση ινσουλίνης στο αίμα, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο για ινσουλινο-αντίσταση και την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κάστανα: Η τροφή που στηρίζει τη ρύθμιση της ινσουλίνης

Μικροβίωμα εντέρου: Ποιες οι επιπτώσεις του καφέ στην υγεία του σώματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποξηραμένοι Χουρμάδες: Τα οφέλη που ίσως δεν γνωρίζατε

Αποξηραμένοι Χουρμάδες: Οι αποξηραμένες χουρμάδες είναι ένα φυσικό τρόφιμο που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία ίσως να μην είναι τόσο γνωστά. Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, οι χουρμάδες είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά

Μπανάνα: Το φρούτο που πρέπει να εντάξετε στην διατροφή σας για μία ομαλή εγκυμοσύνη

Μπανάνα: Ορισμένα φρούτα προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία της εγκύου και την ανάπτυξη του εμβρύου. Ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα για την εγκυμοσύνη είναι η μπανάνα, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Αυτά τα λαχανικά θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Η καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Ορισμένα λαχανικά περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία και προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις και ασθένειες.

Winter spice Γκρανόλα: Υγεινή συνταγή για γκρανόλα με χειμωνιάτικες γεύσεις

Winter spice Γκρανόλα: Η χειμωνιάτικη granola με μπαχαρικά είναι η τέλεια επιλογή για το πρωινό ή το απογευματινό σνακ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο συνδυασμός των ζεστών και αρωματικών μπαχαρικών, όπως κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ,

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Ένα υγιεινό γλύκισμα ιδανικό για παιδιά

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Τα μπισκότα ταχίνι με σοκολάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Η πλούσια γεύση του ταχινιού συνδυάζεται τέλεια με την πλούσια, γλυκιά γεύση της σοκολάτας

Λωτοί: Το μυστικό για τα υγιή και λαμπερά μαλλιά των ονείρων σας

Λωτοί: Ο καρπός λωτού είναι γνωστός για τις θρεπτικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία, αλλά μπορεί να προσφέρει και εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία των μαλλιών. Πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά

Σκανδιναβική διατροφή: Πόσο υγιεινό είναι αυτό το διατροφικό πλάνο;

Σκανδιναβική διατροφή: Παρέχει ισορροπία, ευεξία και μια πιο συνειδητή προσέγγιση στη διατροφή και είναι μια καλή επιλογή για όσους αναζητούν μια υγιεινή, φιλική προς το περιβάλλον διατροφή.

Close Icon