Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Από την αναπνοή εντοπίζεται η παχυσαρκία

Από την αναπνοή εντοπίζεται η παχυσαρκία

Απο την αναπνοή μπορούν να εντοπίσουν την παχυσαρκία Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που θα δημοσιευθούν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου «Κέδροι του Σινά» στο Λος Άντζελες υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα μικρόβια του ανθρώπινου εντέρου που εκλύονται με την αναπνοή μπορούν να καθορίσουν την προδιάθεση του ατόμου να πάρει βάρος, και η παρουσία μεθανίου και υδρογόνου στην αναπνοή του ατόμου-φορέα των μικροβίων αυτών σχετίζεται άμεσα με το περιττό σωματικό βάρος και το λίπος.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ωστόσο ότι η υπερφαγία και η έλλειψη δραστηριότητας είναι τα βασικά αίτια της παχυσαρκίας. Όμως και άλλοι παράγοντες, κυρίως η πληθώρα ή μείωση των συγκεκριμένων μικροβίων που επικαλύπτουν τα τοιχώματα του εντέρου, και είναι ανιχνεύσιμα στην αναπνοή, ενδεχομένως να συντελούν στην αύξηση του βάρους.

Τα «πεινασμένα» μικρόβια

Η άποψη ότι εντερικά μικρόβια σχετίζονται με την παχυσαρκία δεν είναι νέα. Αρκετές μελέτες έχουν γραφεί για το θέμα τα τελευταία χρόνια. Όμως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει ποια μικρόβια είναι οι βασικοί ύποπτοι.

Ο Δρ Ρούτσι Μαθουρ και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν στο μικρόβιο Methanobrevibacter smithii, που παράγει μεθάνιο. Σύμφωνα με την θεωρία τους, το M.smithii «τρώει» το υδρογόνο που παράγεται από άλλους μικροοργανισμούς του εντέρου. Τα χαμηλά επίπεδα υδρογόνου, με τη σειρά τους, αυξάνουν τη ζύμωση στο έντερο, επιτρέποντας στον οργανισμό να απορροφά περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια από τα τρόφιμα.

«Συνήθως οι μικροοργανισμοί που ζουν στο πεπτικό σύστημα είναι ωφέλιμοι για τον άνθρωπο, βοηθώντας στον να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Όμως, όταν το μικρόβιο M.smithii υπεραφθονεί, μπορεί να τροποποιήσει την ισορροπία με τρόπο που κάνει τον άνθρωπο να είναι πιο επιρρεπής στην αύξηση του σωματικού βάρους», εξηγεί ο Δρ Μαθουρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη του Δρ Μαθουρ που είχε γίνει σε αρουραίους και είχε δημοσιευθεί πέρσι, είχε δείξει ότι το M.smithii προάγει την αύξηση του βάρους. Μια υπερπληθώρα M.smithii μπορεί να καταστήσει ανιχνεύσιμα τα επίπεδα του μεθανίου στην αναπνοή των παχύσαρκων ατόμων.

Τεστ αναπνοής

Ο Δρ Μαθουρ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανέλυσε δείγματα αναπνοής από 792 άτομα. Διαπίστωσε ότι είχαν κανονικό αναπνευστικό περιεχόμενο, υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου, υψηλά επίπεδα υδρογόνου ή υψηλά επίπεδα και των δύο αερίων.

Όσοι ήταν θετικοί σε υψηλές συγκεντρώσεις και των δύο αερίων είχαν σημαντικά υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους.

Αλλά η παρουσία του υδρογόνου και του μεθανίου στην αναπνοή των παχύσαρκων ατόμων ενδεχομένως να είναι ένδειξη ότι το μικρόβιο M.smithii (που παράγει μεθάνιο) τελικά ευθύνεται για το περιττό βάρος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι γαλλική μελέτη που είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο του 2012 στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity είχε δείξει ότι, το εντερικό βακτήριο Lactobacillus reuteri είχε συσχετιστεί με τα παχύσαρκα άτομα συνδυαστικά με χαμηλότερα επίπεδα του M.smithii. Ενώ μελέτη της ίδιας γαλλικής ομάδας, δημοσιευμένη στο PLOS ONE το 2009, είχε σχετίσει την περίσσεια του M. smithii με την ανορεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon