Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Από ποια ηλικία μπορώ να δώσω στο παιδί μου φρέσκο γάλα ;

Από ποια ηλικία μπορώ να δώσω στο παιδί μου φρέσκο γάλα ;

 

Η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντική παράμετρο για την υγεία του παιδιού αλλά και τη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη. Σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός παιδιού θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον παιδίατρος σας αφού είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει ιδιαίτερα αν παρουσιάζει προβλήματα αλλεργίας .

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr Ιωάννα Βασιλακοπούλου-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα  – Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Στο διαιτολόγιο του παιδιού είναι απαραίτητο να περιλαμβάνονται τροφές από όλες τις ομάδες αφού οι ενεργειακές του απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες . Είναι σημαντικό να διατηρείται το μέτρο και η ισορροπία σ’ όλα τα γεύματα του. Από την ηλικία του ενός έτους οι απαιτήσεις του σε πρωτεΐνη είναι περίπου 16γρ. ημερησίως αφού στο διάστημα αυτό η ανάπτυξη του μυϊκού ιστού είναι στο μέγιστο βαθμό. Ότι πιο ιδανικό θα ήταν να συνεχιζόταν ο μητρικός θηλασμός αφού το μητρικό γάλα είναι η ιδανικότερη τροφή για ένα βρέφος αλλά και το νήπιο. Όταν η μητέρα δεν μπορεί να συνεχίσει το θηλασμό για λόγους κοινωνικούς ή πρακτικούς ,οι πρωτεΐνες αυτές και όλα τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από ζωικές τροφές όπως γάλα οποιασδήποτε μορφής. Η ποσότητα πρωτεΐνης ωστόσο, που περιέχεται σε κάθε γάλα διαφέρει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα πρέπει να επιλέγεται γάλα µε χαµηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (µέχρι ~2 γραµµάρια ανά 100ml) ώστε να αφήνετε περιθώριο για κατανάλωση και άλλων πρωτεϊνούχων τροφών υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, γιαούρτι), αποφεύγοντας την υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης. Τέλος άπαχο γάλα δηλαδή χωρίς καθόλου περιεκτικότητα λίπους δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά κάτω των πέντε χρόνων βέβαια αυτό εξαρτάται και από την υπόλοιπη δίαιτα του παιδιού και από το αν υπάρχει πρόβλημα βάρους ή οποιοδήποτε άλλα πρόβλημα που απαιτεί μείωση των λιπαρών. Η απομάκρυνση του λίπους από τα προϊόντα αυτά συνοδεύεται συχνά και από απομάκρυνση των λιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες A,D,K,E).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon