Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άπαχο κρέας: Είναι το κοτόπουλο κατάλληλο για διατροφή;

Άπαχο κρέας: Είναι το κοτόπουλο κατάλληλο για διατροφή;

Άπαχο κρέας: Το κοτόπουλο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.


Το κοτόπουλο έχει καλά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία, αλλά τα διαφορετικά μέρη και οι μέθοδοι παρασκευής επηρεάζουν το πόσο υγιεινό είναι το γεύμα σας με βάση το κοτόπουλο. Τα πιο σκούρα κοψίματα όπως ο μηρός και το μπαστούνι περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες από τα πιο ανοιχτόχρωμα κοψίματα όπως το στήθος. Η διατήρηση της πέτσας ή το τηγάνισμα του κοτόπουλου θα προσθέσει επίσης κορεσμένα λιπαρά. Εάν αλλάζετε κόκκινο κρέας για κοτόπουλο, θα θελήσετε να κολλήσετε με το στήθος κοτόπουλου, καθώς είναι το πιο υγιεινό κομμάτι του πουλιού.

Οφέλη για την υγεία

Το κοτόπουλο είναι ένα φανταστικό υποκατάστατο για τα κόκκινα κρέατα. Μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, το κρέας έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία:

Πιο δυνατά οστά και μύες

Η άπαχη πρωτεΐνη στο κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή αμινοξέων. Το σώμα μας χρησιμοποιεί αμινοξέα για να χτίσει μυϊκό ιστό, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς γερνάμε. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Η κατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ισχυρότερων μυών και στην προώθηση υγιέστερων οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών και ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Διαχείριση βάρους και υγεία της καρδιάς

Έρευνες δείχνουν ότι 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πιο χορτάτοι. Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι παρά το ότι τρώμε λιγότερο, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους. Το υγιέστερο βάρος οδηγεί σε βελτιώσεις στους παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα, όπως υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη, το κοτόπουλο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Καλύτερη διάθεση

Το κοτόπουλο περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης (η ορμόνη της «καλής αίσθησης») στον εγκέφαλό μας. Τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο κοτόπουλο δεν είναι αρκετά υψηλά για να σας κάνουν να αισθάνεστε αμέσως ευφορία, αλλά μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες.

Θρέψη

Το κοτόπουλο είναι γεμάτο με πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και δεν περιέχει πολύ λίπος – ειδικά αν τρώτε άπαχα κομμάτια. Πέρα από την πλούσια περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, το κοτόπουλο περιέχει επίσης:

  • Βιταμίνη Β12
  • Τρυπτοφάνη
  • Χολίνη
  • Ψευδάργυρος
  • Σίδερο
  • Χαλκός

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Ένα ωμό φιλέτο στήθους κοτόπουλου χωρίς κόκαλα περιέχει:

Θερμίδες: 120
Πρωτεΐνη: 26 γραμμάρια
Λίπος: 2 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Ζάχαρη: 0 γραμμάρια

0

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Το USDA συνιστά τον περιορισμό των μεγεθών των μερίδων τροφών όπως το κοτόπουλο σε μεταξύ 2 και 6,5 ουγγιές πρωτεΐνης την ημέρα. Τα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια μπορεί να χρειάζονται περισσότερα.

Αποθηκεύστε και μαγειρέψτε σωστά το κοτόπουλο σας για να αποφύγετε τροφιμογενείς ασθένειες. Η διασταυρούμενη μόλυνση κατά το μαγείρεμα ή το να αφήνετε το κοτόπουλο να καθίσει έξω για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων που θα σας αρρωστήσει σοβαρά.

Αν και θεωρείται άπαχη πρωτεΐνη, το κοτόπουλο περιέχει μικρή ποσότητα χοληστερόλης. Εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης ή διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα χοληστερόλης στο κρέας που αγοράζετε. Δεν βλάπτει ποτέ να συζητάτε τι τρώτε με έναν γιατρό ή διαιτολόγο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση πρωτεΐνης συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή

Διατηρήστε το βάρος σας καταναλώνοντας υγιεινές τροφές

Φτιάξτε μανιταρόπιτα για ένα καταπληκτικό brunch!

Φτιάξτε μία υγιεινή και νόστιμη κοτόπιτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon