Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Απαλλαγή από το λίπος και άλλους κινδύνους την Τσικνοπέμπτη

Απαλλαγή από το λίπος και άλλους κινδύνους την Τσικνοπέμπτη

Το ψήσιμο στα κάρβουνα μπορεί να είναι ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, αρκεί να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Τσικνοπέμπτη στις 28 Φεβρουαρίου 2019 και στο προσκήνιο θα επανέλθει το ψήσιμο στα κάρβουνα, που μπορεί να είναι ένας πολύ υγιεινός τρόπος μαγειρέματος όταν το κάνουμε με τον σωστό τρόπο.

Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι απαλλάσσει το κρέας και γενικότερα τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα από το περιττό λίπος. Το μειονέκτημά του, όμως, είναι πως αν δεν προσέξουμε τη διαδικασία, μπορεί να γεμίσει το κρέας με επιβλαβείς ουσίες.

Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι το κρέας είναι πολύ ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ότι κάθε μέθοδος μαγειρέματος που το εκθέτει σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ορισμένων χημικών ουσιών οι οποίες σχετίζονται με τον καρκίνο. Οι ουσίες αυτές λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), οι οποίες δεν υπάρχουν εκ φύσεως στο κρέας. Δημιουργούνται όμως λόγω της θερμότητας.

Ειδικά με το ψήσιμο στα κάρβουνα, στην επιφάνεια του κρέατος μπορεί να σχηματιστούν και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), που επίσης σχετίζονται με τον καρκίνο.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να αποσοβηθούν εάν λάβουμε ορισμένα μέτρα:

Πριν το ψήσιμο

* Καθαρίστε καλά τη σούβλα ή/και τη σχάρα. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με σκληρή βούρτσα, ούτως ώστε να απομακρύνετε και τυχόν καμένα υπολείμματα κρέατος.

* Διαλέξτε προσεκτικά το κρέας. Προτιμήστε τα κομμάτια του με όσο το δυνατόν λιγότερο ορατό λίπος. Έτσι θα αποφύγετε τις πολλές αναζωπυρώσεις της φωτιάς στη διάρκεια του ψησίματος.

Βάλτε επίσης μαζί με το κόκκινο κρέας, κομμάτια λευκού (π.χ. κοτόπουλο).

* Να μαρινάρετε καλά το κρέας. Μελέτες έχουν δείξει πως το μαρινάρισμα σε όξινα υλικά (π.χ. χυμός λεμονιού) και πολλά καρυκεύματα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ετεροκυκλικές αμίνες.

Προστατευτικά καρυκεύματα είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το θυμάρι, η μέντα κ.λπ.

Στη μαρινάδα μπορείτε να προσθέσετε και αλάτι, αλλά λίγο, διότι είναι επιβαρυντικό για την αρτηριακή πίεση», τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

* Ρυθμίστε τα κάρβουνα και την ψηστιέρα με τρόπο, ώστε το κρέας να ψηθεί σιγά-σιγά. Θα χρειασθείτε περισσότερη ώρα έως ότου τελειώσετε, αλλά θα δημιουργηθούν λιγότερες καρκινογόνες ουσίες.

Εναλλακτικά, μισοψήστε πρώτα το κρέας στον φούρνο και τελειώστε το στην ψηστιέρα.

Στη διάρκεια του ψησίματος

* Πριν αρχίσετε να ψήνετε το κρέας, ψήστε άφθονα λαχανικά. Κολοκύθια, μελιτζάνες, σπαράγγια, καλαμπόκι, κρεμμύδια και μανιτάρια είναι πεντανόστιμα στα κάρβουνα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και τυρί σαγανάκι.

Με αυτό τον τρόπο, δεν θα προσλάβετε μόνο πρωτεΐνη και λίπος από το κρέας, αλλά και θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες από τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Φροντίστε μόνο να αλείψετε τα λαχανικά με ελαιόλαδο πριν τα βάλετε στη σχάρα, για να μην κολλήσουν, συνιστά.

* Να αλείφετε τακτικά το κρέας με μείγμα λεμονιού με ρίγανη. Ωστόσο μην χρησιμοποιείτε ό,τι έχει περισσέψει από την μαρινάδα, διότι υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

* Μην βάζετε το ψήσιμο στα κάρβουνα στον… αυτόματο. Να γυρνάτε συχνά το κρέας, για να μην αυξάνεται πολύ η θερμοκρασία του σε κάθε πλευρά.

* Μην κάψετε το κρέας. Άλλο να είναι καλοψημένο στο εσωτερικό του και άλλο να έχει σκούρα, καμένα σημεία. Μην τρώτε ποτέ τα καμένα τμήματα του κρέατος.

Γενικά

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα της κρεοφαγίας.

Εκτός από τα ψητά λαχανικά, εξ άλλου, φροντίστε να συνοδεύσετε τα ψητά κρέατα με άφθονες, απλές σαλάτες από ωμά και βραστά λαχανικά. Οι σαλάτες αυτές δεν πρέπει να συνοδεύονται από σος με πολλά λιπαρά. Λίγο ελαιόλαδο με ξύδι ή λεμόνι είναι αρκετά.

Τέλος, «την επομένη ημέρα, εξισορροπήστε την υπερκατανάλωση ζωικών λιπών τρώγοντας όσπρια ή λαδερό ως κύριο γεύμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon