Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αντιοξειδωτικές αλλά και νηστίσιμες οι σταφίδες

Αντιοξειδωτικές αλλά και νηστίσιμες οι σταφίδες

 
Οι σταφίδες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές, χορταστικές και προσφέρουν μια λύση για ένα νηστίσιμο σνακ αυτές τις ημέρες. Περιέχουν ελάχιστο νάτριο, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και δεν έχουν λιπαρά. Επίσης είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου, περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
 
Ακόμη, είναι πολύτιμες για το πεπτικό σύστημα. Η σταφίδα χάρη στο υψηλό της περιεχόμενο σε διαλυτές φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και πρεβιοτικά συστατικά αναδεικνύεται σε πολύτιμο βοηθό όσων υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
 
Επίσης οι σταφίδες είναι πηγή υδατανθράκων που σας δίνουν την ενέργεια που απαιτείται για φορτίσετε τις μπαταρίες σας.  Συνδυάζονται ιδανικά με δημητριακά ή με γιαούρτι για όσους δεν νηστεύουν, αλλά και με καρύδια ή αμύγδαλα για όσους νηστεύουν.
Σημειώστε ότι οι σταφίδες μπορεί να έχουν γλυκιά γεύση, αλλά επειδή ανήκουν στα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, η κατανάλωσή τους βοηθά στο να διαρκέσει περισσότερο διάστημα το αίσθημα κορεσμού.
 
Οι έρευνες ακόμη συσχετίζουν την κατανάλωση σταφίδων με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την μαύρη κορινθιακή σταφίδα η κατανάλωσή της θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Για την κορινθιακή (μαύρου χρώματος) σταφίδα που είναι και κατεξοχήν ελληνικό προϊόν έχει αποδειχθεί με κλινικές μελέτες σε εθελοντές ότι κάνει καλό στην πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon