Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αντιγήρανση: Οι τροφές που σταματούν τον χρόνο

Αντιγήρανση: Οι τροφές που σταματούν τον χρόνο

Όλο και περισσότερες -κυρίως- προσπαθούν να κάνουν πιο υγιεινή διατροφή, αποσκοπώντας να σταματήσουν το ρολόι του χρόνου τόσο σε ό,τι αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση όσο και τον οργανισμό τους.

Μάλιστα, οι επιστήμονες κατέταξαν πρόσφατα τα τρόφιμα σε μια κλίμακα ανάλογα με την αντιοξειδωτική τους ικανότατα, την κλίμακα ΟRΑC, δηλαδή την ικανότητα των τροφίμων να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και αυτές να μην “επιτίθενται” στον οργανισμό.

Εντάξτε στα διατροφή σας τις παρακάτω τροφές ακολουθώντας μια αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC.

Ξερά δαμάσκηνα, σταφίδες, φράουλες, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, φρέσκα δαμάσκηνα, μπρόκολο, παντζάρια, πορτοκάλια, κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κόκκινα σταφύλια, κεράσια, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ και μελιτζάνες.

Για καλύτερη μνήμη
Νιασίνη: έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων νιασίνης καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα άτομα που λαμβάνουν 22,4 mcg ημερησίως είχαν κατά 80% μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσα λαμβάνουν μόνο 12,6 mcg
Πηγές νιασίνης: στήθος κοτόπουλου και βοδινό κρέας.
Βιταμίνη Β12 και σίδηρο: έρευνα σε 230 άτομα ηλικίας 60 χρόνων και άνω έδειξε ότι εκείνα που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και σιδήρου κινδύνευαν 4 φορές περισσότερο να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με εκείνα τα οποία λάμβαναν επαρκείς ποσότητες. Καταναλώνετε 400 mcg σίδηρο και 6 mcg Β12 ημερησίως.
Πηγές σιδήρου: όλα τα κρέατα (κόκκινα, λευκά, ψάρια), 1/2 φλιτζάνι εμπλουτισμένα δημητριακά ή φακές.
Πηγές βιταμίνης Β 12: ο σολομός και η σαρδέλα κονσέρβας.

Για γερή καρδιά

Είναι γνωστό ότι οι τροφές της παραδοσιακής μεσογειακής κουζίνας -τα φρούτα και τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά και το φτωχό σε λιπαρά κοτόπουλο, συνδυασμένα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί καθημερινά, μπορεί να συμβάλλουν στην αποφυγή καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού. Τα φρούτα και τα λαχανικά χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, αλλά και το ψάρι χάρη στα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει, προστατεύουν την καρδιά, σε αντίθεση με τα τρανς-υδρογονωμένα λιπαρά της δυτικής διατροφής, τα οποία φράζουν τις αρτηρίες.

 

Πώς Θα προσαρμόσετε το διαιτολόγιό σας:

-Καταναλώστε κρέας αντί ψάρι 2 φορές την εβδομάδα.

-Απολαύστε μια φρουτοσαλάτα αντί για ένα γλυκό επιδόρπιο.

-Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης αντί για άσπρο.

-Επιλέξτε για τις σαλάτες σας dressίng με σύνθεση βασισμένη στο ελαιόλαδο.

-Πίνετε γάλα κατσικίσιο ή βιολογικό.

-Συνοδεύστε το γεύμα σας με ένα ποτήρι κρασί.

 

Για να προστατευτείτε από το εγκεφαλικό

Πριν από 100 χρόνια λιγότεροι από το 50% του πληθυσμού κατάφερναν να ζήσουν πάνω από τα 65 χρόνια. Σήμερα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ζουν πολύ περισσότερο. Ωστόσο, μετά τα 65, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Νέα έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που λαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή ποσότητα βιταμίνης C αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό. Ακόμη και οι καπνιστές, με την πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης C μειώνουν τον κίνδυνο περισσότερο από 70%. Επιπλέον, τα άτομα που λαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή ποσότητα βιταμίνης Ε μειώνουν τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού κατά περισσότερο από 20%. (Προσοχή: υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε προκαλούν σε ορισμένους υπερτασικά επεισόδια).

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι βιταμίνες C και Ε μπορεί να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες του εγκεφάλου, οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου. Για να προστατευθείτε, λοιπόν, αυξήστε την πρόσληψή τους.

Πηγές βιταμίνης C: πορτοκάλια και φράουλες.

Πηγές βιταμίνης Ε: αμύγδαλα και ηλιέλαιο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon