Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Κλειδί για καλή υγεία και μακροζωία

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Κλειδί για καλή υγεία και μακροζωία

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής και των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η διατροφή μπορεί να προκαλέσει ή να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, επηρεάζοντας τον κίνδυνο ασθένειας. 


Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι πλούσια σε τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία, πολυφαινόλες και άλλες ενώσεις που τονώνουν το ανοσοποιητικό και έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμούς και λοιμώξεις. Ωστόσο, οι ειδικοί συνδέουν την επίμονη και χρόνια φλεγμονή με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, νόσου Αλτσχάιμερ και πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων.

Μεταξύ των τροφίμων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • βότανα και μπαχαρικά, όπως κουρκουμάς, κανέλα, τζίντζερ, σκόρδο, πιπέρι και δεντρολίβανο
  • φρούτα, όπως ανανάς, παπάγια, μάνγκο, μούρα και κεράσι
  • λαχανικά, όπως καρότα, κολοκύθα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κολοκυθάκια
  • μπιζέλια και φασόλια, ρεβίθια, φακές και μαυρομάτικα
  • λιπαρά ψάρια και άλλες πηγές ωμέγα-3, όπως σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, ρέγγα και ιχθυέλαιο
  • γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι
  • δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καλαμπόκι, καλαμποκάλευρο και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί και ρύζι

Πώς λειτουργεί μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα;

Σύμφωνα με την έρευνα, πολλά τρόφιμα προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων και των πρόσθετων σακχάρων, του κόκκινου κρέατος, των τρανς και κορεσμένων λιπαρών και του αλατιού. Αν και δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη αντιφλεγμονώδης διατροφή, υπάρχουν ευρείες συστάσεις για τα τρόφιμα που πρέπει να λαμβάνετε περισσότερο και αυτά που πρέπει να καταναλώνετε λιγότερο για τη θεραπεία της φλεγμονής στο σώμα.

Ο στόχος μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας είναι η εξάλειψη των προφλεγμονωδών τροφών και η αντικατάστασή τους με επαρκείς θρεπτικές τροφές, βότανα και μπαχαρικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως η βιταμίνη C. Για παράδειγμα, η αποφυγή του ραφιναρισμένου αλεύρου, του υπερβολικού αλατιού, των ζαχαρούχων ποτών και η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως είναι μεταξύ των κοινών συστάσεων.

Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες υποστηρίζουν επίσης την υγεία του εντέρου. Έως και 70–80% των ανοσοκυττάρων υπάρχουν στο έντερο, επομένως η βελτιστοποίηση της υγείας του εντέρου είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την προώθηση της υγείας του ανοσοποιητικού και την εξάλειψη της χρόνιας φλεγμονής. Καλό είναι να καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά και προβιοτικά, όπως όσπρια και γιαούρτι.

Συμβουλές για να ξεκινήσετε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή:

  • Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τους συμπυκνωμένους χυμούς, με απλό νερό ή νερό με έγχυση φρούτων.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
  • Τρώτε λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων: σαρδέλας και σολομού, δύο φορές την εβδομάδα.
  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περισσότερους ξηρούς καρπούς, σπόρους, βούτυρο ξηρών καρπών, αβοκάντο και ελαιόλαδο για υγιή λίπη.
  • Ενσωματώστε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά.
  • Πιείτε τσάι από βότανα, όπως τσάι τζίντζερ, σκόρδου, κανέλας ή δεντρολίβανου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

6 έως 12 δαμάσκηνα την ημέρα προστατεύουν τα οστά

Γευστική σούπα από μπρόκολo, πατάτα και γάλα

Προσθέστε μέλι αντί για ζάχαρη στη διατροφή σας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon