Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Χάνουν οι μπανάνες τις φυτικές ίνες όταν ωριμάζουν;

Ανθεκτικό άμυλο: Χάνουν οι μπανάνες τις φυτικές ίνες όταν ωριμάζουν;

Ανθεκτικό άμυλο: Οι μπανάνες αλλάζουν σε γεύση και εμφάνιση καθώς ωριμάζουν. Αλλάζουν όμως στη διατροφική τους σύσταση και χάνουν μέρος της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες;


Η Monica Auslander Moreno, M.S., RD, LDN, ιδρύτρια της Essence Nutrition στο Μαϊάμι, σημειώνει: “Η μπανάνα δεν χάνει φυτικές ίνες, αλλά οι φυτικές ίνες αλλάζουν καθώς η μπανάνα ωριμάζει. Αυτό σημαίνει ότι έχει λιγότερο ανθεκτικό άμυλο”. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος πρεβιοτικών ινών που βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, οι πατάτες, οι μπανάνες και τα φασόλια. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτά τα άμυλα αντιστέκονται της διάσπασης στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό τους επιτρέπει να φτάσουν στο παχύ έντερο, όπου γίνονται τροφή για τα καλά βακτήρια.

Στην Encyclopaedia of Food Chemistry, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι “το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει πέντε διαφορετικές υποομάδες, ενδιαφέρει τους ερευνητές επειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου”. Επιπλέον, μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal δείχνει ότι η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα γενικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για μια ποικιλία χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου, αν και οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

Καθώς μια μπανάνα ωριμάζει, η δομή των υδατανθράκων της διασπάται από πρεβιοτικές ίνες και πηκτίνη σε ζάχαρη. Για παράδειγμα, μια πλήρως πράσινη μπανάνα περιέχει περισσότερα από 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ μια υπερώριμη μπανάνα περιέχει λιγότερα από 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Η ποσότητα των συνολικών υδατανθράκων σε μια μπανάνα παραμένει σταθερή, ανεξάρτητα από το επίπεδο ωρίμανσης της. Αλλά η αλλαγή στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να αποδοθεί στον μετασχηματισμό των υδατανθράκων, καθώς ωριμάζει. Οι τιμές άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως το κάλιο, η βιταμίνη C, η πρωτεΐνη και το λίπος, παραμένουν σταθερές σε οποιοδήποτε στάδιο ωρίμανσης.

Ένα άλλο πράγμα που αλλάζει καθώς ωριμάζει μια μπανάνα: ο παράγοντας κορεσμού της. Η Moreno λέει, “Μια πολύ ώριμη μπανάνα είναι τέλεια για ψήσιμο. Αλλά συνιστώ τις πιο πράσινες μπανάνες για να αξιοποιήσετε περισσότερες από τις πρεβιοτικές ίνες.” Οι πρεβιοτικές ίνες βοηθούν στον κορεσμό, κάνοντας σας να νιώθετε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο & γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που βοηθούν στην πέψη

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυσικός σύμμαχος κατά της οστεοπόρωσης το πράσινο τσάι

Πράσινο Τσάι: Χάρη στα φλαβονοειδή, τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του και την ικανότητά του να ενισχύει την οστική πυκνότητα, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Financiers - Υπέροχα γαλλικά κεκάκια αμυγδάλου

Τα financiers είναι γαλλικά κεκάκια που φημίζονται για την ελαφριά και αφράτη υφή τους, καθώς και για τη γεύση τους από αμύγδαλο. Είναι ιδανικά για σνακ ή επιδόρπιο και συνήθως σερβίρονται με καφέ ή τσάι.

Close Icon