Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Τι είναι & γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο: Τι είναι & γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο: Επειδή το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος, μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου, η οποία επηρεάζει τη συνολική υγεία του σώματος. 


Το άμυλο είναι ένα άλλο όνομα για τους σύνθετους υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται από το σώμα ως καύσιμο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά του – σύνθετοι υδατάνθρακες που «αντέχουν» στην πέψη. Αυτός ο τύπος αμύλου ταξιδεύει από το λεπτό έντερο άπεπτος στο παχύ, όπου παρέχει καύσιμο για τα καλά βακτήρια που ζουν εκεί. Όταν το ανθεκτικό άμυλο διασπάται από το εντερικό βακτήριο, η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, αυξάνεται, κάτι που σύμφωνα με έρευνα μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία.

Το ανθεκτικό άμυλο διαφέρει από το κανονικό άμυλο, το οποίο παρέχει στον οργανισμό ζάχαρη κατά την πέψη. Επειδή το ανθεκτικό άμυλο δεν παράγει ζάχαρη, μπορεί να ωφελήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Παρέχει επίσης λιγότερες θερμίδες από τους κανονικούς υδατάνθρακες, επομένως μπορεί να είναι ευεργετικό για τον έλεγχο του βάρους.

Επιπλέον, καθώς βοηθά στη διατήρηση της υγείας του μικροβιώματος, μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου, η οποία επηρεάζει κάθε μέρος του σώματος. Τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο παχύ έντερο παράγουν χημικές ουσίες που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη Τύπου 2, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και διαφόρων μορφών καρκίνου, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να κατανοηθούν αυτά τα οφέλη.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πέντε τύπους ανθεκτικού αμύλου. Τρεις απαντώνται φυσικά σε τρόφιμα, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά ή οι πατάτες που έχουν μαγειρευτεί και κρυώσει, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καλαμπόκι, οι σπόροι, οι πράσινες μπανάνες, οι φακές και τα αλεύρια όπως το αλεύρι μανιόκας και το άμυλο πατάτας. Ένας άλλος τύπος μπορεί να εμφανιστεί φυσικά ή να κατασκευαστεί. Και τέλος, ένας είναι πλήρως κατασκευασμένος — άμυλο που έχει αλλοιωθεί φυσικά, ενζυμικά ή χημικά για να χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία τροφίμων όπως κέικ και μπισκότα. Συχνά αναφέρεται ως τροποποιημένο άμυλο τροφίμων στις ετικέτες των συστατικών.

Τα τροποποιημένα άμυλα χρησιμοποιούνται για τους ίδιους λόγους με το κανονικό άμυλο — για να πήξουν, να σταθεροποιήσουν προϊόντα διατροφής. Αν και τροποποιημένο δεν σημαίνει απαραίτητα γενετικά τροποποιημένο, ορισμένα τροποποιημένα άμυλα παρασκευάζονται από γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

Να θυμάστε ότι οτιδήποτε έχει θετική επίδραση στον εντερικό σας σωλήνα μπορεί να ωφελήσει τη συνολική υγεία. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πηγές φυσικού ανθεκτικού αμύλου όσο πιο συχνά μπορείτε στη διατροφή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που βοηθούν στην πέψη

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

Είναι οι μπανάνες ωφέλιμες για άτομα που ζουν με διαβήτη;

Το ανθεκτικό άμυλο βελτιώνει τον μεταβολισμό & εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα

Οι ξαναζεσταμένοι υδατάνθρακες βοηθούν στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon