Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ανθεκτικό άμυλο: Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ανθεκτικό άμυλο: Μάλιστα, τα καλά νέα είναι ότι το ανθεκτικό άμυλο παραμένει σε αυξημένα επίπεδα ακόμα κι αν τα περισσεύματα φαγητού ξαναζεσταθούν πριν καταναλωθούν, και αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί λιγότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα.


Τρώγοντας ξαναζεσταμένα ζυμαρικά και πατάτες που περίσσευσαν από το χθεσινό γεύμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με διατροφολόγους. Η κατανάλωση υδατανθράκων που έχουν μαγειρευτεί, ψυχθεί και στη συνέχεια ξαναζεσταθεί θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Τούτο γιατί, οι ξαναζεσταμένες πατάτες, το ρύζι και τα ζυμαρικά έχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, εξηγεί ο διατροφολόγος Rhiannon Lambert. Ειδικότερα, το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα και είναι πιο χορταστικό, σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες.

Όπως λέει ο Rhiannon Lambert “η κατανάλωση υδατανθράκων, όχι όταν είναι ζεστοί και φρεσκομαγειρεμένοι, αλλά ξαναζεσταίνοντάς τους, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους”. Αλλά πώς; Λοιπόν, όταν τρώμε υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται στο έντερο και απορροφώνται ως ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας. Ωστόσο, όταν οι μαγειρεμένοι υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ρύζι ψύχονται, ένας τύπος φυτικών ινών που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο αυξάνεται στο φαγητό, εξηγεί ο Lambert. Στην ουσία, το ανθεκτικό άμυλο είναι το άμυλο που αντιστέκεται στην πέψη. Αυτό διότι, δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια συνεχίζει να ζυμώνεται. Η συμπερίληψη γενναιόδωρων ποσοτήτων ανθεκτικού αμύλου στη διατροφή σας είναι σημαντική και βοηθά στην απώλεια βάρους, διότι αυτού του τύπου οι υδατάνθρακες δεν μετατρέπεται γρήγορα σε ζάχαρη, σημειώνει ο διατροφολόγος.

Μάλιστα, τα καλά νέα είναι ότι το ανθεκτικό άμυλο παραμένει σε αυξημένα επίπεδα ακόμα κι αν τα περισσεύματα φαγητού ξαναζεσταθούν πριν καταναλωθούν, και αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί λιγότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα. Ο Δρ Chris van Tulleken, ένας ερευνητής που έχει μελετήσει σε βάθος το ανθεκτικό άμυλο, σςε παλαιότερες δηλώσεις του στο BBC, είχε εξηγήσει ότι η θερμοκρασία του φαγητού που καταναλώνουμε θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν τα γεύματα πιο φιλικά σε σχέση με την συγκράτηση των επωφελών για την υγεία φυτικών ινών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι υδατάνθρακες που αδυνατίζουν και σας χαρίζουν υγεία

Θα μπορούσε η διατροφή να συμβάλλει σε ηπιότερη νόσηση Covid

Το φρούτο που βοηθά στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνταγή για λαχταριστό χταποδάκι με τσίπουρο 

Παραδοσιακή συνταγή: Το χταπόδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά της ελληνικής κουζίνας και η παρασκευή του με τσίπουρο προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο πιάτο.

Σιμιγδάλι - Οφέλη για την καρδιά και την υγεία

Σιμιγδάλι: Η κατανάλωσή του με μέτρο, ως μέρος μιας ποικίλης και θρεπτικής διατροφής, μπορεί να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και της συνολικής ευεξίας.

Ένας θησαυρός υγείας για τη γυναίκα

Σουσάμι: Από την ενδυνάμωση των οστών και την ορμονική ισορροπία μέχρι τη φυσική ομορφιά, η δύναμή του αξίζει να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας.

Φρούτα που βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης

Χοληστερίνη: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης LDL (γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη) και να αυξήσει την HDL (γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη).

Close Icon