Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ανθεκτικό άμυλο: Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ανθεκτικό άμυλο: Μάλιστα, τα καλά νέα είναι ότι το ανθεκτικό άμυλο παραμένει σε αυξημένα επίπεδα ακόμα κι αν τα περισσεύματα φαγητού ξαναζεσταθούν πριν καταναλωθούν, και αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί λιγότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα.


Τρώγοντας ξαναζεσταμένα ζυμαρικά και πατάτες που περίσσευσαν από το χθεσινό γεύμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με διατροφολόγους. Η κατανάλωση υδατανθράκων που έχουν μαγειρευτεί, ψυχθεί και στη συνέχεια ξαναζεσταθεί θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Τούτο γιατί, οι ξαναζεσταμένες πατάτες, το ρύζι και τα ζυμαρικά έχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, εξηγεί ο διατροφολόγος Rhiannon Lambert. Ειδικότερα, το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα και είναι πιο χορταστικό, σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες.

Όπως λέει ο Rhiannon Lambert “η κατανάλωση υδατανθράκων, όχι όταν είναι ζεστοί και φρεσκομαγειρεμένοι, αλλά ξαναζεσταίνοντάς τους, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους”. Αλλά πώς; Λοιπόν, όταν τρώμε υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται στο έντερο και απορροφώνται ως ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας. Ωστόσο, όταν οι μαγειρεμένοι υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ρύζι ψύχονται, ένας τύπος φυτικών ινών που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο αυξάνεται στο φαγητό, εξηγεί ο Lambert. Στην ουσία, το ανθεκτικό άμυλο είναι το άμυλο που αντιστέκεται στην πέψη. Αυτό διότι, δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια συνεχίζει να ζυμώνεται. Η συμπερίληψη γενναιόδωρων ποσοτήτων ανθεκτικού αμύλου στη διατροφή σας είναι σημαντική και βοηθά στην απώλεια βάρους, διότι αυτού του τύπου οι υδατάνθρακες δεν μετατρέπεται γρήγορα σε ζάχαρη, σημειώνει ο διατροφολόγος.

Μάλιστα, τα καλά νέα είναι ότι το ανθεκτικό άμυλο παραμένει σε αυξημένα επίπεδα ακόμα κι αν τα περισσεύματα φαγητού ξαναζεσταθούν πριν καταναλωθούν, και αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί λιγότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα. Ο Δρ Chris van Tulleken, ένας ερευνητής που έχει μελετήσει σε βάθος το ανθεκτικό άμυλο, σςε παλαιότερες δηλώσεις του στο BBC, είχε εξηγήσει ότι η θερμοκρασία του φαγητού που καταναλώνουμε θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν τα γεύματα πιο φιλικά σε σχέση με την συγκράτηση των επωφελών για την υγεία φυτικών ινών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι υδατάνθρακες που αδυνατίζουν και σας χαρίζουν υγεία

Θα μπορούσε η διατροφή να συμβάλλει σε ηπιότερη νόσηση Covid

Το φρούτο που βοηθά στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon