Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ανθεκτικό άμυλο: Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ανθεκτικό άμυλο: Μάλιστα, τα καλά νέα είναι ότι το ανθεκτικό άμυλο παραμένει σε αυξημένα επίπεδα ακόμα κι αν τα περισσεύματα φαγητού ξαναζεσταθούν πριν καταναλωθούν, και αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί λιγότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα.



Τρώγοντας ξαναζεσταμένα ζυμαρικά και πατάτες που περίσσευσαν από το χθεσινό γεύμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με διατροφολόγους. Η κατανάλωση υδατανθράκων που έχουν μαγειρευτεί, ψυχθεί και στη συνέχεια ξαναζεσταθεί θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Τούτο γιατί, οι ξαναζεσταμένες πατάτες, το ρύζι και τα ζυμαρικά έχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, εξηγεί ο διατροφολόγος Rhiannon Lambert. Ειδικότερα, το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα και είναι πιο χορταστικό, σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες.


Όπως λέει ο Rhiannon Lambert “η κατανάλωση υδατανθράκων, όχι όταν είναι ζεστοί και φρεσκομαγειρεμένοι, αλλά ξαναζεσταίνοντάς τους, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους”. Αλλά πώς; Λοιπόν, όταν τρώμε υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται στο έντερο και απορροφώνται ως ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας. Ωστόσο, όταν οι μαγειρεμένοι υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ρύζι ψύχονται, ένας τύπος φυτικών ινών που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο αυξάνεται στο φαγητό, εξηγεί ο Lambert. Στην ουσία, το ανθεκτικό άμυλο είναι το άμυλο που αντιστέκεται στην πέψη. Αυτό διότι, δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια συνεχίζει να ζυμώνεται. Η συμπερίληψη γενναιόδωρων ποσοτήτων ανθεκτικού αμύλου στη διατροφή σας είναι σημαντική και βοηθά στην απώλεια βάρους, διότι αυτού του τύπου οι υδατάνθρακες δεν μετατρέπεται γρήγορα σε ζάχαρη, σημειώνει ο διατροφολόγος.

Μάλιστα, τα καλά νέα είναι ότι το ανθεκτικό άμυλο παραμένει σε αυξημένα επίπεδα ακόμα κι αν τα περισσεύματα φαγητού ξαναζεσταθούν πριν καταναλωθούν, και αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί λιγότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα. Ο Δρ Chris van Tulleken, ένας ερευνητής που έχει μελετήσει σε βάθος το ανθεκτικό άμυλο, σςε παλαιότερες δηλώσεις του στο BBC, είχε εξηγήσει ότι η θερμοκρασία του φαγητού που καταναλώνουμε θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν τα γεύματα πιο φιλικά σε σχέση με την συγκράτηση των επωφελών για την υγεία φυτικών ινών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι υδατάνθρακες που αδυνατίζουν και σας χαρίζουν υγεία

Θα μπορούσε η διατροφή να συμβάλλει σε ηπιότερη νόσηση Covid

Το φρούτο που βοηθά στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon