Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Πώς ενισχύει την υγεία [vid]

Ανθεκτικό άμυλο: Πώς ενισχύει την υγεία [vid]

Ανθεκτικό άμυλο: Η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, μαζί με άφθονα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.



Οι ερευνητές λένε ότι τo ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και ίσως ακόμη και να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον διαβήτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ειδικότερα, μια έκθεση από την Αγγλία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τροφές που περιέχουν ανθεκτικά άμυλα έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία χωρίς γνωστές επιβλαβείς παρενέργειες. Οι ερευνητές από το British Nutrition Foundation σημειώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα άμυλα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο και να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.


Πώς ενισχύει το άμυλο την υγεία

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το ανθεκτικό άμυλο δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, ζυμώνεται στο παχύ έντερο, παράγοντας σύντομες αλυσίδες λιπαρών οξέων και γίνεται, στην ουσία, μια μορφή ίνας. Αυτές οι όξινες αλυσίδες λειτουργούν ως πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου. Η αύξηση των λιπαρών οξέων στο παχύ έντερο, λένε οι ερευνητές, βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης μη φυσιολογικών κυττάρων. Επιπλέον, υπάρχουν συνεπείς ενδείξεις ότι η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου αντί των εύπεπτων υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ένα πιθανό όφελος για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Την ίδια ώρα, το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μειώσει την πείνα μετά το γεύμα διεγείροντας την απελευθέρωση των ορμονών του εντέρου που καταστέλλουν την όρεξη.

Ορισμένες μορφές ανθεκτικού αμύλου εμφανίζονται φυσικά σε τρόφιμα όπως οι πατάτες, οι μπανάνες και τα δημητριακά. Ανθεκτικό άμυλο μπορεί επίσης να σχηματιστεί φυσικά όταν τα αμυλούχα τρόφιμα όπως οι πατάτες και τα ζυμαρικά μαγειρεύονται και μετά ψύχονται. Η τακτική κατανάλωση αυτών των τύπων αμυλούχων τροφών, μαζί με άφθονα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η αποφυγή του αμύλου να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Άμυλο πατάτας: Οφέλη και χρήσεις για το δέρμα στην Αγιουρβέδα

Τροφές με άμυλο: Πολύτιμο μέρος μιας υγιεινής διατροφής όταν καταναλώνονται με μέτρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon