Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Φάτε πατάτες χωρίς ενοχές, ενώ ενισχύετε την υγεία του εντέρου σας

Ανθεκτικό άμυλο: Φάτε πατάτες χωρίς ενοχές, ενώ ενισχύετε την υγεία του εντέρου σας

Ανθεκτικό άμυλο: Το απλό κόλπο ψύξης της πατάτας θα μπορούσε να σας κάνει να την απολαύσετε χωρίς ενοχές, ενώ παράλληλα ενισχύετε την υγεία του εντέρου σας!



Αν και είναι αλήθεια ότι οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, ίσως να μην χρειάζεται να τις αποχωριστούμε. Στην πραγματικότητα, οι πατάτες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας και τη συνολική αίσθηση ευεξίας – εάν τις μαγειρεύετε και τις τρώτε με τον σωστό τρόπο.  Η επικεφαλής διαιτολόγος της Sustainable Nutrition, Francisca Pereira-Scarfo, λέει ότι μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της πατάτας μαγειρεύοντάς την και αφήνοντάς την να κρυώσει πριν την καταναλώσετε. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνετε το ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν, καθιστώντας τις ωφέλιμες για την υγεία του εντέρου σας. «Αν ξαναζεστάνετε ή μαγειρέψετε μια πατάτα για δεύτερη φορά, μετά την αφήσετε να κρυώσει ξανά, δεν πεθαίνει το ανθεκτικό άμυλο».


«Όταν οι πατάτες είναι ζεστές, έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και αμύλου», λέει η Pereira-Scarfo. «Το άμυλο στη συνέχεια αφομοιώνεται γρήγορα στο λεπτό μας έντερο (ή στο ανώτερο έντερο). Αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. «Καθώς το άμυλο αφομοιώνεται κυρίως στο λεπτό έντερο, μόνο ένα κλάσμα του μένει να περάσει στο παχύ μας έντερο. Βασικά, το παχύ έντερο χάνει όλα τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει λάβει από το άμυλο. Όταν όμως μαγειρεύετε και κρυώνετε μια πατάτα πριν τη φάτε, σχηματίζεται περισσότερο ανθεκτικό άμυλο. Το «ανθεκτικό» άμυλο είναι ένας τύπος ίνας που αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και υφίσταται την πλειοψηφία της πέψης στο παχύ έντερο. «Το ανθεκτικό άμυλο θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη άμεση επίδραση στα καλά βακτήρια στο παχύ έντερο [από το κανονικό άμυλο] γιατί μέχρι να φτάσει στο παχύ έντερο, μπορεί να είναι πιο καθαρό ή ισχυρό».

Γιατί το ανθεκτικό άμυλο είναι τόσο ωφέλιμο

Μόλις εισέλθει στο παχύ έντερο, το ανθεκτικό άμυλο παρέχει καύσιμο στα καλά βακτήρια που ζουν εκεί και βοηθά στην αύξηση του αριθμού των καλών βακτηρίων και στη δημιουργία ενός μικροβιώματος με μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Σύμφωνα με το CSIRO, όταν το ανθεκτικό άμυλο διασπάται από βακτήρια του εντέρου (ή ζυμώνεται), δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την παραγωγή βουτυρικού: ένας κύριος βακτηριακός μεταβολίτης θεμελιώδης για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου και της εύρυθμης λειτουργίας του. «Το βουτυρικό είναι το προτιμώμενο καύσιμο για τα κύτταρα που επενδύουν το έντερο και διασφαλίζουν την ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος, βοηθώντας στην προστασία του από τον καρκίνο και άλλες σοβαρές πεπτικές ασθένειες», σύμφωνα με το CSIRO.

Το ανθεκτικό άμυλο προσφέρει βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 αυξάνοντας την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν οι μπανάνες τις φυτικές ίνες όταν ωριμάζουν;

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο & γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που βοηθούν στην πέψη

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

Τα μαύρα φασόλια είναι τροφή μακροζωίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon