Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Διατροφή πλούσια σε όσπρια και δημητριακά σχετίζεται με ηπιότερα συμπτώματα Covid

Ανθεκτικό άμυλο: Διατροφή πλούσια σε όσπρια και δημητριακά σχετίζεται με ηπιότερα συμπτώματα Covid

Ανθεκτικό άμυλο: Νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην Covid και τρώνε δημητριακά, όσπρια και και ψωμί εμφάνισαν λιγότερο σοβαρή συμπτωματολογία.


Μια μελέτη στην Πόλη του Μεξικού διαπίστωσε ότι ασθενείς που έτρωγαν συχνά όσπρια, ψωμί και δημητριακά είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα COVID-19 αφού βρέθηκαν θετικοί. Η μελέτη εμφανίστηκε διαδικτυακά στο BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Στη μελέτη συμμετείχαν 236 ασθενείς στην Πόλη του Μεξικού με υποψία νόσησης από COVID-19 μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν θετικά για 103 ασθενείς και αρνητικά για 133 ασθενείς. Μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν θετικοί, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης σοβαρότητας των συμπτωμάτων και της πρόσληψης οσπρίων, δημητριακών, ψωμιού και δημητριακών.

«Αυτή η εργασία μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για το σχεδιασμό κατάλληλων διατροφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και επίσης για τη δημιουργία ενός μελλοντικού οράματος ότι οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη διατροφή μπορούν να διερευνηθούν για τον μετριασμό της σοβαρότητας του COVID-19», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες πριν από την αξιολόγηση του COVID-19. Οι ομάδες τροφίμων χωρίστηκαν σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά, ζωικά προϊόντα, όσπρια, δημητριακά, ψωμί, προϊόντα με βάση το καλαμπόκι, ποτά, λίπη και λάδια, και καυτερές πιπεριές και σάλτσες.

Οι ασθενείς με θετικά τεστ COVID-19 και ήπια συμπτώματα είχαν υψηλότερη πρόσληψη οσπρίων και δημητριακών και ψωμιού σε μικρότερο βαθμό. Τα όσπρια είναι από τις ομάδες τροφίμων που καταναλώνονται περισσότερο στον πληθυσμό της μελέτης και παρέχουν διαλυτές φυτικές ίνες και αμινοξέα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA), τα οποία αυξάνουν το επίπεδο της εντερικής ανοσοσφαιρίνης, βελτιώνοντας τον φραγμό του εντέρου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το μη εύπεπτο άμυλο, γνωστό και ως ανθεκτικό άμυλο, αυξάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA) στο έντερο ωφελώντας τη μικροχλωρίδα του. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα και την πνευμονία, καθώς και τη διάρκειά τους.

«Γενικά θεωρείται ότι τέτοιες δίαιτες μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας την παραγωγή αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης οσπρίων, δημητριακών, ψωμιού και δημητριακών δεν έδειξαν καμία επίδραση σε ασθενείς στην Πόλη του Μεξικού με αρνητικά τεστ COVID-19.

Οι δίαιτες υψηλότερες σε φρούτα και λαχανικά δεν φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντική επίδραση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όσων βρέθηκαν θετικοί. Τέλος, η επίδραση της δίαιτας υψηλότερης σε γάλα και γαλακτοκομικών προϊόντων ή υψηλότερης σε λίπη και έλαια ήταν ασαφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το CBD να βοηθήσει στον περιορισμό της COVID

Το μαγνήσιο είναι σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου και των λοιμώξεων

Γιατί κάποιοι εμβολιασμένοι αντιστέκονται στην παραλλαγή Omicron και κάποιοι όχι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon