Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Διατροφή πλούσια σε όσπρια και δημητριακά σχετίζεται με ηπιότερα συμπτώματα Covid

Ανθεκτικό άμυλο: Διατροφή πλούσια σε όσπρια και δημητριακά σχετίζεται με ηπιότερα συμπτώματα Covid

Ανθεκτικό άμυλο: Νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην Covid και τρώνε δημητριακά, όσπρια και και ψωμί εμφάνισαν λιγότερο σοβαρή συμπτωματολογία.


Μια μελέτη στην Πόλη του Μεξικού διαπίστωσε ότι ασθενείς που έτρωγαν συχνά όσπρια, ψωμί και δημητριακά είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα COVID-19 αφού βρέθηκαν θετικοί. Η μελέτη εμφανίστηκε διαδικτυακά στο BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Στη μελέτη συμμετείχαν 236 ασθενείς στην Πόλη του Μεξικού με υποψία νόσησης από COVID-19 μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν θετικά για 103 ασθενείς και αρνητικά για 133 ασθενείς. Μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν θετικοί, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης σοβαρότητας των συμπτωμάτων και της πρόσληψης οσπρίων, δημητριακών, ψωμιού και δημητριακών.

«Αυτή η εργασία μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για το σχεδιασμό κατάλληλων διατροφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και επίσης για τη δημιουργία ενός μελλοντικού οράματος ότι οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη διατροφή μπορούν να διερευνηθούν για τον μετριασμό της σοβαρότητας του COVID-19», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες πριν από την αξιολόγηση του COVID-19. Οι ομάδες τροφίμων χωρίστηκαν σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά, ζωικά προϊόντα, όσπρια, δημητριακά, ψωμί, προϊόντα με βάση το καλαμπόκι, ποτά, λίπη και λάδια, και καυτερές πιπεριές και σάλτσες.

Οι ασθενείς με θετικά τεστ COVID-19 και ήπια συμπτώματα είχαν υψηλότερη πρόσληψη οσπρίων και δημητριακών και ψωμιού σε μικρότερο βαθμό. Τα όσπρια είναι από τις ομάδες τροφίμων που καταναλώνονται περισσότερο στον πληθυσμό της μελέτης και παρέχουν διαλυτές φυτικές ίνες και αμινοξέα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA), τα οποία αυξάνουν το επίπεδο της εντερικής ανοσοσφαιρίνης, βελτιώνοντας τον φραγμό του εντέρου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το μη εύπεπτο άμυλο, γνωστό και ως ανθεκτικό άμυλο, αυξάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA) στο έντερο ωφελώντας τη μικροχλωρίδα του. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα και την πνευμονία, καθώς και τη διάρκειά τους.

«Γενικά θεωρείται ότι τέτοιες δίαιτες μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας την παραγωγή αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης οσπρίων, δημητριακών, ψωμιού και δημητριακών δεν έδειξαν καμία επίδραση σε ασθενείς στην Πόλη του Μεξικού με αρνητικά τεστ COVID-19.

Οι δίαιτες υψηλότερες σε φρούτα και λαχανικά δεν φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντική επίδραση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όσων βρέθηκαν θετικοί. Τέλος, η επίδραση της δίαιτας υψηλότερης σε γάλα και γαλακτοκομικών προϊόντων ή υψηλότερης σε λίπη και έλαια ήταν ασαφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το CBD να βοηθήσει στον περιορισμό της COVID

Το μαγνήσιο είναι σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου και των λοιμώξεων

Γιατί κάποιοι εμβολιασμένοι αντιστέκονται στην παραλλαγή Omicron και κάποιοι όχι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon