Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Διατροφή πλούσια σε όσπρια και δημητριακά σχετίζεται με ηπιότερα συμπτώματα Covid

Ανθεκτικό άμυλο: Διατροφή πλούσια σε όσπρια και δημητριακά σχετίζεται με ηπιότερα συμπτώματα Covid

Ανθεκτικό άμυλο: Νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην Covid και τρώνε δημητριακά, όσπρια και και ψωμί εμφάνισαν λιγότερο σοβαρή συμπτωματολογία.



Μια μελέτη στην Πόλη του Μεξικού διαπίστωσε ότι ασθενείς που έτρωγαν συχνά όσπρια, ψωμί και δημητριακά είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα COVID-19 αφού βρέθηκαν θετικοί. Η μελέτη εμφανίστηκε διαδικτυακά στο BMJ Nutrition, Prevention & Health.


Στη μελέτη συμμετείχαν 236 ασθενείς στην Πόλη του Μεξικού με υποψία νόσησης από COVID-19 μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν θετικά για 103 ασθενείς και αρνητικά για 133 ασθενείς. Μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν θετικοί, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης σοβαρότητας των συμπτωμάτων και της πρόσληψης οσπρίων, δημητριακών, ψωμιού και δημητριακών.

«Αυτή η εργασία μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για το σχεδιασμό κατάλληλων διατροφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και επίσης για τη δημιουργία ενός μελλοντικού οράματος ότι οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη διατροφή μπορούν να διερευνηθούν για τον μετριασμό της σοβαρότητας του COVID-19», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες πριν από την αξιολόγηση του COVID-19. Οι ομάδες τροφίμων χωρίστηκαν σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά, ζωικά προϊόντα, όσπρια, δημητριακά, ψωμί, προϊόντα με βάση το καλαμπόκι, ποτά, λίπη και λάδια, και καυτερές πιπεριές και σάλτσες.

Οι ασθενείς με θετικά τεστ COVID-19 και ήπια συμπτώματα είχαν υψηλότερη πρόσληψη οσπρίων και δημητριακών και ψωμιού σε μικρότερο βαθμό. Τα όσπρια είναι από τις ομάδες τροφίμων που καταναλώνονται περισσότερο στον πληθυσμό της μελέτης και παρέχουν διαλυτές φυτικές ίνες και αμινοξέα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA), τα οποία αυξάνουν το επίπεδο της εντερικής ανοσοσφαιρίνης, βελτιώνοντας τον φραγμό του εντέρου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το μη εύπεπτο άμυλο, γνωστό και ως ανθεκτικό άμυλο, αυξάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA) στο έντερο ωφελώντας τη μικροχλωρίδα του. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα και την πνευμονία, καθώς και τη διάρκειά τους.

«Γενικά θεωρείται ότι τέτοιες δίαιτες μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας την παραγωγή αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης οσπρίων, δημητριακών, ψωμιού και δημητριακών δεν έδειξαν καμία επίδραση σε ασθενείς στην Πόλη του Μεξικού με αρνητικά τεστ COVID-19.

Οι δίαιτες υψηλότερες σε φρούτα και λαχανικά δεν φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντική επίδραση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όσων βρέθηκαν θετικοί. Τέλος, η επίδραση της δίαιτας υψηλότερης σε γάλα και γαλακτοκομικών προϊόντων ή υψηλότερης σε λίπη και έλαια ήταν ασαφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το CBD να βοηθήσει στον περιορισμό της COVID

Το μαγνήσιο είναι σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου και των λοιμώξεων

Γιατί κάποιοι εμβολιασμένοι αντιστέκονται στην παραλλαγή Omicron και κάποιοι όχι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon